Mrożenie ciasta – sprawdzone sposoby. Jakie ciasto można zamrozić? Jak odmrozić ciasto?

Sposoby na mrożenie ciasta. Jakie muszą być warunki? Czasami podczas przygotowywania potraw z ciasta i wypieków okazuje się, że zrobiłeś go za dużo. Zabrakło farszu, za mała foremka? Zamroź pozostałe ciasto i wyciągnij wtedy, gdy będziesz mieć na to ochotę.

Obrazek
Ewa

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Jak przechowywać ciasto? Czy każde ciasto nadaje się do zamrożenia? Zobacz, jak to zrobić.

#1 Czy można mrozić świeże ciasto?

Jeśli chcesz, możesz zamrozić sernik, jabłecznik lub inne gotowe ciasto. Idealne rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na pieczenie.

Czy można mrozić świeże ciasto? Do mrożenia nadają się serniki, ciasta drożdżowe i ucierane, biszkopty, torty i inne ciasta z kremem.  Pamiętaj- do mrożenia nadaje się tylko świeże i wystudzone ciasto. Odpuść sobie mrożenie, gdy słodkości mają już kilka

Obrazek

#2 Jakich ciast nie można zamrażać?

Niestety, nie wszystko da się zamrozić. Nie nadaję się do tego ciasta bezowe, z bitą śmietaną, z galaretką. Pod wpływem niskiej temperatury mogą stracić swoją oryginalną konsystencję, a ich tekstura nie będzie smaczna i przyjemna.

Obrazek

#3 Mrożenie półproduktów do ciast

Świetnym rozwiązaniem jest również przygotowanie surowego ciasta, które możesz wyciągnąć w razie potrzeby, co zdecydowanie skróci czas poświęcony pieczeniu. Ciasto kruche, półkruche, francuskie i drożdżowe znakomicie nadają się do mrożenia.

Obrazek

#4 Przechowywanie zamrożonego ciasta. Jak długo i w jakich warunkach?

Ciasto najlepiej lekko zamrozić bez opakowania, np. w plastikowym pojemniku lub na tacce, a następnie zawinięcie go w folię spożywczą. Jeśli zawiniemy od razu, istnieje ryzyko, że folia przyklei się do świeżego ciasta.
Jak przechowywać zamrożone ciasto? Podziel je na mniejsze porcje- dzięki temu będziesz mógł wyjąć odpowiedni kawałek do kawy, bez konieczności odmrażania całości.
Zamrożone ciasto – czas przechowywania w lodówce – możesz przechowywać 3 miesiące.

Obrazek

#5 Rozmrażanie ciasta

Jak romrozić ciasto? Wyjmij porcję ciasta i rozmrażaj w temperaturze pokojowej lub lodówce. Wolne rozmrażanie jest szczególnie ważne w przypadku ciasta z dodatkiem kremów.
Ciasta drożdżowe, chleby, bułeczki, serniki, ciasta ucierane, francuskie (jeśli wcześniej były podpieczone) możesz wrzucić do piekarnika. W ten sposób szybciej przygotujesz ciasto przy następnej okazji.

Obrazek

#6 Minimalizm może pomóc

Wypieki z ciasta francuskiego i kruchego zamrażaj bez lukru i glazury. Nie dodawaj również polewy. Odpuść sobie dekorację, posypki i owocowe przybrania. Bez takich dodatków mrożenie ciasta będzie jeszcze prostsze.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości