PrzepisCiasto bez pieczeniaNa komunii siostrzenicy podano ciasto bez pieczenia. Byłem zdziwiony, ale tylko do pierwszego kęsa

Na komunii siostrzenicy podano ciasto bez pieczenia. Byłem zdziwiony, ale tylko do pierwszego kęsa

Ciasto bez pieczenia Rafaello. Klasyka gatunku, o której sobie przypomniałem
Ciasto bez pieczenia Rafaello. Klasyka gatunku, o której sobie przypomniałem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yanek

13.05.2024 08:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto bez pieczenia, które ostatnio podano mi na przyjęciu komunijnym, przypomniało mi o istnieniu tego rewelacyjnego "nie-wypieku". Jak mogłem o nim zapomnieć? To już nieistotne. Najważniejsze jest to, by teraz nadrobić ten stracony czas.

Muszę przyznać, że tego smaku nie czułem już dawno. Chociaż kiedyś przyrządzałem podobne ciasta dosyć często, jakimś cudem, z biegiem lat po prostu o nim zapomniałem. I bardzo się cieszę, że niedawne przyjęcie przypomniało mi o istnieniu ciasta Rafaello. Początkowe zdziwienie ustąpiło po pierwszym kęsie. To ciasto "starzeje się" doskonale i chyba nigdy nie smakowało równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postanowiłem zakasać rękawy i przygotować ciasto Rafaello również w domu. W progi mieszkania zawitało mnóstwo kulinarnego szczęścia. Chyba nie muszę tłumaczyć tego, że dzieciaków nie trzeba długo zachęcać do skosztowania tego smacznego deseru. Moja rada? Lepiej wykroić im kawałek samemu, bo samoobsługa może zakończyć się szybką potrzebą uzupełnienia zapasów. Zdecydowanie zbyt szybką!

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1 l mleka,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 400 g herbatników maślanych.
Ciasto można ozdobić prawdziwym słodyczem
Ciasto można ozdobić prawdziwym słodyczem© Canva | Anton Dobrea

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę zimnego mleka przeznacz na rozpuszczenie w nim budyniu. W pozostałej części mlecznego napoju wymieszaj cukier i ekstrakt waniliowy. Tę drugą mieszankę podgrzej. Kiedy zacznie wrzeć, wlej do niej rozpuszczony budyń.
  2. Mieszaj, aż masa stanie się w miarę gęsta. Gdy to osiągniesz, zdejmij rondelek z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Ostudź.
  3. Masło ubij na biały puch. Stopniowo dodawaj do niego ostudzoną mieszankę, którą masz już gotową. Łącz za pomocą miksera. Z przygotowanej masy wybierz 3 łyżki i przełóż do oddzielnego naczynia. Jeszcze się przydadzą.
  4. Formę z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż herbatnikami, a na nie wylej 1/3 kremu. Przygotuj kolejne "piętra". Zakończ herbatnikami.
  5. Pamiętam 3 łyżki kremu, które odłożyłeś? Wykorzystaj je do posmarowania wierzchu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
rafaellociastoprzepis