Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Kiedy w ogrodzie potykać się można o dorodne cukinie, a w sklepach kuszą promocje na warzywa, czas zabrać się za przygotowania zapasów na zimę. Obok słoiczków z dżemami czy kiszonymi ogórkami, nie może zabraknąć też domowego ketchupu z cukinii.

Ketchup z cukiniiKetchup z cukinii
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Przy domowym ketchupie wszystkie ze sklepu mogą się chować. Nie dość, że jest smaczny, to na dodatek mamy pewność, że przygotowany został z dobrej jakości składników. Nie ma tutaj zbędnych dodatków, takich jak skrobia modyfikowana czy guma guar, które upodobali sobie producenci.

Ketchup z cukinii - prosty przepis

Ketchup należy do jednych z najbardziej lubianych dodatków do różnych potraw takich jak kanapki, frytki czy zapiekanki. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a zwolennicy ostrej wersji spierają się z miłośnikami łagodnych smaków o jego wyższość. Chociaż najczęściej kojarzony jest z pomidorami, coraz większą popularność zdobywa również ketchup z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Składniki:

  • ok. 2 kg cukinii (1,2 kg po oczyszczeniu),
  • 3 cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 160 koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cukinie przekrój na dwie połówki. Miąższ wydrąż przy pomocy łyżki i odłóż na bok.

Wydrążona cukinia
Wydrążona cukinia © Pyszności

Krok 2. Twardą część cukinii oraz cebulę zetrzyj na drobnych oczach tarki lub w robocie kuchennym. Przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Cukinia
Cukinia © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie odciśnij dokładnie na durszlaku. Przełóż do dużego garnka, wlej passatę pomidorową, wsyp cukier i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wlej ocet, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw słodką papryką oraz pieprzem i zblenduj.

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności

Krok 5. Powstały ketchup przełóż do słoiczków. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut.

Pasteryzowanie słoików
Pasteryzowanie słoików © Pyszności

Krok 6. Po pasteryzacji odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Ketchup z cukinii
Ketchup z cukinii © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni