Warstwowy deser Niebo z galaretką i bitą śmietaną. Smakuje jeszcze piękniej niż wygląda

Prosty i efektowny warstwowy deser na bazie niebieskiej galaretki i kremu z bitej śmietany z mascarpone. W przezroczystym pucharku lub wysokiej szklance prezentuje się po prostu bajecznie.

Warstwowy deser nieboWarstwowy deser niebo
Ewa

Deser z galaretką

Desery z galaretką to smak naszego dzieciństwa. Chociaż głównie kojarzą nam się z pucharkami zwieńczonymi odrobiną bitej śmietany, to dziś mamy dla Ciebie efektowną alternatywę. Połączenie niebieskiej i szafirowej galaretki z bitą śmietaną i mascarpone sprawia, że deser wygląda jak zamknięty w szkle kawałek nieba. Przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki odpowiedniemu serwowaniu zamienia się w bajeczny deser. Pokochają go nie tylko dzieci, ale również dorośli.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Warstwowy deser niebo

Składniki:

       
  • 2 galaretki niebieskie
  • 2 galaretki szafirowe
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania galaretek. W tym celu przesyp je do misek i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i stężenia. Aby przyspieszyć ten proces możesz wstawić je do lodówki lub zamrażalnika. Galaretki przygotuj w dwóch osobnych naczyniach: w jednej rozpuść szafirowe, w drugiej niebieskie.

Warstwowy deser z galaretką- Pyszności
Warstwowy deser z galaretką- Pyszności

W międzyczasie przygotuj śmietankową masę. W tym celu ubij śmietankę 30% razem z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując na średnich obrotach. Dzięki stopniowemu dodawaniu mascarpone unikniesz powstawania grudek i krem będzie jedwabiście gładki.

Warstwowy deser z galaretką- Pyszności
Warstwowy deser z galaretką- Pyszności

Przygotuj wysokie i wąskie szklanki lub pucharki. Układaj w nich po kolei galaretki i krem z mascarpone. Krem najłatwiej i najestetyczniej będzie dodawać do naczyń przy pomocy szprycy. Dodawaj składniki aż wypełnią całą szklankę.

Warstwowy deser z galaretką- Pyszności
Warstwowy deser z galaretką- Pyszności

Całość udekoruj pokruszoną bezą i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretki dobrze stężały. Po tym czasie nasz prosty i pyszny deser jest już gotowy. Znakomicie sprawdzi się na kinderbale, spotkania ze znajomymi lub po prostu w roli pysznego deseru.

Smacznego!

Warstwowy deser z galaretką- Pyszności
Warstwowy deser z galaretką- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟