Będą chrupiące i rumiane. Jeszcze lepsze niż placki ze zwykłych ziemniaków
Chrupiące i lekko słodkie placki batatowe z piekarnika są dokładnie tym, czego potrzebujesz. Niby coś prostego i znanego, a jednak na tyle nietypowego, że może wzbudzić żywe zainteresowanie obecnych przy stole. Koniecznie wypróbuj.
16.09.2024 13:54
Placki ziemniaczane, ale nie z klasycznych kartofli, a z batatów, podbiją podniebienia najbliższych. Bo jeśli batatowe frytki cieszą się tak dużym zainteresowaniem, to dlaczego batatowe placuszki miałyby nie być podobnie popularne? Specjał ten przygotujesz raz-dwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić chrupiące placuszki z batatów z piekarnika?
Chcąc uzyskać chrupiące placki z batatów z piekarnika, zacznij od wysmarowania papieru do pieczenia, który pokrywa blachę, cienką warstwą tłuszczu, np. oleju rzepakowego. Ziemniaczaną masę wyłóż następnie na blachę i uformuj z niej łyżką placuszki. Placuszki z batatów piecz w wysokiej temperaturze, około 200 st. C, przez 30 minut bez użycia termoobiegu, ale z włączoną funkcją góra-dół, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Ważne jest, aby wierzch placków został posmarowany olejem, co nada im chrupkości. W połowie czasu pieczenia placki należy obrócić na drugą stronę. Dzięki tej metodzie placki zachowają chrupkość, nie będą miękkie i gumowe.
Zobacz także
Chrupiące placki z batatów z piekarnika. Przepis
Składniki:
- 300 g batatów,
- 1 ząbek czosnku,
- mała cebula,
- sól, pieprz, suszony tymianek, papryka słodka mielona,
- 1 jajko,
- 3 łyżki kaszy manny.
Przygotowanie:
- Bataty obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo przygotuj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Warzywa wymieszaj z jajkiem, kaszą manną oraz przyprawami.
- Gotową masę wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, formując niewielkie placuszki.
- WIerzch placuszków możesz musnąć pędzelkiem zwilżonym olejem.
- Placuszki piecz w 200 st. C (tryb góra- dół) przez ok. 30 minut. W międzyczasie możesz je przewrócić i ponownie posmarować tłuszczem. Dzięki temu nabiorą chrupiącej skórki.
- Serwuj z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym.