PoradyDodaj szczyptę do kawy. Chroni przed rakiem i wspiera serce

Dodaj szczyptę do kawy. Chroni przed rakiem i wspiera serce

Kawa z kardamonem to specyfik warty wypróbowania
Kawa z kardamonem to specyfik warty wypróbowania
Źródło zdjęć: © Canva | SeeVera

13.08.2024 09:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa, czy to czarna, z dodatkiem cukru, mleka czy śmietanki, jest ulubionym napojem wielu osób. Najczęściej sięgamy po jej klasyczną wersję, ale szczególnie interesujące są połączenia czarnego naparu z przyprawami korzennymi. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje kawa z cynamonem czy imbirem, które są naturalnymi przyspieszaczami metabolizmu. Jednak prawdziwym odkryciem może okazać się kawa z dodatkiem szczypty kardamonu.

Kawa z kardamonem to napój o wyjątkowym smaku i aromacie, który jednocześnie jest źródłem wielu korzyści zdrowotnych. Kardamon to przyprawa korzenna, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Posiada wiele właściwości leczniczych, które mogą wspierać nasz organizm w walce z różnymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa z kardamonem - na co pomaga?

Kardamon, zwłaszcza w połączeniu z kawą, ma działanie pobudzające i poprawia nastrój. Zwiększa wydzielanie endorfin, nazywanych hormonami szczęścia, które łagodzą stres i depresję. Kardamon może także poprawić pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze, dzięki temu, że wspiera działanie układu nerwowego. Przyprawa ta ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także może pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.

Kardamon wykazuje właściwości regulujące pracę jelit, zapobiega wzdęciom, niestrawności, zaparciom czy zgadze. Ponadto rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i jelit, co ułatwia przepływ pokarmu. Co więcej, przyprawa ta sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej - przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii, a także zapobiega odkładaniu się tłuszczu, zwłaszcza w okolicy brzucha.

Dr Patricia Mendonca z Florida A&M University w Tallahassee wskazała na corocznym spotkaniu American Society for Investigative Pathology, że obecna w przyprawie kardamonina ma ogromny potencjał jako związek przeciwnowotworowy, który może być stosowany w profilaktyce potrójnie ujemnego raka piersi lub w połączeniu z istniejącymi lekami. Jak wyjaśniła badaczka, kardamonina to naturalny związek roślinny, wykazujący potencjał leczniczy w przypadku stanów zapalnych, dolegliwości układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu jelita grubego, prostaty i piersi.

Kardamon to przyprawa o wielu właściwościach
Kardamon to przyprawa o wielu właściwościach © Canva | selensergen

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Przygotowanie kawy z kardamonem jest niezwykle proste i szybkie. Do naparu dodać należy zmielone ziarna kardamonu, a ilość przyprawy należy dostosować do własnego smaku i upodobań. Zwykle wystarczy płaska łyżeczka kardamonu na filiżankę kawy. Można także dodać do napoju inne dodatki: cynamon, goździki, imbir czy wanilię, aby wzmocnić jej smak i właściwości.

Warto jednak pamiętać, że kawa z kardamonem nie zastąpi leczenia farmakologicznego i nie powinna być spożywana w nadmiarze. Zaleca się, aby nie pić więcej niż trzy filiżanki kawy z kardamonem dziennie, ponieważ napój ten może wywołać niepożądane skutki uboczne, m.in. bezsenność, nerwowość czy podwyższone tętno.