Ewa Wachowicz dodaje do placków ziemniaczanych. Szklanka wystarczy by były chrupiące i jeszcze smaczniejsze

Placki ziemniaczane to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń. Choć wydaje się, że o tym prostym przysmaku wiemy już wszystko, Ewa Wachowicz udowadnia, że wciąż można zaskoczyć smakiem. Jej przepis na placki ziemniaczane to połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasycznych smaków, jak i tym, którzy szukają nowych kulinarnych inspiracji.

Placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz.Placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Ewa Wachowicz, znana nie tylko z talentu kulinarnego, ale także z umiejętności zachwycania widzów, prezentuje przepis, który sprawi, że te klasyczne placki zyskają nowy, wyśmienity smak. Dzięki prostym dodatkom, takim jak ser żółty, placki staną się jeszcze bardziej apetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Sekret chrupiących i aromatycznych placków

Co sprawia, że placki ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz są wyjątkowe? Przede wszystkim starannie dobrane składniki i ich proporcje. Gwiazda kuchni dodaje do masy na placki starty żółty ser, który nadaje im nie tylko intensywnego smaku, ale także sprawia, że są bardziej sycące. Dzięki temu niewielki placek może stanowić samodzielne danie lub być doskonałym dodatkiem do obiadu.

Przepis na placki ziemniaczane według Ewy Wachowicz

Aby przygotować placki ziemniaczane w wersji Ewy Wachowicz, będziesz potrzebować:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • połowa cebuli,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj roztrzepane jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, ser, śmietanę, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Formuj niewielkie placki i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Placki ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe, tradycyjne smaki. Dzięki kilku prostym trikom możesz przygotować pyszne i chrupiące placki, które zachwycą całą rodzinę.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇