PrzepisKarpatko-szarlotka - nieziemsko pyszne połączenie dwóch kultowych ciast

Karpatko-szarlotka - nieziemsko pyszne połączenie dwóch kultowych ciast

Królewska szarlotka z karpatkowym kremem na parzonym cieście to pyszne połączenie dwóch uwielbianych deserów. Tym ciastem zaskoczysz swoich bliskich.

Karpatko-szarlotka - nieziemsko pyszne połączenie dwóch kultowych ciast
Ewa

21.09.2022 | aktual.: 09.09.2024 14:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na pyszne ciasto

Uwielbiamy domowe ciasta i od zawsze uważamy, że nie ma lepszego deseru. Dziś postanowiliśmy w nietypowy sposób rozwiązać nasz dylemat: szarlotka czy karpatka? Połączyliśmy dwa uwielbiane polskie ciasta w jedno i musimy przyznać- wyszło po prostu przepysznie. Między dwoma blatami parzonego ciasta skrywa się jabłkowa masa i karpatkowy krem z kawałkami czekolady. Całość udekorowaliśmy cukrem pudrem i...ledwo zdążyliśmy zrobić zdjęcia. To ciasto jest naprawdę pyszne i z pewnością przypadnie do gustu również Tobie i Twoim bliskim.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Szarlotka z kremem karpatkowym

Składniki:

Ciasto

       
  • 1 szkl. wody
  • 125 g margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 4 jajka

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Warstwa straciatella:

       
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 200 g tartej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • 15 g żelatyny

Sposób przygotowania:

Bazą naszego deseru będzie ciasto parzone. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj całość (masło musi się rozpuścić). Następnie dodaj mąkę pszenną tortową i dobrze wymieszaj całość aż powstanie jednolita masa, która bez problemu odkleja się od garnka.

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności

Powstałe ciasto połącz przy pomocy miksera z jajkami i podziel na dwie części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wyłóż porcję ciasta. Najlepiej zrobić to przy pomocy szprycy/rękawa cukierniczek. W ten sposób powstaną dwa blaty. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności

Kiedy blaty pieką się i następnie studzą- przejdź do przygotowania jabłkowej warstwy. Na patelni rozpuść masło i wrzuć starte na tarce jabłka. Przesmaż je, zdejmij z patelni i wsyp galaretkę brzoskwiniową. Dobrze wymieszaj.

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności

Na przestudzonym spodzie karpatkowym rozprowadź przygotowaną masę jabłkową. Wstaw całość do lodówki, żeby masa stężała.

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności

Śmietankę 30% ubij na bitą śmietanę razem z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Dodaj posiekaną drobno czekoladę i wymieszaj. Powstały krem wyłóż na jabłkową warstwę.

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności

Przykryj całość drugim blatem upieczonego ciasta i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i czekoladą. Smacznego!

Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
Szarlotka z kremem karpatkowym- Pyszności
ciastoszarlotkakarpatka