Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę
Kiedy w ogrodzie potykać się można o dorodne cukinie, a w sklepach kuszą promocje na warzywa, czas zabrać się za przygotowania zapasów na zimę. Obok słoiczków z dżemami czy kiszonymi ogórkami, nie może zabraknąć też domowego ketchupu z cukinii.
23.08.2024 | aktual.: 30.08.2024 14:07
Przy domowym ketchupie wszystkie ze sklepu mogą się chować. Nie dość, że jest smaczny, to na dodatek mamy pewność, że przygotowany został z dobrej jakości składników. Nie ma tutaj zbędnych dodatków, takich jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które upodobali sobie producenci.
Ketchup z cukinii - prosty przepis
Ketchup należy do jednych z najbardziej lubianych dodatków do różnych potraw takich jak kanapki, frytki czy zapiekanki. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zwolennicy ostrej wersji spierają się z miłośnikami łagodnych smaków o jego wyższość. Chociaż najczęściej kojarzony jest z pomidorami, coraz większą popularność zdobywa również ketchup z cukinii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- ok. 2 kg cukinii (1,2 kg po oczyszczeniu),
- 3 cebule,
- 2 łyżeczki soli,
- 400 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1.5 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki octu,
- 160 koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cukinie przekrój na dwie połówki. Miąższ wydrąż przy pomocy łyżki i odłóż na bok.
Krok 2. Twardą część cukinii oraz cebulę zetrzyj na drobnych oczach tarki lub w robocie kuchennym. Przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
Krok 3. Po tym czasie odciśnij dokładnie na durszlaku. Przełóż do dużego garnka, wlej passatę pomidorową, wsyp cukier i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
Krok 4. Po tym czasie wlej ocet, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw słodką papryką oraz pieprzem i zblenduj.
Krok 5. Powstały ketchup przełóż do słoiczków. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut.
Krok 6. Po pasteryzacji odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!