Prababcia pomyliła budyń z żurkiem w proszku. Mimo to nic się nie zmarnowało
Chwila nieuwagi i można zepsuć nawet najstaranniej przygotowywane wcześniej danie. Moja prababcia zamiast za budyń w proszku chwyciła za żurek. Po rozprowadzeniu w mleku okazało się, że niespecjalnie nadaje się to do sernika. Zaradna Józia wzięła jednak sprawy w swoje ręce i wyczarowała zupę.
14.05.2024 08:20
Saszetka z budyniem i saszetka z żurkiem w jednym miejscu, odrobina gapiostwa i sernikowa katastrofa byłaby gotowa. Na szczęście prababcia Józia powstrzymała się od dolania płynu do masy serowej. Żeby jednak nie zmarnować otwartego żurku, postanowiła, że ukręci błyskawiczną zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żurek na mleku
Najlepszy żurek przygotowuje się oczywiście na zakwasie. Jeśli jednak w twojej szafce znalazł się żurek w proszku i zalega na dnie koszyczka z przyprawami, możesz zamienić go w ekspresową zupę. Chociaż wielu znawców oburzy się, że koło prawdziwego żurku to ona wcale nie leżała, to chętnie zjedzą porcję.
Moja prababcia po ten przepis sięgnęła wtedy, gdy podczas przygotowywania sernika na Wielkanoc pomyliła budyń z żurkiem. Nie chcąc nic zmarnować, co często jest domeną starszego pokolenia, dorzuciła ziemniaki, kiełbasę i jajka i podała na obiad. Szybka zupa smakowała naprawdę nieźle, a prababcia mogła sięgnąć po właściwy już budyń do sernika.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 opakowania żurku,
- 1 litr bulionu,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżki śmietany,
- 3-4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- ugotowana biała kiełbasa.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni.
- Bulion zagotuj, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
- Żurek rozprowadź w mleku, dodaj majeranek i wlej do wywaru, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie zabiel śmietaną.
- Kiełbasę ugotuj i dorzuć do zupy.
Gotowe ekspresowy żurek nalej do talerzy. Serwuj z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!