Nie dodajemy do placków ziemniaczanych. Robert Makłowicz udowadnia, że to ogromny błąd

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, na którym przepadają pokolenia. Sprawa wydaje się być prosta, bo to przecież tarte ziemniaki z jajkiem i cebulą. Robert Makłowicz udowodnił jednak, że prosty przepis można dodatkowo udoskonalić i zamienić zwykłe placki ziemniaczane w pyszne dzieło kulinarnej sztuki.

Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza - PysznościPlacki ziemniaczane według Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

O placki ziemniaczane toczą się liczne spory i dyskusje. Jedni zajadają je z dodatkiem śmietany i cukru, co miłośników placków po węgiersku przyprawia o dreszcze. Są amatorzy serwowania ich z musem jabłkowym, ketchupem czy sosem pieczarkowym. Każdy swoją wersję uważa za jedyną słuszną. Trik Makłowicza z daleka omija jednak wszystkie spory, bo dotyczy on samych placków, a nie serwowanych do nich dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza

Ziemniaki, cebula, sól i jajko- to absolutna podstawa. Niektórzy dodają też odrobinę mąki dla zagęszczenia, inni doprawiają dodatkowo pieprzem czy majerankiem. Mogłoby się wydawać, że nie ma co więcej czarować w przepisie, jednak Robert Makłowicz to nie byle jaki magik od smaku. Do placków ziemniaczanych proponuje dodać... drożdże.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | bhofack2

Prosty i tani dodatek wynosi placki ziemniaczane na zupełnie inny poziom. Stają się one puszyste i mięciutkie, a przy tym też bardziej sycące. Jeśli do tej pory twoje placki koło drożdży nawet nie stały, czas naprawić ten błąd. Na dodatek Robert Makłowicz do masy dodaje cebulę już zeszkloną, podczas gdy w tradycyjnej odsłonie trafia do masy starta razem z ziemniakami. To pyszne zmiany, które warto przynajmniej wypróbować.

Składniki:

  • 16 ziemniaków,
  • 400 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżkę masła,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zalej kilkoma łyżkami letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Obrane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na sitko i opłucz gorącym mlekiem. Dokładnie odciśnij i wrzuć do większej miski.
  3. Dodaj do ziemniaków przygotowany rozczyn i dokładnie wymieszaj.
  4. Na roztopionym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Przenieś na patelnię z ziemniakami i wymieszaj.
  5. Dosyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ciasto.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż okrągłe placki, nakładając porcje ciasta łyżką skropioną olejem. Smaż z obu stron do złotego koloru.

Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯