Upycham marchewki w słoiku i zalewam. Już zapomniałam o kiszonych ogórkach
Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc warto zadbać o to, aby zimą spiżarnia nie świeciła pustkami. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale również inne pyszności z ogrodu. W moim domu furorę robi marchewka, która szybko zdeklasowała inne warzywa na liście słoikowych ulubieńców.
13.08.2024 14:31
Nie od dziś wiadomo, że kiszenie jest jednym z najlepszych sposobów na zimowe warzywa. Wekowały nasze babcie, kiszą nasze mamy, a teraz i młodsze pokolenie interesuje się tymi przepisami. Domowe przetwory nigdy nie wyjdą z mody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiś na zdrowie
Podczas fermentacji, w kiszonkach rozwijają się korzystne bakterie probiotyczne. Wspierają one zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu regularne spożywanie kiszonek może wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko infekcji.
Marchewka, jako bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, jest doskonałym warzywem do kiszenia. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który nasz organizm zamienia na witaminę A, niezbędną dla zdrowych oczu i skóry. Na dodatek jest twarda, więc nie rozpadnie się w słoiku.
Kiszona marchewka na zimę
Jeśli kiszonki kojarzyły ci się do tej pory z kwaśnymi warzywami, to marchewka może cię zaskoczyć. Jej lekko słodki smak i chrupiąca konsystencja przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zdecydowanie warto mieć kilka słoików w swojej spiżarni.
Podstawowy przepis na kiszoną marchewkę
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 baldach kopru,
- 4 cm korzenia chrzanu,
- 4 cm imbiru,
- 1 szalotka,
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz. Imbir i chrzan zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
- W garnku zagotuj wodę z solą, aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Na dno wyparzonych słoików włóż pokrojony imbir, chrzan, liście laurowe i koper. Następnie dodaj warstwę marchewki, czosnku i cebuli. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie pełny.
- Zalej wszystko przygotowaną solanką, tak aby wszystkie warzywa były nią przykryte.
- Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni.
Kiszona marchewka z dodatkami
Składniki:
- 15 marchewek,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 3 ziarna kardamonu,
- 1 kawałek imbiru,
- 1 liść chrzanu,
- 2 kawałki kory cynamonu,
- 1 pomarańcza,
- 1 małe chili,
- 100 gramów miodu,
- 25 gramów soli,
- 50 ml soku z kiszonych ogórków.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej litr ciepłej wody, dodaj sól, miód i sok z kiszonych ogórków i dokładnie wymieszaj.
- Obierz marchewkę i pokrój ją na plastry o grubości około 0,5 cm.
- Do słoika włóż przygotowaną marchewkę oraz wszystkie przyprawy: ziele angielskie, gorczycę, anyż, kardamon, imbir, chili, cynamon, liść chrzanu i plastry pomarańczy.
- Zalej wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Upewnij się, że marchewka jest całkowicie zanurzona.
- Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień.
Po tym czasie możesz już zajadać kiszoną marchewkę lub odstawić ją do spiżarni.