Nie dodajemy do placków ziemniaczanych. Robert Makłowicz udowadnia, że to ogromny błąd

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, na którym przepadają pokolenia. Sprawa wydaje się być prosta, bo to przecież tarte ziemniaki z jajkiem i cebulą. Robert Makłowicz udowodnił jednak, że prosty przepis można dodatkowo udoskonalić i zamienić zwykłe placki ziemniaczane w pyszne dzieło kulinarnej sztuki.

Placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza - PysznościPlacki ziemniaczane według Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

O placki ziemniaczane toczą się liczne spory i dyskusje. Jedni zajadają je z dodatkiem śmietany i cukru, co miłośników placków po węgiersku przyprawia o dreszcze. Są amatorzy serwowania ich z musem jabłkowym, ketchupem czy sosem pieczarkowym. Każdy swoją wersję uważa za jedyną słuszną. Trik Makłowicza z daleka omija jednak wszystkie spory, bo dotyczy on samych placków, a nie serwowanych do nich dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza

Ziemniaki, cebula, sól i jajko- to absolutna podstawa. Niektórzy dodają też odrobinę mąki dla zagęszczenia, inni doprawiają dodatkowo pieprzem czy majerankiem. Mogłoby się wydawać, że nie ma co więcej czarować w przepisie, jednak Robert Makłowicz to nie byle jaki magik od smaku. Do placków ziemniaczanych proponuje dodać... drożdże.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | bhofack2

Prosty i tani dodatek wynosi placki ziemniaczane na zupełnie inny poziom. Stają się one puszyste i mięciutkie, a przy tym też bardziej sycące. Jeśli do tej pory twoje placki koło drożdży nawet nie stały, czas naprawić ten błąd. Na dodatek Robert Makłowicz do masy dodaje cebulę już zeszkloną, podczas gdy w tradycyjnej odsłonie trafia do masy starta razem z ziemniakami. To pyszne zmiany, które warto przynajmniej wypróbować.

Składniki:

  • 16 ziemniaków,
  • 400 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżkę masła,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zalej kilkoma łyżkami letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Obrane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na sitko i opłucz gorącym mlekiem. Dokładnie odciśnij i wrzuć do większej miski.
  3. Dodaj do ziemniaków przygotowany rozczyn i dokładnie wymieszaj.
  4. Na roztopionym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Przenieś na patelnię z ziemniakami i wymieszaj.
  5. Dosyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ciasto.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż okrągłe placki, nakładając porcje ciasta łyżką skropioną olejem. Smaż z obu stron do złotego koloru.

Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe