PrzepisPrzekąskiUgotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość

Ugotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość

Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół
Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

07.10.2024 17:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wystarczy kilka jajek, odrobina majonezu i jeden typowo sałatkowy składnik, by na stole móc postawić specjał, który do gustu przypadnie każdemu. Babcie doskonale wiedzą, co dobre, i nie potrzebują wymyślnych dodatków, by przygotować danie, po które każdy wyciągnie dłoń.

To jedno z najprostszych rozwiązań, kiedy pojawia się potrzeba na przygotowanie czegoś na stół dla gości. Moja babcia była mistrzynią łatwych przekąsek, a jajka w sosie majonezowym z groszkiem były jej specjalnością, zwłaszcza kiedy talerz zdobiła koperkiem z własnego ogródka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka przekąska na stół. Jajka w sosie z groszkiem nie mają sobie równych

W kategorii „szybkie i łatwe” jajka w sosie majonezowym z groszkiem wiodą prym. Wystarczy potraktować nożem kilka jajek i chlusnąć je sporą dozą majonezowego sosu, a goście przy stole mlasną z zadowoleniem. To coś, co każdy zna, każdy chętnie przetrąci i z chęcią sięgnie po repetę.

Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku, poza przygotowaniem smacznego sosu, ugotowanie jajek tak, by nie straszyły siną obwódką. Ta często pojawia się, kiedy produkt za dużo czasu spędził w gorącej wodzie. Przypilnuj więc, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.

Jajka w sosie majonezowym z groszkiem. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 150 ml majonezu,
  • sól, grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz.
  2. Z groszku, majonezu, soli oraz pieprzu przygotuj sos.
  3. Przygotowany sos rozprowadź równomiernie na półmisku.
  4. Następnie wyłóż na sos pokrojone w ćwiartki jajka.
  5. Całość możesz oprószyć koperkiem, podać w towarzystwie kawałków rzodkiewki, pomidora, ogórka czy liści sałaty.
jajkaprzepisprzekąska