Japonka spróbowała polskich zup. Bez cienia wątpliwości wskazała najlepszą

Polska kuchnia zupami stoi. Sięgamy po nie przez cały rok, zamieniając rozgrzewającą gulaszową na orzeźwiający chłodnik, a od rosołu rozpoczynając większość rodzinnych uroczystości. Polskich rarytasów spróbowała Japonka Aiko. Jak nasze tradycyjne smaki przypadły jej do gustu?

Flaki zaskoczyły Japonkę - PysznościFlaki zaskoczyły Japonkę - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, TikTok
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zupy stanowią bardzo ważny element naszej kuchni. Gotowały je nasze babcie, karmiły nasze mamy, a i my gotujemy je na obiad. Przepisy czerpać można z kuchni całego świata, serwując coraz to nowsze przysmaki. W Japonii zupy nie są również niczym zaskakującym, bo i wiele osób jada je nawet na śniadanie. Daleko im jednak do naszych swojskich smaków, nie bez powodu mówi się, że co kraj, to obyczaj. Przekonała się o tym Japonka Aiko, która z zapałem zabrała się za przetestowanie polskich zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Japonka oceniła polskie zupy

Aiko i Emil to para, która dzieli się swoim życiem na YouTube, Instagramie i TikToku. Pokazują nam, jak wygląda codzienność w Japonii, ale też zabierają nas w podróż do Polski. Ojczyznę swojego partnera Aiko poznaje również poprzez smaki. Tym razem padło na polskie zupy. Czy przypadły one do gustu rodowitej Japonce?

Chłodnik zdecydowanie przypadł Aiko do gustu
Chłodnik zdecydowanie przypadł Aiko do gustu © TikTok

Na pierwszy rzut poszedł chłodnik, absolutny klasyk na upalne dni. Nie było to jednak najpopularniejszy w polsce chłodnik z botwiny, a biały z ogórkami. Zdecydowanie przypadł on do gustu Aiko, która wystawiła mu ocenę 10/10. Podkreśliła przy tym, że lekki i kwaśny smak przypadnie do gustu wielu Japończykom.

Drugą zupą była pomidorowa, najczęściej goszcząca w poniedziałki. Aiko spróbowała wersji z ryżem, którą porównała do włoskiego risottto. Sam ryż w zupie zdecydowanie przypadł jej do gustu.

Kontrowersyjne flaki

Jedną z potraw, która budzi najwięcej kontrowersji nie tylko wśród obcokrajowców, są flaki. Japonka postanowiła ich spróbować i przyznała, że na początku myślała, że nie będą jej smakować. Ostatecznie okazały się być dla niej naprawdę smaczne.

Flaki po zamojsku - Pyszności
Flaki po zamojsku - Pyszności © Canva

Na koniec padło na zupę ogórkową, którą pokochała Aiko. Numerem jeden okazał się jednak żurek. Wniosek z testów jest prosty - polskie zupy mogą być naszą dumą i zdecydowanie warto częstować nimi obcokrajowców.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza