Łaciaty śmietankowiec bez pieczenia. Warstwowe ciasto na herbatnikach
Warstwowy łaciaty śmietankowiec bez pieczenia to przepis na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Proste, szybkie i niesamowicie smaczne.
15.04.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości pysznym deserem. Są one proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalistycznych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych narzędzi. Dzisiejsze ciasto to proste połączenie kakaowych i maślanych z prostym kremem na bazie słodkiej śmietanki. Całość zwieńczona jest wiórkami czekolady, które świetnie podkreślają słodycz ciasta. Ten przepis z powodzeniem może zastąpić tort.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Łaciaty śmietankowiec bez pieczenia
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 250 g herbatników maślanych
- 700 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 100 g czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretkę cytrynową przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił. Odstaw do przestudzenia. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę kakaowych herbatników.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubij na bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania wlej wystudzoną i lekko już tężejącą galaretkę, cały czas miksując masę. Rozprowadź pierwszą warstwę kremu na kakaowych herbatnikach. Następnie ułóż jasne ciasteczka.
Następnie rozprowadź kolejną warstwę kremu, kakaowe herbatniki, ponownie krem i maślane ciastka. Powtarzaj warstwy, aż skończą ci się składniki. Na samej górze powinna znaleźć się warstwa śmietankowej masy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki nieco zmiękną, a masa z galaretką stężeje.
Czekoladę zetrzyj na wiórki i udekoruj przygotowane ciasto. Możesz sięgnąć po czekoladę mleczną, gorzką lub deserową- w zależności od tego, którą preferujesz. Podziel na porcje i podaj swoim bliskim.
Smacznego!