PrzepisObiadKrokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaczane krokiety z pysznym i prostym sosem pieczarkowym to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad, który zachwyci całą rodzinę. Proste produkty wystarczą, by zrobić coś pysznego.

Przepis na krokiety ziemniaczane odziedziczyłam po prababci. To kulinarna pamiątka rodzinna, którą pielęgnuję z największą starannością. W kuchni Pyszności odtworzyliśmy ten przepis, by pyszny obiad zrobić mógł każdy z nas.Chrupiąca skórka, delikatne wnętrze i aromatyczny sos pieczarkowy – to połączenie sprawia, że zawsze są na topie, bez względu na to, ile minęło lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Krokiety z ziemniaków to obiad bez mięsa, na który narzekać nie będą nawet najbardziej zagorzali miłośnicy schabowych. Podać je można z dowolną surówką, na przykład z czerwonej kapusty czy buraczków.

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane© Pyszności

Zamiast sosu pieczarkowego, przygotować można sos z grzybów leśnych, gdy akurat dopiszą zbiory.

Składniki: 

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Sos pieczarkowy: 

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 250 ml śmietanki 18 proc., 
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Dodatkowo: 

  • surówka z czerwonej kapusty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż ugotowane ziemniaki i rozgnieć je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, skrobię oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość.

Masa ziemniaczana
Masa ziemniaczana© Pyszności

Krok 2. Z masy uformuj krokiety. Zanurz każdy z nich w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.

Panierowanie krokietów
Panierowanie krokietów© Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowane krokiety. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie krokietów
Smażenie krokietów© Pyszności

Krok 4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojone pieczarki i podsmaż.

Pieczarki
Pieczarki© Pyszności

Krok 5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy© Pyszności

Krok 6. Usmażone krokiety serwuj z sosem pieczarkowym i surówką, na przykład z czerwonej kapusty. Smacznego!

Krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym
Krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także