Żółtko z siną obwódką po ugotowaniu obrzydza śniadanie? Tak unikniesz tej wpadki
Żółtko w jajku na twardo powinno mieć apetyczny, intensywny, jednolity kolor. Niestety, zdarza się, że po rozkrojeniu jajek ugotowanych na kanapki czy do sałatki, trafią się egzemplarz z brzydką zielono-szarą obwódką, a czasem i żółtkiem, które jest bardziej szare, niż żółte. Jest sposób, jak tego uniknąć.
08.09.2024 | aktual.: 08.09.2024 12:07
Gotowanie jajek na twardo to prosta czynność, która mimo wszystko czasami może przynieść nieoczekiwane rezultaty. Jednym z nich jest pojawienie się sinych obwódek wokół żółtka, co często budzi niepokój. Czy taka zmiana ma wpływ na smak jajka? Czy oznacza, że nie jest już świeże?
Skąd szara obwódka przy żółtku jajka?
Przede wszystkim sina obwódka wokół żółtka to bardziej kwestia estetyki niż zdrowia. Wynika z reakcji chemicznych zachodzących podczas gotowania jajka. Jest to zjawisko powszechne i nie powinniśmy się nim martwić. Co konkretnie oznacza? Do powstania sinych obwódek dochodzi na skutek zbyt długiego gotowania jajek. Kiedy jajka gotujemy dłużej niż przez 10 minut, dochodzi do uwalniania się siarki i żelaza z żółtka. Te pierwiastki łączą się, tworząc siarczek żelaza, który odpowiada za charakterystyczny efekt wizualny — niestety mało apetyczny. Jak więc tego uniknąć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować jajka?
Idealnie ugotowane jajko na twardo to wcale nie jest taka bułka z masłem, ale wystarczy poznać kilka zasad, a zawsze będzie "w punkt". Jeśli jednak sina obwódka wokół żółtka sprawia, że tracisz apetyt, pamiętaj o tym, by kontrolować czas gotowania jajek. Optymalnie jajka na twardo potrzebują ok. 7-8 minut od momentu zagotowania wody. To pozwoli uzyskać idealnie ugotowane żółtka bez nieestetycznych zmian kolorystycznych.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Wiadomo więc, że sina, wręcz szara, a czasem niebieska obwódka żółtka, to nie kwestia świeżości jajek, chociaż o to zawsze warto zadbać. Dla pewności można wykonać test szklanki, czyli dodać do szklanki w połowie wypełnionej płynem jajko. Jeśli opada na dno to nadaje się do użycia, a jeśli się unosi to świadczy o jego nieświeżości. Poza tym warto wiedzieć, czy zdrowsze jest jajko gotowane na twardo, czy jajko gotowane na miękko.