Japonka porównała polski i japoński budyń. Już po pierwszej łyżce powiedziała jedno

Na talerzu Japonki Aiko z kanału "Aiko i Emil" często lądują polskie produkty. Nie tak dawno zachwalała pierogi, a teraz postanowiła sprawdzić, jak polski budyń wypada na tle japońskiego puddingu. Werdykt padł szybko.

Japonka Aiko sprawdza, czy polski budyń jest lepszy od japońskiegoJaponka Aiko sprawdza, czy polski budyń jest lepszy od japońskiego
Źródło zdjęć: © YouTube: AikoiEmil (screenshot)

Aiko i Emil tworzą polsko-japońskie małżeństwo. W mediach społecznościowych, m.in. na YouTubie czy Instagramie, publikują materiały dotyczące ich wspólnych podróży. Aiko i Emil mieszkają w Tokio, ale bywają również w Polsce, skąd chętnie publikują materiały związane z m.in. testowaniem polskiego jedzenia. W jednym z ostatnich filmików Aiko porównała polski budyń w proszku z japońskim puddingiem. Który smakował jej bardziej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Polski budyń kontra japoński budyń

Nie każdy jest fanem budyniu, ale załóżmy, że każdy choć raz spróbował niegdyś bardziej, dzisiaj mniej popularnego deseru. Samodzielne przygotowanie budyniu nie należy do najbardziej skomplikowanych, ale pojawienie się na rynku jego sproszkowanej formy wiele ułatwiło i sprawiło, że tylko najwytrwalsze gospodynie "kręcą" dzisiaj budyń własnymi rękami.

Budyń z proszku nie jest szczególnie wybitny, ale jeszcze na początku tego stulecia był jednym z popularniejszych deserów i niejednemu ślinka ciekła na samą myśl o czekoladowym, waniliowym czy śmietankowym deserze o kisielowatej konsystencji. Japonka Aiko postanowiła sprawdzić, jak wypada polski budyń z proszku w porównaniu z japońskim puddingiem (purin). To całkiem popularny deser, który "wyskakuje" z plastikowego opakowania i ma galaretowatą konsystencję. Zwykle na jego wierzchu rozpływa się karmelowy sos, a sam pudding powstaje na bazie mleka skondensowanego.

Polski budyń kontra japoński pudding - który jest lepszy?
Polski budyń kontra japoński pudding - który jest lepszy? © YouTube | @AikoiEmil (screenshot)

Japonka wydaje werdykt. Który budyń jest lepszy: polski czy japoński?

Aiko najpierw zajęła się przygotowaniem polskiego budyniu z proszku. Z miarką w dłoni wykonywała polecenia z opakowania krok po kroku, by finalnie postawić przed sobą niewielką miseczkę czekoladowego deseru. Z kolei obok trząsł się japoński purin. Który z deserów wypadł lepiej? Japonka już po pierwszej łyżce mogła wydać werdykt.

- Wygląda dziwnie - stwierdziła Aiko na widok spływającego z łyżki budyniu z proszku. - Nie wiem, co powiedzieć. Dla mnie to jest tylko ciepły krem - podsumowała szybko smak polskiego deseru.

Z kolei japoński budyń był w jej opinii smaczny "jak zawsze".

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej