Książulo wpadł do pizzerii po rewolucjach. "Mocne czepialstwo w tym odcinku"

W jednym z najnowszych odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler wpadła do warszawskiej pizzerii, by pomóc właścicielom w prowadzeniu biznesu. Po udanej rewolucji przyszedł czas na weryfikację menu. Do lokalu wpadł Książulo, by przetestować ofertę.

Pizza Magdy Gessler - PysznościPizza Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Dawniejsza "Piccownia" zmieniła się na "Ragazzi da mangiare", czyli w wolnym tłumaczeniu na chłopaki do schrupania. Nazwa ciężka do zapamiętania, ale przecież nie to jest najważniejsze. Jak zatem smakuje pizza po rewolucji Magdy Gessler oraz czy warto zaszaleć i postawić na pizzę z wątróbką zamiast klasycznej margherity?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Pizza po rewolucji Magdy

Od dłuższego czasu Książulo wraz z Wojkiem wiodą prym wśród gastroinfluencerów, testując popularna miejsca w Polsce oraz street food. Odwiedzają także restauracje gwiazd czy też lokale po "Kuchennych rewolucjach". Tym razem padło na pizzernię z pierwszego odcinka najnowszego sezonu.

Książulo sprawdził menu
Książulo sprawdził menu © YouTube | Książulo

Magda Gessler na wstępie skrytykowała zapach. Pizza okazała się być smaczna, ale gwiazda zwróciła uwagę na zbyt niskie ceny. Wprowadziła za to smaki, które niekoniecznie kojarzą się z Włochami i przy tym kosztują sporo. Pojawiła się pizza z sałatą rzymską, serem taleggio, anchovies i orzechami włoskimi, polana domowym vinegretem (59 zł) oraz z konfiturą z cebuli na czerwonym winie, prażonymi wątróbkami gęsimi, mozarella fior di latte, rozmarynem i świeżą czerwoną cebulą (49 zł). Jest też szarlotka (19 zł), bruschetta na kajzerce czy krem z pomidorów (każde po 24 zł).

Książulo przetestował menu

Internauci śmieją się, że gdzie Magda Gessler, tam i sprawdzający ją Książulo. Nie mogło go więc zabraknąć w pizzerii. Książulo zwrócił uwagę, że w odcinku Magda Gessler szukała mocno powodów, by "przyczepić się" do restauracji.

Bruschetta na kajzerce okazała się całkiem smaczna i soczysta, chociaż nie wyglądała jak prawdziwa bruschetta. Smaczny okazał się krem z gorgonzoli, krem z pomidorów niespecjalnie zachwycił chłopaków.

Pizza Roma
Pizza Roma © YouTube | Książulo

Pizza z anchois i sałatą rozczarowała. Dobre było ciasto, sałata nie pasowała do całości, a sos pozbawiony był charakteru. Książulo powiedział, że dla niego zero przyjemności z jedzenia tego połączenia. Pizza z wątróbką zachwyciła konfiturą cebulową i dobrze przygotowanymi podrobami.

- Dla mnie jest to pozycja do pominięcia. Chętnie bym sobie tę wątróbkę wydłubał i zjadł bez. Tutaj psuje mi radość z pizzy - podsumował Książulo.
Pizza z wątróbką - Pyszności
Pizza z wątróbką - Pyszności © YouTube | Książulo

Najdroższa pizza z polędwicą połową okazała się być zdominowana przez paprykę. Książulo sprawdził również hawajską, na widok której krzywiła się Magda Gessler. Okazała się być ona strzałem w dziesiątkę, chociaż do poprawy mógłby być sos.

- Najlepsza pizza - krótko skwitował Książulo.

Całość zwieńczyła szarlotka z pieca z nutą cytryny. Książulo przyznał, że poza pizzami Magdy Gessler, ceny pozostałych placków były takie, jak w innych lokalach w Warszawie. Zupa z gorgonozolą i szarlotka były warte tego, by tam wrócić, podobnie jak na klasyczne placki.

- Dałbym takie "okej" - zakończył Książulo.

PIZZA MAGDY GESSLER czyli coś mi tu śmierdzi (NAJNOWSZE KUCHENNE REWOLUCJE)

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"