Na komunii siostrzenicy podano ciasto bez pieczenia. Byłem zdziwiony, ale tylko do pierwszego kęsa

Ciasto bez pieczenia, które ostatnio podano mi na przyjęciu komunijnym, przypomniało mi o istnieniu tego rewelacyjnego "nie-wypieku". Jak mogłem o nim zapomnieć? To już nieistotne. Najważniejsze jest to, by teraz nadrobić ten stracony czas.

Ciasto bez pieczenia Rafaello. Klasyka gatunku, o której sobie przypomniałemCiasto bez pieczenia Rafaello. Klasyka gatunku, o której sobie przypomniałem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yanek

Muszę przyznać, że tego smaku nie czułem już dawno. Chociaż kiedyś przyrządzałem podobne ciasta dosyć często, jakimś cudem, z biegiem lat po prostu o nim zapomniałem. I bardzo się cieszę, że niedawne przyjęcie przypomniało mi o istnieniu ciasta Rafaello. Początkowe zdziwienie ustąpiło po pierwszym kęsie. To ciasto "starzeje się" doskonale i chyba nigdy nie smakowało równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Postanowiłem zakasać rękawy i przygotować ciasto Rafaello również w domu. W progi mieszkania zawitało mnóstwo kulinarnego szczęścia. Chyba nie muszę tłumaczyć tego, że dzieciaków nie trzeba długo zachęcać do skosztowania tego smacznego deseru. Moja rada? Lepiej wykroić im kawałek samemu, bo samoobsługa może zakończyć się szybką potrzebą uzupełnienia zapasów. Zdecydowanie zbyt szybką!

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1 l mleka,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 400 g herbatników maślanych.
Ciasto można ozdobić prawdziwym słodyczem
Ciasto można ozdobić prawdziwym słodyczem © Canva | Anton Dobrea

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę zimnego mleka przeznacz na rozpuszczenie w nim budyniu. W pozostałej części mlecznego napoju wymieszaj cukier i ekstrakt waniliowy. Tę drugą mieszankę podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć, wlej do niej rozpuszczony budyń.
  2. Mieszaj, aż masa stanie się w miarę gęsta. Gdy to osiągniesz, zdejmij rondelek z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Ostudź.
  3. Masło ubij na biały puch. Stopniowo dodawaj do niego ostudzoną mieszankę, którą masz już gotową. Łącz za pomocą miksera. Z przygotowanej masy wybierz 3 łyżki i przełóż do oddzielnego naczynia. Jeszcze się przydadzą.
  4. Formę z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami, a na nie wylej 1/3 kremu. Przygotuj kolejne "piętra". Zakończ herbatnikami.
  5. Pamiętam 3 łyżki kremu, które odłożyłeś? Wykorzystaj je do posmarowania wierzchu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej