O mrożeniu tego produktu mało kto słyszał. Ja robię to regularnie i bardzo sobie chwalę

Ten produkt znajduje się w lodówkach większości Polaków, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że równie dobrze można go przechowywać w znacznie niższych temperaturach. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić. Ja już się tego nauczyłem i teraz zapas sera żółtego mam zawsze pod ręką!

Czy ser żółty można mrozić?Czy ser żółty można mrozić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Mrożenie jedzenia to czynność, dzięki której unikamy marnowania żywności. To także prosty sposób na to, by nie musieć codziennie jeździć do sklepu i wystawać godzinami najpierw w korkach, a następnie w sklepowych kolejkach. Zapasy jedzenia umieszczone w zamrażarce są zawsze na wyciągnięcie dłoni, a proces ich psucia się zostaje spowolniony do możliwego minimum. Oczywiście niektórych produktów mrozić nie można, ale ser żółty nie zalicza się do tych artykułów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Mrożenie żywności – złote zasady

O wygodzie przechowywanie jedzenia w zamrażarce świadczy to, że łatwiej jest wymienić produkty, których mrozić nie można, niż te, które się do tego nadają. Co więcej, mrożenie większości z nich grozi co najwyżej utratą pewnych walorów smakowych, a nie potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Mimo wszystko listę tę warto zapamiętać.

Jeśli więc jesteśmy w stanie tego uniknąć, nie mroźmy majonezu (bo się rozwarstwi i po dawnej, gładkiej konsystencji nie zostanie nawet ślad), potraw z dodatkiem żelatyny, kawy, jajek w całości, ogórków czy sałaty. Pamiętajmy również o tym, że wszystkie produkty można mrozić tylko raz. Dlaczego? Być może kojarzysz mit o tym, że niskie temperatury zabijają drobnoustroje. Niestety, to nieprawda, a każde kolejne rozmrożenie powoduje namnażanie się niebezpiecznych mikroorganizmów w tempie geometrycznym!

Mrożenie sera żółtego

Być może zauważyłeś, że na liście produktów nienadających się do mrożenia zabrakło sera żółtego. Nie umieściłem go tam świadomie. Ten artykuł spożywczy można bowiem zamrażać i robiłem to już wiele razy. Przechowywany w lodówce ser szybko wysycha, a ja nie wyobrażam sobie nie mieć zapasu tego nabiału w domu. Oczywiście, zanim pierwszy raz wstawiłem go do zamrażarki, dokładnie sprawdziłem, jak należy to zrobić.

Przede wszystkim do mrożenia nadają się głównie sery twarde. Te miękkie – takie jak ricotta czy mascarpone – zmienią strukturę i nie będą już apetyczne jak za "swoich najlepszych lat". Co innego sery twarde. Je można przechowywać w zamrażarce nawet przez 3 miesiące. Trzeba jednak pamiętać o tym, by nie robić tego byle jak. Sera nie należy mrozić w plastrach, lecz w kawałkach, i to takich, które nie przekraczają 400-500 gramów. Przed umieszczeniem sera w niskiej temperaturze warto też przetrzeć go suchym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ograniczymy ryzyko powstawania pleśni. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zamrozić ser tarty. To wręcz rewelacyjny i bardzo praktyczny pomysł – zwłaszcza dla kogoś, kto często potrzebuje tego składnika do sosów, makaronów czy zapiekanek!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości