Kulinarna Stolica PolskiEwa Wachowicz pokazała, jak smaży bieszczadzkie placuszki. Furorę robi sos

Ewa Wachowicz pokazała, jak smaży bieszczadzkie placuszki. Furorę robi sos

Bieszczadzkie fuczki według przepisu Ewy Wachowicz
Bieszczadzkie fuczki według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva: arfo, Instagram: ewawachowicz (screenshot) | Pyszności

11.09.2024 09:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki, to propozycja idealna na okres jesienno-zimowy, stanowiąca doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy połączyć ciasto naleśnikowe z kiszoną kapustą. Efekt zachwyci każdego.

Przepisem na fuczki podzieliła się również Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje". Znana restauratorka bieszczadzkie placki przyrządza w tej najprostszej, tradycyjnej wersji - czyli jarskiej i skromnej. Z kolei sos to bogactwo smaku umami, który to świetnie podkręca nuty ukryte w plackach z kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki

Placki te mają swoje korzenie w kuchni Łemków, jednej z mniejszości etnicznych, które osiedliły się w Bieszczadach. Żyli oni skromnie i ich dieta opierała się głównie na postnych potrawach, bazujących na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Jednym z ich tradycyjnych dań są fuczki – placki z kapusty kiszonej.

Do przygotowania fuczków można użyć obgotowanej kiszonej kapusty lub surowej, prosto z beczki. Do masy warto dodać przyprawy, takie jak kminek i cząber, które nie tylko poprawią smak, ale również pomogą w trawieniu. Ewa Wachowicz proponuje, by chrupiące placki bieszczadzkie podać z sosem pieczarkowym. Jej przepis na grzybowy sos jest banalnie prosty, a doskonale podkręca on smak całego dania.

Bieszczadzkie fuczki są lepsze niż placki ziemniaczane
Bieszczadzkie fuczki są lepsze niż placki ziemniaczane© Freepik | timolina

Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

SOS PIECZARKOWY

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z mlekiem, następnie dodaj sól i stopniowo dosypuj mąkę. Pod koniec dolej nieco wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do ciasta i wymieszaj.
  3. Bieszczadzkie fuczki smaż jak placki ziemniaczane - na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Gotowe odłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  4. Następnie przygotuj sos: na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby.
  5. Smaż całość, a grzyby się zarumienią. Następnie dodaj sól i śmietankę.
  6. Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.