Ugotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość
Wystarczy kilka jajek, odrobina majonezu i jeden typowo sałatkowy składnik, by na stole móc postawić specjał, który do gustu przypadnie każdemu. Babcie doskonale wiedzą, co dobre, i nie potrzebują wymyślnych dodatków, by przygotować danie, po które każdy wyciągnie dłoń.
07.10.2024 17:44
To jedno z najprostszych rozwiązań, kiedy pojawia się potrzeba na przygotowanie czegoś na stół dla gości. Moja babcia była mistrzynią łatwych przekąsek, a jajka w sosie majonezowym z groszkiem były jej specjalnością, zwłaszcza kiedy talerz zdobiła koperkiem z własnego ogródka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybka przekąska na stół. Jajka w sosie z groszkiem nie mają sobie równych
W kategorii „szybkie i łatwe” jajka w sosie majonezowym z groszkiem wiodą prym. Wystarczy potraktować nożem kilka jajek i chlusnąć je sporą dozą majonezowego sosu, a goście przy stole mlasną z zadowoleniem. To coś, co każdy zna, każdy chętnie przetrąci i z chęcią sięgnie po repetę.
Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku, poza przygotowaniem smacznego sosu, ugotowanie jajek tak, by nie straszyły siną obwódką. Ta często pojawia się, kiedy produkt za dużo czasu spędził w gorącej wodzie. Przypilnuj więc, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.
Jajka w sosie majonezowym z groszkiem. Przepis
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 150 ml majonezu,
- sól, grubo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz.
- Z groszku, majonezu, soli oraz pieprzu przygotuj sos.
- Przygotowany sos rozprowadź równomiernie na półmisku.
- Następnie wyłóż na sos pokrojone w ćwiartki jajka.
- Całość możesz oprószyć koperkiem, podać w towarzystwie kawałków rzodkiewki, pomidora, ogórka czy liści sałaty.