PrzepisPrzekąskiUpycham marchewki w słoiku i zalewam. Już zapomniałam o kiszonych ogórkach

Upycham marchewki w słoiku i zalewam. Już zapomniałam o kiszonych ogórkach

Kiszona marchewka - Pyszności
Kiszona marchewka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.08.2024 14:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon warzywno-owocowy w pełni, więc warto zadbać o to, aby zimą spiżarnia nie świeciła pustkami. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, ale również inne pyszności z ogrodu. W moim domu furorę robi marchewka, która szybko zdeklasowała inne warzywa na liście słoikowych ulubieńców.

Nie od dziś wiadomo, że kiszenie jest jednym z najlepszych sposobów na zimowe warzywa. Wekowały nasze babcie, kiszą nasze mamy, a teraz i młodsze pokolenie interesuje się tymi przepisami. Domowe przetwory nigdy nie wyjdą z mody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiś na zdrowie

Podczas fermentacji, w kiszonkach rozwijają się korzystne bakterie probiotyczne. Wspierają one zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dzięki temu regularne spożywanie kiszonek może wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć ryzyko infekcji.

Kiszona marchewka - Pyszności
Kiszona marchewka - Pyszności© Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Marchewka, jako bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, jest doskonałym warzywem do kiszenia. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który nasz organizm zamienia na witaminę A, niezbędną dla zdrowych oczu i skóry. Na dodatek jest twarda, więc nie rozpadnie się w słoiku.

Kiszona marchewka na zimę

Jeśli kiszonki kojarzyły ci się do tej pory z kwaśnymi warzywami, to marchewka może cię zaskoczyć. Jej lekko słodki smak i chrupiąca konsystencja przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zdecydowanie warto mieć kilka słoików w swojej spiżarni.

Podstawowy przepis na kiszoną marchewkę

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 baldach kopru,
  • 4 cm korzenia chrzanu,
  • 4 cm imbiru,
  • 1 szalotka,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz. Imbir i chrzan zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą, aż sól całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Na dno wyparzonych słoików włóż pokrojony imbir, chrzan, liście laurowe i koper. Następnie dodaj warstwę marchewki, czosnku i cebuli. Powtarzaj warstwy, aż słoik będzie pełny.
  4. Zalej wszystko przygotowaną solanką, tak aby wszystkie warzywa były nią przykryte.
  5. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni.
Marchewka
Marchewka© Pixabay

Kiszona marchewka z dodatkami

Składniki:

  • 15 marchewek,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 liść chrzanu,
  • 2 kawałki kory cynamonu,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 małe chili,
  • 100 gramów miodu,
  • 25 gramów soli,
  • 50 ml soku z kiszonych ogórków.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej litr ciepłej wody, dodaj sól, miód i sok z kiszonych ogórków i dokładnie wymieszaj.
  2. Obierz marchewkę i pokrój ją na plastry o grubości około 0,5 cm.
  3. Do słoika włóż przygotowaną marchewkę oraz wszystkie przyprawy: ziele angielskie, gorczycę, anyż, kardamon, imbir, chili, cynamon, liść chrzanu i plastry pomarańczy.
  4. Zalej wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Upewnij się, że marchewka jest całkowicie zanurzona.
  5. Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na około tydzień.

Po tym czasie możesz już zajadać kiszoną marchewkę lub odstawić ją do spiżarni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także