PrzepisDania bezmięsnePlacki ziemniaczane robię z owocowym dodatkiem. Są lepsze niż tradycyjne

Placki ziemniaczane robię z owocowym dodatkiem. Są lepsze niż tradycyjne

Placki ziemniaczane nie muszą występować w wersji na słono
Placki ziemniaczane nie muszą występować w wersji na słono
Źródło zdjęć: © Canva | zia_shusha

16.09.2024 12:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane nie muszą występować jedynie w słonej wersji. Znane są wariacje placków z cukrem, jednak w wersji z owocowym dodatkiem biją wszystkie inne na głowę. Z pewnością zaskoczysz bliskich tą propozycją.

Maksymalnie chrupiące placki ziemniaczane ze słodkim dodatkiem smakują tak, że niektórzy prędzej sięgną właśnie po tę wersję niżeli słoną. Co jest w nich takiego? Dla jednych to rzecz niesłychanie nietypowa, kolejni mlaskają z zachwytem. Okazuje się bowiem, że szokujące połączenie placków ziemniaczanych ze śliwką potrafi zachwycić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane inaczej. Z dodatkiem owoców smakują jak marzenie

Takie placki ziemniaczane to gratka dla fanów łączenia ich z cukrem, a takich nie brakuje. Jeszcze ciepły u chrupiący placek ziemniaczany posypany cukrem smakuje zaskakująco dobrze. Idąc o krok dalej, do masy na placki, poza cukrem, warto dodać też nieco cynamonu oraz pokrojonych drobno śliwek. Brzmi co najmniej dziwnie, ale uwierzcie, w tym szaleństwie jest metoda.

Wybitny smak placków ziemniaczanych ze śliwkami jest potwierdzeniem tego, jak bardzo uniwersalnym warzywem potrafią być proste poczciwe bulwy kartofla. Takie placki ziemniaczane najlepiej podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane na słodko ze śliwkami. Przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 7 śliwek,
  • sól,
  • cukier,
  • cynamon,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ze śliwek pozbądź się pestek, a następnie pokrój je drobno.
  2. Ziemniaki zetrzyj na drobnym lub średnim oczku, a następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  3. Ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą, cukrem i cynamonem. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Pod koniec dodaj śliwki i ponownie delikatnie zamieszaj.
  4. Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Źródło: YouTube: @HeniaFoksprzepismamypl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także