Prababcia pomyliła budyń z żurkiem w proszku. Mimo to nic się nie zmarnowało

Chwila nieuwagi i można zepsuć nawet najstaranniej przygotowywane wcześniej danie. Moja prababcia zamiast za budyń w proszku chwyciła za żurek. Po rozprowadzeniu w mleku okazało się, że niespecjalnie nadaje się to do sernika. Zaradna Józia wzięła jednak sprawy w swoje ręce i wyczarowała zupę.

Aromatyczny żurek Ewy Wachowicz poleca się na świętaEkspresowa zupa na obias - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pawelwizja
Ewa Malinowska

Saszetka z budyniem i saszetka z żurkiem w jednym miejscu, odrobina gapiostwa i sernikowa katastrofa byłaby gotowa. Na szczęście prababcia Józia powstrzymała się od dolania płynu do masy serowej. Żeby jednak nie zmarnować otwartego żurku, postanowiła, że ukręci błyskawiczną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Żurek na mleku

Najlepszy żurek przygotowuje się oczywiście na zakwasie. Jeśli jednak w twojej szafce znalazł się żurek w proszku i zalega na dnie koszyczka z przyprawami, możesz zamienić go w ekspresową zupę. Chociaż wielu znawców oburzy się, że koło prawdziwego żurku to ona wcale nie leżała, to chętnie zjedzą porcję.

Barszcz biały - Pyszności
Barszcz biały - Pyszności © Canva | Dar1930

Moja prababcia po ten przepis sięgnęła wtedy, gdy podczas przygotowywania sernika na Wielkanoc pomyliła budyń z żurkiem. Nie chcąc nic zmarnować, co często jest domeną starszego pokolenia, dorzuciła ziemniaki, kiełbasę i jajka i podała na obiad. Szybka zupa smakowała naprawdę nieźle, a prababcia mogła sięgnąć po właściwy już budyń do sernika.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 opakowania żurku,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 3-4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ugotowana biała kiełbasa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni.
  2. Bulion zagotuj, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
  3. Żurek rozprowadź w mleku, dodaj majeranek i wlej do wywaru, gdy ziemniaki będą miękkie.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie zabiel śmietaną.
  5. Kiełbasę ugotuj i dorzuć do zupy.

Gotowe ekspresowy żurek nalej do talerzy. Serwuj z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"