Żółte czy pomarańczowe? Naukowcy nie mają wątpliwości, które żółtko jest zdrowsze
10.09.2024 10:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żółtko może co nieco powiedzieć na temat składu odżywczego jajka. Do takiej konkluzji dochodzą eksperci, choć przyznają też, że intensywniejszy kolor żółtka, kojarzony zwykle ze zdrowszym i smaczniejszym jajkiem, nie zawsze świadczy o jego lepszej jakości.
Badania opublikowane w "Journal of Food Science" wskazują, że ciemniejszy kolor żółtka może wynikać z obecności większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin w porównaniu z tymi o jasnej barwie. Skąd wzięła się ta różnica? I czy intensywny kolor żółtka oznacza, że jajko jest zdrowsze?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolor żółtka. Jakie ma znaczenie?
Vanessa Rissetto, ekspertka z Culina Health, wskazuje w rozmowie z portalem eatthis.com, że intensywnie zabarwione żółtka pochodzą od zdrowych kur, które otrzymują jakościową paszę i stosuje się wobec nich prawidłowe praktyki hodowlane.
"Kolor żółtka może naprawdę wiele powiedzieć o wartości odżywczej jajka. Ogólnie rzecz biorąc, dobrze jest, aby żółtko miało ciemny i intensywny pomarańczowy kolor. Te żółtka są zwykle produkowane przez kury hodowane na pastwiskach, których dieta składa się ze świeżej trawy, robaków i koników polnych. Ta dieta jest bogata w karotenoidy, które dają żółtka bogaty pomarańczowy kolor" – wskazuje Vanessa Rissetto, ekspertka z Culina Health.
Rzeczywiście wiele opracowań wskazuje, że na kolor żółtka jaj wpływają przede wszystkim karotenoidy obecne w diecie kur. Karotenoidy to naturalne antyoksydanty i mogą mieć pozytywny wpływ na stan ludzkiego organizmu: luteina i zeaksantyna są korzystne dla zdrowia oczu, a beta-karoten to prekursor witaminy A, która odpowiada za kondycję skóry i wspiera układ odpornościowy. Niemniej warto podkreślić, że kolor żółtka nie ma znaczenia w kontekście ilości najważniejszych składników obecnych w jajku, czyli białka i tłuszczu.
Jasny kolor żółtka. Co oznacza?
Z kolei jasne żółtko oznaczać może, że kury prawdopodobnie były karmione dietą wegetariańską składającą się z kukurydzy i pszenicy. Przyjmuje się również, że jasne żółtka pochodzą od kur z chowu klatkowego. Jak wskazuje portal specjalistyczny infowet.pl, w pewnym stopniu jest to prawda, ponieważ kury hodowane w systemie klatkowym jadają zazwyczaj tylko dany rodzaj paszy.
"Niemniej jednak – kury w systemie klatkowym również mogą jeść zdrowo. Co więcej, dodatek suplementów może sprawić, iż żółtka ich jajek również będą miały pożądany, złoty kolor" - czytamy dalej w portalu infowet.pl.
Podsumowując więc, intensywnie zabarwione żółtka zawierają więcej karotenoidów, ale ilość białka i tłuszczu pozostaje niezmieniona. Kolor żółtka mówi nam dużo o tym, czym była karmiona kura, ale niekoniecznie wskazuje na system na hodowli. Dlatego też nie sposób stwierdzić, że żółtka intensywniej zabarwione są zdrowsze.
Źródła:
infowet.pl/drob/197/od_czego_zalezy_kolor_zoltek_w_kurzych_jajkach_i_jak_wplywa_na_ludzkie_zdrowie,636.html
https://www.eatthis.com/color-egg-yolks/