Japonka spróbowała polskich zup. Bez cienia wątpliwości wskazała najlepszą

Polska kuchnia zupami stoi. Sięgamy po nie przez cały rok, zamieniając rozgrzewającą gulaszową na orzeźwiający chłodnik, a od rosołu rozpoczynając większość rodzinnych uroczystości. Polskich rarytasów spróbowała Japonka Aiko. Jak nasze tradycyjne smaki przypadły jej do gustu?

Flaki zaskoczyły Japonkę - PysznościFlaki zaskoczyły Japonkę - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, TikTok
Ewa Malinowska

Zupy stanowią bardzo ważny element naszej kuchni. Gotowały je nasze babcie, karmiły nasze mamy, a i my gotujemy je na obiad. Przepisy czerpać można z kuchni całego świata, serwując coraz to nowsze przysmaki. W Japonii zupy nie są również niczym zaskakującym, bo i wiele osób jada je nawet na śniadanie. Daleko im jednak do naszych swojskich smaków, nie bez powodu mówi się, że co kraj, to obyczaj. Przekonała się o tym Japonka Aiko, która z zapałem zabrała się za przetestowanie polskich zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Japonka oceniła polskie zupy

Aiko i Emil to para, która dzieli się swoim życiem na YouTube, Instagramie i TikToku. Pokazują nam, jak wygląda codzienność w Japonii, ale też zabierają nas w podróż do Polski. Ojczyznę swojego partnera Aiko poznaje również poprzez smaki. Tym razem padło na polskie zupy. Czy przypadły one do gustu rodowitej Japonce?

Chłodnik zdecydowanie przypadł Aiko do gustu
Chłodnik zdecydowanie przypadł Aiko do gustu © TikTok

Na pierwszy rzut poszedł chłodnik, absolutny klasyk na upalne dni. Nie było to jednak najpopularniejszy w polsce chłodnik z botwiny, a biały z ogórkami. Zdecydowanie przypadł on do gustu Aiko, która wystawiła mu ocenę 10/10. Podkreśliła przy tym, że lekki i kwaśny smak przypadnie do gustu wielu Japończykom.

Drugą zupą była pomidorowa, najczęściej goszcząca w poniedziałki. Aiko spróbowała wersji z ryżem, którą porównała do włoskiego risottto. Sam ryż w zupie zdecydowanie przypadł jej do gustu.

Kontrowersyjne flaki

Jedną z potraw, która budzi najwięcej kontrowersji nie tylko wśród obcokrajowców, są flaki. Japonka postanowiła ich spróbować i przyznała, że na początku myślała, że nie będą jej smakować. Ostatecznie okazały się być dla niej naprawdę smaczne.

Flaki po zamojsku - Pyszności
Flaki po zamojsku - Pyszności © Canva

Na koniec padło na zupę ogórkową, którą pokochała Aiko. Numerem jeden okazał się jednak żurek. Wniosek z testów jest prosty - polskie zupy mogą być naszą dumą i zdecydowanie warto częstować nimi obcokrajowców.

Wybrane dla Ciebie
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel