Nie dodajemy do placków ziemniaczanych. Robert Makłowicz udowadnia, że to ogromny błąd
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, na którym przepadają pokolenia. Sprawa wydaje się być prosta, bo to przecież tarte ziemniaki z jajkiem i cebulą. Robert Makłowicz udowodnił jednak, że prosty przepis można dodatkowo udoskonalić i zamienić zwykłe placki ziemniaczane w pyszne dzieło kulinarnej sztuki.
12.09.2024 09:07
O placki ziemniaczane toczą się liczne spory i dyskusje. Jedni zajadają je z dodatkiem śmietany i cukru, co miłośników placków po węgiersku przyprawia o dreszcze. Są amatorzy serwowania ich z musem jabłkowym, ketchupem czy sosem pieczarkowym. Każdy swoją wersję uważa za jedyną słuszną. Trik Makłowicza z daleka omija jednak wszystkie spory, bo dotyczy on samych placków, a nie serwowanych do nich dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza
Ziemniaki, cebula, sól i jajko- to absolutna podstawa. Niektórzy dodają też odrobinę mąki dla zagęszczenia, inni doprawiają dodatkowo pieprzem czy majerankiem. Mogłoby się wydawać, że nie ma co więcej czarować w przepisie, jednak Robert Makłowicz to nie byle jaki magik od smaku. Do placków ziemniaczanych proponuje dodać... drożdże.
Prosty i tani dodatek wynosi placki ziemniaczane na zupełnie inny poziom. Stają się one puszyste i mięciutkie, a przy tym też bardziej sycące. Jeśli do tej pory twoje placki koło drożdży nawet nie stały, czas naprawić ten błąd. Na dodatek Robert Makłowicz do masy dodaje cebulę już zeszkloną, podczas gdy w tradycyjnej odsłonie trafia do masy starta razem z ziemniakami. To pyszne zmiany, które warto przynajmniej wypróbować.
Składniki:
- 16 ziemniaków,
- 400 ml mleka,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżkę masła,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zalej kilkoma łyżkami letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Obrane ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na sitko i opłucz gorącym mlekiem. Dokładnie odciśnij i wrzuć do większej miski.
- Dodaj do ziemniaków przygotowany rozczyn i dokładnie wymieszaj.
- Na roztopionym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Przenieś na patelnię z ziemniakami i wymieszaj.
- Dosyp mąkę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ciasto.
- Na rozgrzanym oleju smaż okrągłe placki, nakładając porcje ciasta łyżką skropioną olejem. Smaż z obu stron do złotego koloru.
Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!