Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Kiedy w ogrodzie potykać się można o dorodne cukinie, a w sklepach kuszą promocje na warzywa, czas zabrać się za przygotowania zapasów na zimę. Obok słoiczków z dżemami czy kiszonymi ogórkami, nie może zabraknąć też domowego ketchupu z cukinii.

Ketchup z cukiniiKetchup z cukinii
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Przy domowym ketchupie wszystkie ze sklepu mogą się chować. Nie dość, że jest smaczny, to na dodatek mamy pewność, że przygotowany został z dobrej jakości składników. Nie ma tutaj zbędnych dodatków, takich jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które upodobali sobie producenci.

Ketchup z cukinii - prosty przepis

Ketchup należy do jednych z najbardziej lubianych dodatków do różnych potraw takich jak kanapki, frytki czy zapiekanki. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zwolennicy ostrej wersji spierają się z miłośnikami łagodnych smaków o jego wyższość. Chociaż najczęściej kojarzony jest z pomidorami, coraz większą popularność zdobywa również ketchup z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Składniki:

  • ok. 2 kg cukinii (1,2 kg po oczyszczeniu),
  • 3 cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 160 koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinie przekrój na dwie połówki. Miąższ wydrąż przy pomocy łyżki i odłóż na bok.

Wydrążona cukinia
Wydrążona cukinia © Pyszności

Krok 2. Twardą część cukinii oraz cebulę zetrzyj na drobnych oczach tarki lub w robocie kuchennym. Przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Cukinia
Cukinia © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odciśnij dokładnie na durszlaku. Przełóż do dużego garnka, wlej passatę pomidorową, wsyp cukier i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wlej ocet, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw słodką papryką oraz pieprzem i zblenduj.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności

Krok 5. Powstały ketchup przełóż do słoiczków. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Pasteryzowanie słoików
Pasteryzowanie słoików © Pyszności

Krok 6. Po pasteryzacji odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯