Ugotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość

Wystarczy kilka jajek, odrobina majonezu i jeden typowo sałatkowy składnik, by na stole móc postawić specjał, który do gustu przypadnie każdemu. Babcie doskonale wiedzą, co dobre, i nie potrzebują wymyślnych dodatków, by przygotować danie, po które każdy wyciągnie dłoń.

Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

To jedno z najprostszych rozwiązań, kiedy pojawia się potrzeba na przygotowanie czegoś na stół dla gości. Moja babcia była mistrzynią łatwych przekąsek, a jajka w sosie majonezowym z groszkiem były jej specjalnością, zwłaszcza kiedy talerz zdobiła koperkiem z własnego ogródka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Szybka przekąska na stół. Jajka w sosie z groszkiem nie mają sobie równych

W kategorii „szybkie i łatwe” jajka w sosie majonezowym z groszkiem wiodą prym. Wystarczy potraktować nożem kilka jajek i chlusnąć je sporą dozą majonezowego sosu, a goście przy stole mlasną z zadowoleniem. To coś, co każdy zna, każdy chętnie przetrąci i z chęcią sięgnie po repetę.

Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku, poza przygotowaniem smacznego sosu, ugotowanie jajek tak, by nie straszyły siną obwódką. Ta często pojawia się, kiedy produkt za dużo czasu spędził w gorącej wodzie. Przypilnuj więc, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.

Jajka w sosie majonezowym z groszkiem. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 150 ml majonezu,
  • sól, grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz.
  2. Z groszku, majonezu, soli oraz pieprzu przygotuj sos.
  3. Przygotowany sos rozprowadź równomiernie na półmisku.
  4. Następnie wyłóż na sos pokrojone w ćwiartki jajka.
  5. Całość możesz oprószyć koperkiem, podać w towarzystwie kawałków rzodkiewki, pomidora, ogórka czy liści sałaty.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa