Łaciaty śmietankowiec bez pieczenia. Warstwowe ciasto na herbatnikach
Warstwowy łaciaty śmietankowiec bez pieczenia to przepis na ciasto, które wychodzi za każdym razem. Proste, szybkie i niesamowicie smaczne.
15.04.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:49
Przepis na ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości pysznym deserem. Są one proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalistycznych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych narzędzi. Dzisiejsze ciasto to proste połączenie kakaowych i maślanych z prostym kremem na bazie słodkiej śmietanki. Całość zwieńczona jest wiórkami czekolady, które świetnie podkreślają słodycz ciasta. Ten przepis z powodzeniem może zastąpić tort.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Łaciaty śmietankowiec bez pieczenia
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 250 g herbatników maślanych
- 700 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 100 g czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretkę cytrynową przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, aby proszek się rozpuścił. Odstaw do przestudzenia. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę kakaowych herbatników.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubij na bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania wlej wystudzoną i lekko już tężejącą galaretkę, cały czas miksując masę. Rozprowadź pierwszą warstwę kremu na kakaowych herbatnikach. Następnie ułóż jasne ciasteczka.
Następnie rozprowadź kolejną warstwę kremu, kakaowe herbatniki, ponownie krem i maślane ciastka. Powtarzaj warstwy, aż skończą ci się składniki. Na samej górze powinna znaleźć się warstwa śmietankowej masy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu herbatniki nieco zmiękną, a masa z galaretką stężeje.
Czekoladę zetrzyj na wiórki i udekoruj przygotowane ciasto. Możesz sięgnąć po czekoladę mleczną, gorzką lub deserową- w zależności od tego, którą preferujesz. Podziel na porcje i podaj swoim bliskim.
Smacznego!