Moja ciocia nie dodaje jabłka ani ananasa. Uważa, że do surówki z marchewki bardziej pasuje inny owoc

Podejdzie nawet sałatkowym sceptykom - surówka z marchewki z owocowym dodatkiem powinna wryć się na stałe w obiadowe menu. Dlaczego? To wybitnie proste, a dające wiele smaku rozwiązanie, które pasuje niemalże do wszystkiego.

Surówka z marchewki z pomarańcząSurówka z marchewki z pomarańczą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słodka, chrupiąca i soczysta surówka z marchewki wzbogaci każdy obiad. Jak jednak ją przyrządzić, by nie trąciła sztampą? Zamiast jabłka czy ananasa postaw na inny owoc, który wyniesie zwykłą surówkę na inny poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co dodać do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki sama w sobie daje radę, zwłaszcza kiedy mamy słodką i soczystą marchew. Zwykle lubimy łączyć ją z jabłkiem lub ananasem, co jest pomysłem oczywiście trafionym, jednakże warto niekiedy dokonać małego przewrotu w kuchni i spróbować czegoś innego. Moja ciotka uwielbia łączyć marchew z pomarańczą. I jest to strzał w 10.

Z pewnością wiele osób słyszało o tym szalonym połączeniu, jednak być może nie każdy wiedział, że zamiast łączyć marchew z kawałkami pomarańczy, lepiej dodać do startego warzywa świeżo wyciśnięty sok. Wtedy surówka z marchewki nadal będzie miała mocno wyczuwalne nuty pomarańczowe, a będzie to bardziej praktyczne dla osób, którym może być nie w smak jedzenie ziemniaków i mięsa z widocznymi kawałkami pomarańczy.

Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy
Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy © Canva | ShashikantDurshettiwar

Surówką z marchewki z pomarańczą. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy.

Przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnym oku.
  2. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie zalej nim marchew.
  3. Do smaku dodaj sok z cytryny i szczyptę soli.
  4. Całość zamieszaj dokładnie, dodaj oliwę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo