Japonka skosztowała polskich obiadów. Przy ostatnim aż złapała się za głowę

Polska kuchnia, chociaż znana i uwielbiana przez nas, nie każdemu przypadnie do gustu. W szczególności, gdy mowa o obcokrajowcach, których kubki smakowe potrafią mocno różnić się od naszych.

Japonka ocenia polskie dania - PysznościJaponka ocenia polskie dania - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | Aiko i Emil
Ewa Malinowska

Aiko, żona Polaka i autorka bloga "Aiko i Emil", postanowiła sprawdzić, czy polskie przysmaki zasługują na miano kultowych. Po próbach letnich specjałów przyznała, że niektóre połączenia smaków były dla niej prawdziwym wyzwaniem. Okazuje się, że to, co dla nas jest smakiem dzieciństwa i symbolem lata, dla innych może być zagadką kulinarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Trzy najgorsze polskie potrawy

Lipiec to czas owoców, nie tylko w deserach. To właśnie obiady na słodko niespecjalnie przypadły do gustu Aiko. Pierwszym z nich były pierogi z jagodami, doskonale znane nam z obiadów u babci.

- W Japonii mamy gyoza, które smakują, jak polskie pierogi, ale gyoza nie mają owoców w środku, dlatego to takie dziwne dla nas - wyjaśniła Aiko.

Oberwało się również kultowemu makaronowi z truskawkami. Wśród antyfanów tego dania znalazł się również Matteo Brunetti, które nazwał je wprost "gigantyczną zbrodnią". Aiko nie przeszkadza jednak smak, a nietypowe połączenie, które przypomina bardziej deser niż danie obiadowe.

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami © Adobe Stock

Najgorsze polskie danie

Jednak to nie makaron z truskawkami czy pierogi z jagodami zasłużyły na niechlubny tytuł w oczach Japonki. Daniem, które ją pokonało, okazał się ryż z jabłkami.

- Jedzenie słodkiego ryżu w Japonii jest dziwne. Mój język nie wie, co to za smak. Szok - skwitowała Aiko.
Japonka nie wytrzymała
Japonka nie wytrzymała © Instagram | Aiko i Emil

Ryż z jabłkami, pierogi z jagodami i makaron z truskawkami to dania rodem z czasów, kiedy lodówki były pełne tylko marzeń o egzotycznych owocach, a zaradne gospodynie musiały korzystać z tego, co dały sady i ogrody. Dziś odeszły nieco w zapomnienie, ale fanów tych potraw nie brakuje. Kojarzą się często z beztroskim dzieciństwem i wakacyjnymi odwiedzinami u babci. Okraszone sporą dawką sentymentu smakują wybornie.

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami © Getty Images | stecks05

Nie można się jednak dziwić, że dla obcokrajowców to raczej dziwne połączenia. Tym bardziej że pod filmem Japonki nie brakuje również głosów Polaków, którzy sami nie przepadają za tymi smakami.

- Wcale się Aiko nie dziwię, że nie zasmakowała w tych potrawach. Dla mnie jako Polki też są nie do zjedzenia🤔 - można wyczytać w komentarzach.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej