Ugotowane jajka łączę z dwoma składnikami. Babcia serwowała na każdą uroczystość

Wystarczy kilka jajek, odrobina majonezu i jeden typowo sałatkowy składnik, by na stole móc postawić specjał, który do gustu przypadnie każdemu. Babcie doskonale wiedzą, co dobre, i nie potrzebują wymyślnych dodatków, by przygotować danie, po które każdy wyciągnie dłoń.

Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół Jajeczna przekąska jest idealna na uroczysty stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

To jedno z najprostszych rozwiązań, kiedy pojawia się potrzeba na przygotowanie czegoś na stół dla gości. Moja babcia była mistrzynią łatwych przekąsek, a jajka w sosie majonezowym z groszkiem były jej specjalnością, zwłaszcza kiedy talerz zdobiła koperkiem z własnego ogródka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Szybka przekąska na stół. Jajka w sosie z groszkiem nie mają sobie równych

W kategorii „szybkie i łatwe” jajka w sosie majonezowym z groszkiem wiodą prym. Wystarczy potraktować nożem kilka jajek i chlusnąć je sporą dozą majonezowego sosu, a goście przy stole mlasną z zadowoleniem. To coś, co każdy zna, każdy chętnie przetrąci i z chęcią sięgnie po repetę.

Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku, poza przygotowaniem smacznego sosu, ugotowanie jajek tak, by nie straszyły siną obwódką. Ta często pojawia się, kiedy produkt za dużo czasu spędził w gorącej wodzie. Przypilnuj więc, by nie gotować jajek dłużej niż 10 minut.

Jajka w sosie majonezowym z groszkiem. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 150 ml majonezu,
  • sól, grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz.
  2. Z groszku, majonezu, soli oraz pieprzu przygotuj sos.
  3. Przygotowany sos rozprowadź równomiernie na półmisku.
  4. Następnie wyłóż na sos pokrojone w ćwiartki jajka.
  5. Całość możesz oprószyć koperkiem, podać w towarzystwie kawałków rzodkiewki, pomidora, ogórka czy liści sałaty.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀