GIS wykrył groźną bakterię. Chodzi o jeden z naszych ulubionych żółtych serów

Główny Inspektorat Sanitarny codziennie czuwa nad bezpieczeństwem żywności. Najnowsze ostrzeżenie dotyczy żółtego sera, w którym wykryto groźną bakterię. Zjedzenie tej partii może zakończyć się nawet poważnym zatruciem pokarmowym.

Ser wycofany ze sprzedażySer wycofany ze sprzedaży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż technologia żywienia poszła mocno do przodu i mogłoby się wydawać, że zagrożenia zostały wyeliminowane, to co rusz pojawiają się nowe ostrzeżenia Sanepidu. Tym razem dotyczy ono żółtego sera, uwielbianego zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli masz tę partię w domu, pozbądź się jej bez skrupułów. Lepiej nie ryzykować swoim zdrowiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: najlepsze sposoby na zabezpieczenie kanapek do szkoły

Ser wycofany ze sprzedaży

W trakcie kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność bakterii Salmonella Newport w jednej z pięciu badanych próbek sera Złoty Mazur 150 g wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską MLEKPOL w Grajewie.

Wskazany przez Sanepid numer partii to 30.08/P6 16:59, termin przydatności do spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406.

.
. © GIS

Ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca natychmiastowe zaprzestanie spożywania tego produktu. W przypadku wystąpienia objawów takich jak bóle brzucha, biegunka czy gorączka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Producent wszczął procedurę wycofania skażonego produktu. Równolegle, organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą kontrolę, aby upewnić się, że wszystkie skażone produkty zostały usunięte z rynku i podjęte zostały odpowiednie środki zapobiegawcze.

Opakowanie zakażonego sera
Opakowanie zakażonego sera © GIS

Objawy zatrucia Salmonellą

Zatrucie salmonellą zazwyczaj objawia się gwałtownie i pojawia się kilka godzin po spożyciu skażonego pokarmu. Najczęstsze symptomy to gorączka, silne bóle brzucha, nudności, wymioty, wodnista biegunka i bolesne skurcze jelit. Należy wtedy skontaktować się z lekarzem, który wdroży odpowiednie leczenie. Salmonelloza szczególnie niebezpieczna może być u osób starszych oraz u dzieci, więc nie bagatelizuj tych objawów.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom