PrzepisSałatkiBabcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Mówi, że inny składnik bardziej pasuje

Babcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Mówi, że inny składnik bardziej pasuje

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IRINA

09.08.2024 16:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z kiszonej kapusty raczej nie kojarzy się z letnimi daniami. Zdecydowanie częściej jemy ją jesienią i zimą. Jednak trzeba przyznać, że świetnie pasuje do smażonej ryby. Kiedy w ostatni piątek serwowałam sobie obiad, jak nad morzem z dorszem z patelni, pomyślałam, że zrobię surówkę z kiszonej kapusty według przepisu babci.

Moja babcia surówkę z kiszonej kapusty przygotowywała bardzo często. Jednak zamiast oleju stosowała śmietanę 12 proc. Ta kompozycja może wydawać się co najmniej dziwna, jednak smakuje wybornie. Delikatna śmietana łagodzi kwasowość kapusty, dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważna jest nie tylko kapusta

Głównym składnikiem babcinej surówki jest kapusta kiszona. Trzeba zadbać o to, by była dobrej jakości i kupić ją w sprawdzonym miejscu. Zawsze wybieraj kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona zawiera chemiczne dodatki przyspieszające kiszenie. W przepisie mojej babci są jeszcze ważne dodatki. To marchewka i jabłko, które też są dodawane do wersji sałatki z olejem. Po prostu świetnie pasują do kapusty. Niektórzy dodają też świeżą białą cebulę. Jednak z tym warzywem surówka staje się intensywna w smaku, ostra. Nie obędzie się bez świeżych ziół - pietruszka czy koperek doskonale odnajdują się w takich kompozycjach.

Surówka z zeszytu babci

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki śmietany12 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj (wcześniej możesz ja przepłukać).
  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach - wedle uznania. nać pietruszki posiekaj drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem.
  4. Dopraw surówkę opcjonalnie solą i cukrem do smaku.
  5. Najlepiej smakuje lekko schłodzona i oprószona świeżo mielonym pieprzem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także