Warstwowy deser Niebo z galaretką i bitą śmietaną. Smakuje jeszcze piękniej niż wygląda
Prosty i efektowny warstwowy deser na bazie niebieskiej galaretki i kremu z bitej śmietany z mascarpone. W przezroczystym pucharku lub wysokiej szklance prezentuje się po prostu bajecznie.
06.10.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:55
Deser z galaretką
Desery z galaretką to smak naszego dzieciństwa. Chociaż głównie kojarzą nam się z pucharkami zwieńczonymi odrobiną bitej śmietany, to dziś mamy dla Ciebie efektowną alternatywę. Połączenie niebieskiej i szafirowej galaretki z bitą śmietaną i mascarpone sprawia, że deser wygląda jak zamknięty w szkle kawałek nieba. Przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki odpowiedniemu serwowaniu zamienia się w bajeczny deser. Pokochają go nie tylko dzieci, ale również dorośli.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Warstwowy deser niebo
Składniki:
- 2 galaretki niebieskie
- 2 galaretki szafirowe
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania galaretek. W tym celu przesyp je do misek i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i stężenia. Aby przyspieszyć ten proces możesz wstawić je do lodówki lub zamrażalnika. Galaretki przygotuj w dwóch osobnych naczyniach: w jednej rozpuść szafirowe, w drugiej niebieskie.
W międzyczasie przygotuj śmietankową masę. W tym celu ubij śmietankę 30% razem z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując na średnich obrotach. Dzięki stopniowemu dodawaniu mascarpone unikniesz powstawania grudek i krem będzie jedwabiście gładki.
Przygotuj wysokie i wąskie szklanki lub pucharki. Układaj w nich po kolei galaretki i krem z mascarpone. Krem najłatwiej i najestetyczniej będzie dodawać do naczyń przy pomocy szprycy. Dodawaj składniki aż wypełnią całą szklankę.
Całość udekoruj pokruszoną bezą i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretki dobrze stężały. Po tym czasie nasz prosty i pyszny deser jest już gotowy. Znakomicie sprawdzi się na kinderbale, spotkania ze znajomymi lub po prostu w roli pysznego deseru.
Smacznego!