Żółtko z siną obwódką po ugotowaniu obrzydza śniadanie? Tak unikniesz tej wpadki

Żółtko w jajku na twardo powinno mieć apetyczny, intensywny, jednolity kolor. Niestety, zdarza się, że po rozkrojeniu jajek ugotowanych na kanapki czy do sałatki, trafią się egzemplarz z brzydką zielono-szarą obwódką,  a czasem i żółtkiem, które jest bardziej szare, niż żółte. Jest sposób, jak tego uniknąć.

Sina obwódka wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka
Źródło zdjęć: © wikimedia commons
Magdalena Pomorska

Gotowanie jajek na twardo to prosta czynność, która mimo wszystko czasami może przynieść nieoczekiwane rezultaty. Jednym z nich jest pojawienie się sinych obwódek wokół żółtka, co często budzi niepokój. Czy taka zmiana ma wpływ na smak jajka? Czy oznacza, że nie jest już świeże?

Skąd szara obwódka przy żółtku jajka?

Przede wszystkim sina obwódka wokół żółtka to bardziej kwestia estetyki niż zdrowia. Wynika z reakcji chemicznych zachodzących podczas gotowania jajka. Jest to zjawisko powszechne i nie powinniśmy się nim martwić. Co konkretnie oznacza? Do powstania sinych obwódek dochodzi na skutek zbyt długiego gotowania jajek. Kiedy jajka gotujemy dłużej niż przez 10 minut, dochodzi do uwalniania się siarki i żelaza z żółtka. Te pierwiastki łączą się, tworząc siarczek żelaza, który odpowiada za charakterystyczny efekt wizualny — niestety mało apetyczny. Jak więc tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Jak gotować jajka?

Idealnie ugotowane jajko na twardo to wcale nie jest taka bułka z masłem, ale wystarczy poznać kilka zasad, a zawsze będzie "w punkt". Jeśli jednak sina obwódka wokół żółtka sprawia, że tracisz apetyt, pamiętaj o tym, by kontrolować czas gotowania jajek. Optymalnie jajka na twardo potrzebują ok. 7-8 minut od momentu zagotowania wody. To pozwoli uzyskać idealnie ugotowane żółtka bez nieestetycznych zmian kolorystycznych.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Wiadomo więc, że sina, wręcz szara, a czasem niebieska obwódka żółtka, to nie kwestia świeżości jajek, chociaż o to zawsze warto zadbać. Dla pewności można wykonać test szklanki, czyli dodać do szklanki w połowie wypełnionej płynem jajko. Jeśli opada na dno to nadaje się do użycia, a jeśli się unosi to świadczy o jego nieświeżości. Poza tym warto wiedzieć, czy zdrowsze jest jajko gotowane na twardo, czy jajko gotowane na miękko.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀