Placki ziemniaczane robię z owocowym dodatkiem. Są lepsze niż tradycyjne
16.09.2024 12:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Placki ziemniaczane nie muszą występować jedynie w słonej wersji. Znane są wariacje placków z cukrem, jednak w wersji z owocowym dodatkiem biją wszystkie inne na głowę. Z pewnością zaskoczysz bliskich tą propozycją.
Maksymalnie chrupiące placki ziemniaczane ze słodkim dodatkiem smakują tak, że niektórzy prędzej sięgną właśnie po tę wersję niżeli słoną. Co jest w nich takiego? Dla jednych to rzecz niesłychanie nietypowa, kolejni mlaskają z zachwytem. Okazuje się bowiem, że szokujące połączenie placków ziemniaczanych ze śliwką potrafi zachwycić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane inaczej. Z dodatkiem owoców smakują jak marzenie
Takie placki ziemniaczane to gratka dla fanów łączenia ich z cukrem, a takich nie brakuje. Jeszcze ciepły u chrupiący placek ziemniaczany posypany cukrem smakuje zaskakująco dobrze. Idąc o krok dalej, do masy na placki, poza cukrem, warto dodać też nieco cynamonu oraz pokrojonych drobno śliwek. Brzmi co najmniej dziwnie, ale uwierzcie, w tym szaleństwie jest metoda.
Wybitny smak placków ziemniaczanych ze śliwkami jest potwierdzeniem tego, jak bardzo uniwersalnym warzywem potrafią być proste poczciwe bulwy kartofla. Takie placki ziemniaczane najlepiej podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Placki ziemniaczane na słodko ze śliwkami. Przepis
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 7 śliwek,
- sól,
- cukier,
- cynamon,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ze śliwek pozbądź się pestek, a następnie pokrój je drobno.
- Ziemniaki zetrzyj na drobnym lub średnim oczku, a następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
- Ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, jajkiem, solą, cukrem i cynamonem. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Pod koniec dodaj śliwki i ponownie delikatnie zamieszaj.
- Placki ziemniaczane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawaj z kwaśną śmietaną.
Źródło: YouTube: @HeniaFoksprzepismamypl