Karpatko-szarlotka - nieziemsko pyszne połączenie dwóch kultowych ciast
Królewska szarlotka z karpatkowym kremem na parzonym cieście to pyszne połączenie dwóch uwielbianych deserów. Tym ciastem zaskoczysz swoich bliskich.
21.09.2022 | aktual.: 09.09.2024 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na pyszne ciasto
Uwielbiamy domowe ciasta i od zawsze uważamy, że nie ma lepszego deseru. Dziś postanowiliśmy w nietypowy sposób rozwiązać nasz dylemat: szarlotka czy karpatka? Połączyliśmy dwa uwielbiane polskie ciasta w jedno i musimy przyznać- wyszło po prostu przepysznie. Między dwoma blatami parzonego ciasta skrywa się jabłkowa masa i karpatkowy krem z kawałkami czekolady. Całość udekorowaliśmy cukrem pudrem i...ledwo zdążyliśmy zrobić zdjęcia. To ciasto jest naprawdę pyszne i z pewnością przypadnie do gustu również Tobie i Twoim bliskim.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Szarlotka z kremem karpatkowym
Składniki:
Ciasto
- 1 szkl. wody
- 125 g margaryny
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Warstwa straciatella:
- 700 ml śmietanki 30%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g tartej gorzkiej czekolady
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 15 g żelatyny
Sposób przygotowania:
Bazą naszego deseru będzie ciasto parzone. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj całość (masło musi się rozpuścić). Następnie dodaj mąkę pszenną tortową i dobrze wymieszaj całość aż powstanie jednolita masa, która bez problemu odkleja się od garnka.
Powstałe ciasto połącz przy pomocy miksera z jajkami i podziel na dwie części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wyłóż porcję ciasta. Najlepiej zrobić to przy pomocy szprycy/rękawa cukierniczek. W ten sposób powstaną dwa blaty. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Kiedy blaty pieką się i następnie studzą- przejdź do przygotowania jabłkowej warstwy. Na patelni rozpuść masło i wrzuć starte na tarce jabłka. Przesmaż je, zdejmij z patelni i wsyp galaretkę brzoskwiniową. Dobrze wymieszaj.
Na przestudzonym spodzie karpatkowym rozprowadź przygotowaną masę jabłkową. Wstaw całość do lodówki, żeby masa stężała.
Śmietankę 30% ubij na bitą śmietanę razem z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Dodaj posiekaną drobno czekoladę i wymieszaj. Powstały krem wyłóż na jabłkową warstwę.
Przykryj całość drugim blatem upieczonego ciasta i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i czekoladą. Smacznego!