Mrożenie ciasta – sprawdzone sposoby. Jakie ciasto można zamrozić? Jak odmrozić ciasto?

Sposoby na mrożenie ciasta. Jakie muszą być warunki? Czasami podczas przygotowywania potraw z ciasta i wypieków okazuje się, że zrobiłeś go za dużo. Zabrakło farszu, za mała foremka? Zamroź pozostałe ciasto i wyciągnij wtedy, gdy będziesz mieć na to ochotę.

Obrazek
Ewa

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Jak przechowywać ciasto? Czy każde ciasto nadaje się do zamrożenia? Zobacz, jak to zrobić.

#1 Czy można mrozić świeże ciasto?

Jeśli chcesz, możesz zamrozić sernik, jabłecznik lub inne gotowe ciasto. Idealne rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na pieczenie.

Czy można mrozić świeże ciasto? Do mrożenia nadają się serniki, ciasta drożdżowe i ucierane, biszkopty, torty i inne ciasta z kremem.  Pamiętaj- do mrożenia nadaje się tylko świeże i wystudzone ciasto. Odpuść sobie mrożenie, gdy słodkości mają już kilka

Obrazek

#2 Jakich ciast nie można zamrażać?

Niestety, nie wszystko da się zamrozić. Nie nadaję się do tego ciasta bezowe, z bitą śmietaną, z galaretką. Pod wpływem niskiej temperatury mogą stracić swoją oryginalną konsystencję, a ich tekstura nie będzie smaczna i przyjemna.

Obrazek

#3 Mrożenie półproduktów do ciast

Świetnym rozwiązaniem jest również przygotowanie surowego ciasta, które możesz wyciągnąć w razie potrzeby, co zdecydowanie skróci czas poświęcony pieczeniu. Ciasto kruche, półkruche, francuskie i drożdżowe znakomicie nadają się do mrożenia.

Obrazek

#4 Przechowywanie zamrożonego ciasta. Jak długo i w jakich warunkach?

Ciasto najlepiej lekko zamrozić bez opakowania, np. w plastikowym pojemniku lub na tacce, a następnie zawinięcie go w folię spożywczą. Jeśli zawiniemy od razu, istnieje ryzyko, że folia przyklei się do świeżego ciasta.
Jak przechowywać zamrożone ciasto? Podziel je na mniejsze porcje- dzięki temu będziesz mógł wyjąć odpowiedni kawałek do kawy, bez konieczności odmrażania całości.
Zamrożone ciasto – czas przechowywania w lodówce – możesz przechowywać 3 miesiące.

Obrazek

#5 Rozmrażanie ciasta

Jak romrozić ciasto? Wyjmij porcję ciasta i rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub lodówce. Wolne rozmrażanie jest szczególnie ważne w przypadku ciasta z dodatkiem kremów.
Ciasta drożdżowe, chleby, bułeczki, serniki, ciasta ucierane, francuskie (jeśli wcześniej były podpieczone) możesz wrzucić do piekarnika. W ten sposób szybciej przygotujesz ciasto przy następnej okazji.

Obrazek

#6 Minimalizm może pomóc

Wypieki z ciasta francuskiego i kruchego zamrażaj bez lukru i glazury. Nie dodawaj również polewy. Odpuść sobie dekorację, posypki i owocowe przybrania. Bez takich dodatków mrożenie ciasta będzie jeszcze prostsze.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo