Kulinarna Stolica PolskiEwa Wachowicz pokazała, jak smaży bieszczadzkie placuszki. Furorę robi sos

Ewa Wachowicz pokazała, jak smaży bieszczadzkie placuszki. Furorę robi sos

Chrupiące bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki, to propozycja idealna na okres jesienno-zimowy, stanowiąca doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy połączyć ciasto naleśnikowe z kiszoną kapustą. Efekt zachwyci każdego.

Bieszczadzkie fuczki według przepisu Ewy Wachowicz
Bieszczadzkie fuczki według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva: arfo, Instagram: ewawachowicz (screenshot) | Pyszności

11.09.2024 09:20

Przepisem na fuczki podzieliła się również Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje". Znana restauratorka bieszczadzkie placki przyrządza w tej najprostszej, tradycyjnej wersji - czyli jarskiej i skromnej. Z kolei sos to bogactwo smaku umami, który to świetnie podkręca nuty ukryte w plackach z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki

Placki te mają swoje korzenie w kuchni Łemków, jednej z mniejszości etnicznych, które osiedliły się w Bieszczadach. Żyli oni skromnie i ich dieta opierała się głównie na postnych potrawach, bazujących na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Jednym z ich tradycyjnych dań są fuczki – placki z kapusty kiszonej.

Do przygotowania fuczków można użyć obgotowanej kiszonej kapusty lub surowej, prosto z beczki. Do masy warto dodać przyprawy, takie jak kminek i cząber, które nie tylko poprawią smak, ale również pomogą w trawieniu. Ewa Wachowicz proponuje, by chrupiące placki bieszczadzkie podać z sosem pieczarkowym. Jej przepis na grzybowy sos jest banalnie prosty, a doskonale podkręca on smak całego dania.

Bieszczadzkie fuczki są lepsze niż placki ziemniaczane
Bieszczadzkie fuczki są lepsze niż placki ziemniaczane© Freepik | timolina

Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

SOS PIECZARKOWY

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z mlekiem, następnie dodaj sól i stopniowo dosypuj mąkę. Pod koniec dolej nieco wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do ciasta i wymieszaj.
  3. Bieszczadzkie fuczki smaż jak placki ziemniaczane - na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Gotowe odłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie przygotuj sos: na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby.
  5. Smaż całość, a grzyby się zarumienią. Następnie dodaj sól i śmietankę.
  6. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie