Babcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Mówi, że inny składnik bardziej pasuje

Surówka z kiszonej kapusty raczej nie kojarzy się z letnimi daniami. Zdecydowanie częściej jemy ją jesienią i zimą. Jednak trzeba przyznać, że świetnie pasuje do smażonej ryby. Kiedy w ostatni piątek serwowałam sobie obiad, jak nad morzem z dorszem z patelni, pomyślałam, że zrobię surówkę z kiszonej kapusty według przepisu babci.

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IRINA
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Moja babcia surówkę z kiszonej kapusty przygotowywała bardzo często. Jednak zamiast oleju stosowała śmietanę 12 proc. Ta kompozycja może wydawać się co najmniej dziwna, jednak smakuje wybornie. Delikatna śmietana łagodzi kwasowość kapusty, dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Ważna jest nie tylko kapusta

Głównym składnikiem babcinej surówki jest kapusta kiszona. Trzeba zadbać o to, by była dobrej jakości i kupić ją w sprawdzonym miejscu. Zawsze wybieraj kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona zawiera chemiczne dodatki przyspieszające kiszenie. W przepisie mojej babci są jeszcze ważne dodatki. To marchewka i jabłko, które też są dodawane do wersji sałatki z olejem. Po prostu świetnie pasują do kapusty. Niektórzy dodają też świeżą białą cebulę. Jednak z tym warzywem surówka staje się intensywna w smaku, ostra. Nie obędzie się bez świeżych ziół - pietruszka czy koperek doskonale odnajdują się w takich kompozycjach.

Surówka z zeszytu babci

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki śmietany12 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj (wcześniej możesz ja przepłukać).
  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach - wedle uznania. nać pietruszki posiekaj drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem.
  4. Dopraw surówkę opcjonalnie solą i cukrem do smaku.
  5. Najlepiej smakuje lekko schłodzona i oprószona świeżo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo