Prababcia pomyliła budyń z żurkiem w proszku. Mimo to nic się nie zmarnowało

Chwila nieuwagi i można zepsuć nawet najstaranniej przygotowywane wcześniej danie. Moja prababcia zamiast za budyń w proszku chwyciła za żurek. Po rozprowadzeniu w mleku okazało się, że niespecjalnie nadaje się to do sernika. Zaradna Józia wzięła jednak sprawy w swoje ręce i wyczarowała zupę.

Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na świętaEkspresowa zupa na obias - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pawelwizja
Ewa Malinowska

Saszetka z budyniem i saszetka z żurkiem w jednym miejscu, odrobina gapiostwa i sernikowa katastrofa byłaby gotowa. Na szczęście prababcia Józia powstrzymała się od dolania płynu do masy serowej. Żeby jednak nie zmarnować otwartego żurku, postanowiła, że ukręci błyskawiczną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Żurek na mleku

Najlepszy żurek przygotowuje się oczywiście na zakwasie. Jeśli jednak w twojej szafce znalazł się żurek w proszku i zalega na dnie koszyczka z przyprawami, możesz zamienić go w ekspresową zupę. Chociaż wielu znawców oburzy się, że koło prawdziwego żurku to ona wcale nie leżała, to chętnie zjedzą porcję.

Barszcz biały - Pyszności
Barszcz biały - Pyszności © Canva | Dar1930

Moja prababcia po ten przepis sięgnęła wtedy, gdy podczas przygotowywania sernika na Wielkanoc pomyliła budyń z żurkiem. Nie chcąc nic zmarnować, co często jest domeną starszego pokolenia, dorzuciła ziemniaki, kiełbasę i jajka i podała na obiad. Szybka zupa smakowała naprawdę nieźle, a prababcia mogła sięgnąć po właściwy już budyń do sernika.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 opakowania żurku,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ugotowana biała kiełbasa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni.
  2. Bulion zagotuj, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
  3. Żurek rozprowadź w mleku, dodaj majeranek i wlej do wywaru, gdy ziemniaki będą miękkie.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie zabiel śmietaną.
  5. Kiełbasę ugotuj i dorzuć do zupy.

Gotowe ekspresowy żurek nalej do talerzy. Serwuj z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟