NewsyGIS wykrył groźną bakterię. Chodzi o jeden z naszych ulubionych żółtych serów

GIS wykrył groźną bakterię. Chodzi o jeden z naszych ulubionych żółtych serów

Ser wycofany ze sprzedaży
Ser wycofany ze sprzedaży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.09.2024 08:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny codziennie czuwa nad bezpieczeństwem żywności. Najnowsze ostrzeżenie dotyczy żółtego sera, w którym wykryto groźną bakterię. Zjedzenie tej partii może zakończyć się nawet poważnym zatruciem pokarmowym.

Chociaż technologia żywienia poszła mocno do przodu i mogłoby się wydawać, że zagrożenia zostały wyeliminowane, to co rusz pojawiają się nowe ostrzeżenia Sanepidu. Tym razem dotyczy ono żółtego sera, uwielbianego zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli masz tę partię w domu, pozbądź się jej bez skrupułów. Lepiej nie ryzykować swoim zdrowiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser wycofany ze sprzedaży

W trakcie kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność bakterii Salmonella Newport w jednej z pięciu badanych próbek sera Złoty Mazur 150 g wyprodukowany przez Spółdzielnię Mleczarską MLEKPOL w Grajewie.

Wskazany przez Sanepid numer partii to 30.08/P6 16:59, termin przydatności do spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406.

.
.© GIS

Ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca natychmiastowe zaprzestanie spożywania tego produktu. W przypadku wystąpienia objawów takich jak bóle brzucha, biegunka czy gorączka, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Producent wszczął procedurę wycofania skażonego produktu. Równolegle, organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą kontrolę, aby upewnić się, że wszystkie skażone produkty zostały usunięte z rynku i podjęte zostały odpowiednie środki zapobiegawcze.

Opakowanie zakażonego sera
Opakowanie zakażonego sera© GIS

Objawy zatrucia Salmonellą

Zatrucie salmonellą zazwyczaj objawia się gwałtownie i pojawia się kilka godzin po spożyciu skażonego pokarmu. Najczęstsze symptomy to gorączka, silne bóle brzucha, nudności, wymioty, wodnista biegunka i bolesne skurcze jelit. Należy wtedy skontaktować się z lekarzem, który wdroży odpowiednie leczenie. Salmonelloza szczególnie niebezpieczna może być u osób starszych oraz u dzieci, więc nie bagatelizuj tych objawów.