Moja ciocia nie dodaje jabłka ani ananasa. Uważa, że do surówki z marchewki bardziej pasuje inny owoc

Podejdzie nawet sałatkowym sceptykom - surówka z marchewki z owocowym dodatkiem powinna wryć się na stałe w obiadowe menu. Dlaczego? To wybitnie proste, a dające wiele smaku rozwiązanie, które pasuje niemalże do wszystkiego.

Surówka z marchewki z pomarańcząSurówka z marchewki z pomarańczą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Słodka, chrupiąca i soczysta surówka z marchewki wzbogaci każdy obiad. Jak jednak ją przyrządzić, by nie trąciła sztampą? Zamiast jabłka czy ananasa postaw na inny owoc, który wyniesie zwykłą surówkę na inny poziom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co dodać do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki sama w sobie daje radę, zwłaszcza kiedy mamy słodką i soczystą marchew. Zwykle lubimy łączyć ją z jabłkiem lub ananasem, co jest pomysłem oczywiście trafionym, jednakże warto niekiedy dokonać małego przewrotu w kuchni i spróbować czegoś innego. Moja ciotka uwielbia łączyć marchew z pomarańczą. I jest to strzał w 10.

Z pewnością wiele osób słyszało o tym szalonym połączeniu, jednak być może nie każdy wiedział, że zamiast łączyć marchew z kawałkami pomarańczy, lepiej dodać do startego warzywa świeżo wyciśnięty sok. Wtedy surówka z marchewki nadal będzie miała mocno wyczuwalne nuty pomarańczowe, a będzie to bardziej praktyczne dla osób, którym może być nie w smak jedzenie ziemniaków i mięsa z widocznymi kawałkami pomarańczy.

Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy
Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy © Canva | ShashikantDurshettiwar

Surówką z marchewki z pomarańczą. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy.

Przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnym oku.
  2. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie zalej nim marchew.
  3. Do smaku dodaj sok z cytryny i szczyptę soli.
  4. Całość zamieszaj dokładnie, dodaj oliwę i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe