Ewa Wachowicz pokazała, jak smaży bieszczadzkie placuszki. Furorę robi sos
Chrupiące bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki, to propozycja idealna na okres jesienno-zimowy, stanowiąca doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy połączyć ciasto naleśnikowe z kiszoną kapustą. Efekt zachwyci każdego.
11.09.2024 09:20
Przepisem na fuczki podzieliła się również Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu "Ewa Gotuje". Znana restauratorka bieszczadzkie placki przyrządza w tej najprostszej, tradycyjnej wersji - czyli jarskiej i skromnej. Z kolei sos to bogactwo smaku umami, który to świetnie podkręca nuty ukryte w plackach z kiszonej kapusty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z kiszonej kapusty - bieszczadzkie fuczki
Placki te mają swoje korzenie w kuchni Łemków, jednej z mniejszości etnicznych, które osiedliły się w Bieszczadach. Żyli oni skromnie i ich dieta opierała się głównie na postnych potrawach, bazujących na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Jednym z ich tradycyjnych dań są fuczki – placki z kapusty kiszonej.
Do przygotowania fuczków można użyć obgotowanej kiszonej kapusty lub surowej, prosto z beczki. Do masy warto dodać przyprawy, takie jak kminek i cząber, które nie tylko poprawią smak, ale również pomogą w trawieniu. Ewa Wachowicz proponuje, by chrupiące placki bieszczadzkie podać z sosem pieczarkowym. Jej przepis na grzybowy sos jest banalnie prosty, a doskonale podkręca on smak całego dania.
Zobacz także
Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mąki,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
SOS PIECZARKOWY
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pół szklanki śmietanki,
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z mlekiem, następnie dodaj sól i stopniowo dosypuj mąkę. Pod koniec dolej nieco wody, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.
- Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Następnie przełóż do ciasta i wymieszaj.
- Bieszczadzkie fuczki smaż jak placki ziemniaczane - na mocno rozgrzanym oleju lub maśle, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Gotowe odłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
- Następnie przygotuj sos: na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby.
- Smaż całość, a grzyby się zarumienią. Następnie dodaj sól i śmietankę.
- Gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.