PoradyO mrożeniu tego produktu mało kto słyszał. Ja robię to regularnie i bardzo sobie chwalę

O mrożeniu tego produktu mało kto słyszał. Ja robię to regularnie i bardzo sobie chwalę

Ten produkt znajduje się w lodówkach większości Polaków, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że równie dobrze można go przechowywać w znacznie niższych temperaturach. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić. Ja już się tego nauczyłem i teraz zapas sera żółtego mam zawsze pod ręką!

Czy ser żółty można mrozić?
Czy ser żółty można mrozić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

05.10.2024 17:12

Mrożenie jedzenia to czynność, dzięki której unikamy marnowania żywności. To także prosty sposób na to, by nie musieć codziennie jeździć do sklepu i wystawać godzinami najpierw w korkach, a następnie w sklepowych kolejkach. Zapasy jedzenia umieszczone w zamrażarce są zawsze na wyciągnięcie dłoni, a proces ich psucia się zostaje spowolniony do możliwego minimum. Oczywiście niektórych produktów mrozić nie można, ale ser żółty nie zalicza się do tych artykułów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożenie żywności – złote zasady

O wygodzie przechowywanie jedzenia w zamrażarce świadczy to, że łatwiej jest wymienić produkty, których mrozić nie można, niż te, które się do tego nadają. Co więcej, mrożenie większości z nich grozi co najwyżej utratą pewnych walorów smakowych, a nie potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Mimo wszystko listę tę warto zapamiętać.

Jeśli więc jesteśmy w stanie tego uniknąć, nie mroźmy majonezu (bo się rozwarstwi i po dawnej, gładkiej konsystencji nie zostanie nawet ślad), potraw z dodatkiem żelatyny, kawy, jajek w całości, ogórków czy sałaty. Pamiętajmy również o tym, że wszystkie produkty można mrozić tylko raz. Dlaczego? Być może kojarzysz mit o tym, że niskie temperatury zabijają drobnoustroje. Niestety, to nieprawda, a każde kolejne rozmrożenie powoduje namnażanie się niebezpiecznych mikroorganizmów w tempie geometrycznym!

Mrożenie sera żółtego

Być może zauważyłeś, że na liście produktów nienadających się do mrożenia zabrakło sera żółtego. Nie umieściłem go tam świadomie. Ten artykuł spożywczy można bowiem zamrażać i robiłem to już wiele razy. Przechowywany w lodówce ser szybko wysycha, a ja nie wyobrażam sobie nie mieć zapasu tego nabiału w domu. Oczywiście, zanim pierwszy raz wstawiłem go do zamrażarki, dokładnie sprawdziłem, jak należy to zrobić.

Przede wszystkim do mrożenia nadają się głównie sery twarde. Te miękkie – takie jak ricotta czy mascarpone – zmienią strukturę i nie będą już apetyczne jak za "swoich najlepszych lat". Co innego sery twarde. Je można przechowywać w zamrażarce nawet przez 3 miesiące. Trzeba jednak pamiętać o tym, by nie robić tego byle jak. Sera nie należy mrozić w plastrach, lecz w kawałkach, i to takich, które nie przekraczają 400-500 gramów. Przed umieszczeniem sera w niskiej temperaturze warto też przetrzeć go suchym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu ograniczymy ryzyko powstawania pleśni. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby zamrozić ser tarty. To wręcz rewelacyjny i bardzo praktyczny pomysł – zwłaszcza dla kogoś, kto często potrzebuje tego składnika do sosów, makaronów czy zapiekanek!

mrożenie jedzeniaser żółtyporady
Wybrane dla Ciebie