InspiracjeKetchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii
Źródło zdjęć: © Pyszności

23.08.2024 11:59, aktual.: 30.08.2024 14:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy w ogrodzie potykać się można o dorodne cukinie, a w sklepach kuszą promocje na warzywa, czas zabrać się za przygotowania zapasów na zimę. Obok słoiczków z dżemami czy kiszonymi ogórkami, nie może zabraknąć też domowego ketchupu z cukinii.

Przy domowym ketchupie wszystkie ze sklepu mogą się chować. Nie dość, że jest smaczny, to na dodatek mamy pewność, że przygotowany został z dobrej jakości składników. Nie ma tutaj zbędnych dodatków, takich jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które upodobali sobie producenci.

Ketchup z cukinii - prosty przepis

Ketchup należy do jednych z najbardziej lubianych dodatków do różnych potraw takich jak kanapki, frytki czy zapiekanki. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zwolennicy ostrej wersji spierają się z miłośnikami łagodnych smaków o jego wyższość. Chociaż najczęściej kojarzony jest z pomidorami, coraz większą popularność zdobywa również ketchup z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • ok. 2 kg cukinii (1,2 kg po oczyszczeniu),
  • 3 cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 160 koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinie przekrój na dwie połówki. Miąższ wydrąż przy pomocy łyżki i odłóż na bok.

Wydrążona cukinia
Wydrążona cukinia© Pyszności

Krok 2. Twardą część cukinii oraz cebulę zetrzyj na drobnych oczach tarki lub w robocie kuchennym. Przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Cukinia
Cukinia© Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odciśnij dokładnie na durszlaku. Przełóż do dużego garnka, wlej passatę pomidorową, wsyp cukier i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wlej ocet, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw słodką papryką oraz pieprzem i zblenduj.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii© Pyszności

Krok 5. Powstały ketchup przełóż do słoiczków. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Pasteryzowanie słoików
Pasteryzowanie słoików© Pyszności

Krok 6. Po pasteryzacji odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także