Upycham marchewki w słoiku i zalewam. Już zapomniałam o kiszonych ogórkach

Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc warto zadbać o to, aby zimą spiżarnia nie świeciła pustkami. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale również inne pyszności z ogrodu. W moim domu furorę robi marchewka, która szybko zdeklasowała inne warzywa na liście słoikowych ulubieńców.

Kiszona marchewka - PysznościKiszona marchewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie od dziś wiadomo, że kiszenie jest jednym z najlepszych sposobów na zimowe warzywa. Wekowały nasze babcie, kiszą nasze mamy, a teraz i młodsze pokolenie interesuje się tymi przepisami. Domowe przetwory nigdy nie wyjdą z mody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Kiś na zdrowie

Podczas fermentacji, w kiszonkach rozwijają się korzystne bakterie probiotyczne. Wspierają one zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu regularne spożywanie kiszonek może wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko infekcji.

Kiszona marchewka - Pyszności
Kiszona marchewka - Pyszności © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Marchewka, jako bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, jest doskonałym warzywem do kiszenia. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który nasz organizm zamienia na witaminę A, niezbędną dla zdrowych oczu i skóry. Na dodatek jest twarda, więc nie rozpadnie się w słoiku.

Kiszona marchewka na zimę

Jeśli kiszonki kojarzyły ci się do tej pory z kwaśnymi warzywami, to marchewka może cię zaskoczyć. Jej lekko słodki smak i chrupiąca konsystencja przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zdecydowanie warto mieć kilka słoików w swojej spiżarni.

Podstawowy przepis na kiszoną marchewkę

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 baldach kopru,
  • 4 cm korzenia chrzanu,
  • 4 cm imbiru,
  • 1 szalotka,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz. Imbir i chrzan zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą, aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Na dno wyparzonych słoików włóż pokrojony imbir, chrzan, liście laurowe i koper. Następnie dodaj warstwę marchewki, czosnku i cebuli. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie pełny.
  4. Zalej wszystko przygotowaną solanką, tak aby wszystkie warzywa były nią przykryte.
  5. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni.
Marchewka
Marchewka © Pixabay

Kiszona marchewka z dodatkami

Składniki:

  • 15 marchewek,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 liść chrzanu,
  • 2 kawałki kory cynamonu,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 małe chili,
  • 100 gramów miodu,
  • 25 gramów soli,
  • 50 ml soku z kiszonych ogórków.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej litr ciepłej wody, dodaj sól, miód i sok z kiszonych ogórków i dokładnie wymieszaj.
  2. Obierz marchewkę i pokrój ją na plastry o grubości około 0,5 cm.
  3. Do słoika włóż przygotowaną marchewkę oraz wszystkie przyprawy: ziele angielskie, gorczycę, anyż, kardamon, imbir, chili, cynamon, liść chrzanu i plastry pomarańczy.
  4. Zalej wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Upewnij się, że marchewka jest całkowicie zanurzona.
  5. Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień.

Po tym czasie możesz już zajadać kiszoną marchewkę lub odstawić ją do spiżarni.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo