PrzepisObiadBędą chrupiące i rumiane. Jeszcze lepsze niż placki ze zwykłych ziemniaków

Będą chrupiące i rumiane. Jeszcze lepsze niż placki ze zwykłych ziemniaków

Chrupiące i lekko słodkie placki batatowe z piekarnika są dokładnie tym, czego potrzebujesz. Niby coś prostego i znanego, a jednak na tyle nietypowego, że może wzbudzić żywe zainteresowanie obecnych przy stole. Koniecznie wypróbuj.

Placuszki z batatów możesz zrobić z piekarnika
Placuszki z batatów możesz zrobić z piekarnika
Źródło zdjęć: © Canva | lauraag

16.09.2024 13:54

Placki ziemniaczane, ale nie z klasycznych kartofli, a z batatów, podbiją podniebienia najbliższych. Bo jeśli batatowe frytki cieszą się tak dużym zainteresowaniem, to dlaczego batatowe placuszki miałyby nie być podobnie popularne? Specjał ten przygotujesz raz-dwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić chrupiące placuszki z batatów z piekarnika?

Chcąc uzyskać chrupiące placki z batatów z piekarnika, zacznij od wysmarowania papieru do pieczenia, który pokrywa blachę, cienką warstwą tłuszczu, np. oleju rzepakowego. Ziemniaczaną masę wyłóż następnie na blachę i uformuj z niej łyżką placuszki. Placuszki z batatów piecz w wysokiej temperaturze, około 200 st. C, przez 30 minut bez użycia termoobiegu, ale z włączoną funkcją góra-dół, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Ważne jest, aby wierzch placków został posmarowany olejem, co nada im chrupkości. W połowie czasu pieczenia placki należy obrócić na drugą stronę. Dzięki tej metodzie placki zachowają chrupkość, nie będą miękkie i gumowe.

Chrupiące placki z batatów z piekarnika. Przepis

Składniki:

  • 300 g batatów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz, suszony tymianek, papryka słodka mielona,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kaszy manny.

Przygotowanie:

  1. Bataty obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo przygotuj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Warzywa wymieszaj z jajkiem, kaszą manną oraz przyprawami.
  3. Gotową masę wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, formując niewielkie placuszki.
  4. WIerzch placuszków możesz musnąć pędzelkiem zwilżonym olejem.
  5. Placuszki piecz w 200 st. C (tryb góra- dół) przez ok. 30 minut. W międzyczasie możesz je przewrócić i ponownie posmarować tłuszczem. Dzięki temu nabiorą chrupiącej skórki.
  6. Serwuj z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym.
Wybrane dla Ciebie