Moja ciocia nie dodaje jabłka ani ananasa. Uważa, że do surówki z marchewki bardziej pasuje inny owoc
Podejdzie nawet sałatkowym sceptykom - surówka z marchewki z owocowym dodatkiem powinna wryć się na stałe w obiadowe menu. Dlaczego? To wybitnie proste, a dające wiele smaku rozwiązanie, które pasuje niemalże do wszystkiego.
10.09.2024 | aktual.: 10.09.2024 15:58
Słodka, chrupiąca i soczysta surówka z marchewki wzbogaci każdy obiad. Jak jednak ją przyrządzić, by nie trąciła sztampą? Zamiast jabłka czy ananasa postaw na inny owoc, który wyniesie zwykłą surówkę na inny poziom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki sama w sobie daje radę, zwłaszcza kiedy mamy słodką i soczystą marchew. Zwykle lubimy łączyć ją z jabłkiem lub ananasem, co jest pomysłem oczywiście trafionym, jednakże warto niekiedy dokonać małego przewrotu w kuchni i spróbować czegoś innego. Moja ciotka uwielbia łączyć marchew z pomarańczą. I jest to strzał w 10.
Z pewnością wiele osób słyszało o tym szalonym połączeniu, jednak być może nie każdy wiedział, że zamiast łączyć marchew z kawałkami pomarańczy, lepiej dodać do startego warzywa świeżo wyciśnięty sok. Wtedy surówka z marchewki nadal będzie miała mocno wyczuwalne nuty pomarańczowe, a będzie to bardziej praktyczne dla osób, którym może być nie w smak jedzenie ziemniaków i mięsa z widocznymi kawałkami pomarańczy.
Zobacz także
Surówką z marchewki z pomarańczą. Przepis
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 pomarańcza,
- sól do smaku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy.
Przygotowania:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnym oku.
- Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie zalej nim marchew.
- Do smaku dodaj sok z cytryny i szczyptę soli.
- Całość zamieszaj dokładnie, dodaj oliwę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.