PoradyGdy smażę placki ziemniaczane, wcześniej posypuję olej odrobinką. Nie pryśnie nawet kropelka

Gdy smażę placki ziemniaczane, wcześniej posypuję olej odrobinką. Nie pryśnie nawet kropelka

Chcesz zrobić placki ziemniaczane? Zanim zaczniesz je smażyć, dodaj do oleju odrobinę pewnej przyprawy. Dzięki temu olej nie rozpryśnie się po całej kuchni.

Smażenie placków ziemniaczanych
Smażenie placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

30.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 17:58

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. Wystarczy wyciągnąć patelnie, wlać olej, rozgrzać go i wrzucić na nią przygotowany produkt, aby po chwili był gotowy do spożycia.

Zdarza się, że podczas smażenia z patelni zaczyna pryskać tłuszcz, który osadza się na blacie, kuchence, a nawet ciele, co może spowodować bolesne poparzenia. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Potrzebujesz tylko jednej rzeczy, którą najprawdopodobniej masz już w swojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wsyp na rozgrzaną patelnię. Tłuszcz nie będzie pryskał

Placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Przepis jest naprawdę prosty. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodaje się jajko, sól, pieprz, cebulę i majeranek, a tak przygotowaną masę smaży się na głębokim tłuszczu, aż się zarumieni.

W masie znajduje się dużo wody i skrobi, która wytrąca się po starciu ziemniaków. Woda w połączeniu z rozgrzanym oleju powoduje, że ten zaczyna strzelać. Po chwili jest już w całej kuchni, a niekiedy nawet na skórze.

Jak ograniczyć "strzelanie" tłuszczu podczas smażenia placków? Wyciągnij produkt, który na pewno masz już w swojej kuchni. Chodzi o zwykłą sól kuchenną. Wystarczy, że dodasz ją do rozgrzewającego się oleju. Ilość dostosuj do wielkości patelni. Wsyp jej nie mniej niż 1/3 łyżeczki. Dlaczego ten trik działa? Sól pochłania nadmiar wody i wilgoci, ograniczając pryskanie.

Na jakim oleju smażyć placki ziemniaczane?

Wybór oleju ma naprawdę duże znaczenie, bowiem nie każdy nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Większość z nas sięga po olej słonecznikowy bądź rzepakowy, jednak najlepszym wyborem jest olej z awokado. Ten rodzaj tłuszczu spala się dopiero wtedy, kiedy osiąga 270 stp.C.

Jeśli chcesz, żeby placki były chrupkie, masę wykładaj dopiero wtedy, kiedy olej będzie naprawdę gorący. Smaż je z dwóch stron od 3 do 5 minut. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie