Gdy smażę placki ziemniaczane, wcześniej posypuję olej odrobinką. Nie pryśnie nawet kropelka

Chcesz zrobić placki ziemniaczane? Zanim zaczniesz je smażyć, dodaj do oleju odrobinę pewnej przyprawy. Dzięki temu olej nie rozpryśnie się po całej kuchni.

Smażenie placków ziemniaczanychSmażenie placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. Wystarczy wyciągnąć patelnie, wlać olej, rozgrzać go i wrzucić na nią przygotowany produkt, aby po chwili był gotowy do spożycia.

Zdarza się, że podczas smażenia z patelni zaczyna pryskać tłuszcz, który osadza się na blacie, kuchence, a nawet ciele, co może spowodować bolesne poparzenia. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Potrzebujesz tylko jednej rzeczy, którą najprawdopodobniej masz już w swojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Wsyp na rozgrzaną patelnię. Tłuszcz nie będzie pryskał

Placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Przepis jest naprawdę prosty. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodaje się jajko, sól, pieprz, cebulę i majeranek, a tak przygotowaną masę smaży się na głębokim tłuszczu, aż się zarumieni.

W masie znajduje się dużo wody i skrobi, która wytrąca się po starciu ziemniaków. Woda w połączeniu z rozgrzanym oleju powoduje, że ten zaczyna strzelać. Po chwili jest już w całej kuchni, a niekiedy nawet na skórze.

Jak ograniczyć "strzelanie" tłuszczu podczas smażenia placków? Wyciągnij produkt, który na pewno masz już w swojej kuchni. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Wystarczy, że dodasz ją do rozgrzewającego się oleju. Ilość dostosuj do wielkości patelni. Wsyp jej nie mniej niż 1/3 łyżeczki. Dlaczego ten trik działa? Sól pochłania nadmiar wody i wilgoci, ograniczając pryskanie.

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Wybór oleju ma naprawdę duże znaczenie, bowiem nie każdy nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Większość z nas sięga po olej słonecznikowy bądź rzepakowy, jednak najlepszym wyborem jest olej z awokado. Ten rodzaj tłuszczu spala się dopiero wtedy, kiedy osiąga 270 stp.C.

Jeśli chcesz, żeby placki były chrupkie, masę wykładaj dopiero wtedy, kiedy olej będzie naprawdę gorący. Smaż je z dwóch stron od 3 do 5 minut. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej