Ugotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość

Wystarczy kilka jajek, odrobina majonezu i jeden typowo sałatkowy składnik, by na stole móc postawić specjał, który do gustu przypadnie każdemu. Babcie doskonale wiedzą, co dobre, i nie potrzebują wymyślnych dodatków, by przygotować danie, po które każdy wyciągnie dłoń.

Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

To jedno z najprostszych rozwiązań, kiedy pojawia się potrzeba na przygotowanie czegoś na stół dla gości. Moja babcia była mistrzynią łatwych przekąsek, a jajka w sosie majonezowym z groszkiem były jej specjalnością, zwłaszcza kiedy talerz zdobiła koperkiem z własnego ogródka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Szybka przekąska na stół. Jajka w sosie z groszkiem nie mają sobie równych

W kategorii „szybkie i łatwe” jajka w sosie majonezowym z groszkiem wiodą prym. Wystarczy potraktować nożem kilka jajek i chlusnąć je sporą dozą majonezowego sosu, a goście przy stole mlasną z zadowoleniem. To coś, co każdy zna, każdy chętnie przetrąci i z chęcią sięgnie po repetę.

Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku, poza przygotowaniem smacznego sosu, ugotowanie jajek tak, by nie straszyły siną obwódką. Ta często pojawia się, kiedy produkt za dużo czasu spędził w gorącej wodzie. Przypilnuj więc, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.

Jajka w sosie majonezowym z groszkiem. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 150 ml majonezu,
  • sól, grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz.
  2. Z groszku, majonezu, soli oraz pieprzu przygotuj sos.
  3. Przygotowany sos rozprowadź równomiernie na półmisku.
  4. Następnie wyłóż na sos pokrojone w ćwiartki jajka.
  5. Całość możesz oprószyć koperkiem, podać w towarzystwie kawałków rzodkiewki, pomidora, ogórka czy liści sałaty.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości