NewsyJaponka skosztowała polskich obiadów. Przy ostatnim aż złapała się za głowę

Japonka skosztowała polskich obiadów. Przy ostatnim aż złapała się za głowę

Japonka ocenia polskie dania - Pyszności
Japonka ocenia polskie dania - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | Aiko i Emil

30.07.2024 10:40, aktual.: 30.07.2024 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska kuchnia, chociaż znana i uwielbiana przez nas, nie każdemu przypadnie do gustu. W szczególności, gdy mowa o obcokrajowcach, których kubki smakowe potrafią mocno różnić się od naszych.

Aiko, żona Polaka i autorka bloga "Aiko i Emil", postanowiła sprawdzić, czy polskie przysmaki zasługują na miano kultowych. Po próbach letnich specjałów przyznała, że niektóre połączenia smaków były dla niej prawdziwym wyzwaniem. Okazuje się, że to, co dla nas jest smakiem dzieciństwa i symbolem lata, dla innych może być zagadką kulinarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy najgorsze polskie potrawy

Lipiec to czas owoców, nie tylko w deserach. To właśnie obiady na słodko niespecjalnie przypadły do gustu Aiko. Pierwszym z nich były pierogi z jagodami, doskonale znane nam z obiadów u babci.

- W Japonii mamy gyoza, które smakują, jak polskie pierogi, ale gyoza nie mają owoców w środku, dlatego to takie dziwne dla nas - wyjaśniła Aiko.

Oberwało się również kultowemu makaronowi z truskawkami. Wśród antyfanów tego dania znalazł się również Matteo Brunetti, które nazwał je wprost "gigantyczną zbrodnią". Aiko nie przeszkadza jednak smak, a nietypowe połączenie, które przypomina bardziej deser niż danie obiadowe.

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami© Adobe Stock

Najgorsze polskie danie

Jednak to nie makaron z truskawkami czy pierogi z jagodami zasłużyły na niechlubny tytuł w oczach Japonki. Daniem, które ją pokonało, okazał się ryż z jabłkami.

- Jedzenie słodkiego ryżu w Japonii jest dziwne. Mój język nie wie, co to za smak. Szok - skwitowała Aiko.
Japonka nie wytrzymała
Japonka nie wytrzymała© Instagram | Aiko i Emil

Ryż z jabłkami, pierogi z jagodami i makaron z truskawkami to dania rodem z czasów, kiedy lodówki były pełne tylko marzeń o egzotycznych owocach, a zaradne gospodynie musiały korzystać z tego, co dały sady i ogrody. Dziś odeszły nieco w zapomnienie, ale fanów tych potraw nie brakuje. Kojarzą się często z beztroskim dzieciństwem i wakacyjnymi odwiedzinami u babci. Okraszone sporą dawką sentymentu smakują wybornie.

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami© Getty Images | stecks05

Nie można się jednak dziwić, że dla obcokrajowców to raczej dziwne połączenia. Tym bardziej że pod filmem Japonki nie brakuje również głosów Polaków, którzy sami nie przepadają za tymi smakami.

- Wcale się Aiko nie dziwię, że nie zasmakowała w tych potrawach. Dla mnie jako Polki też są nie do zjedzenia🤔 - można wyczytać w komentarzach.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także