Podkręci smak kawy i poprawi trawienie. Niepozorne liście z ogródka spisują się na medal

Kawa z miętą umili popołudniowy relaks z filiżanką w dłoni. Piękny aromat kawy doskonale komponuje się z orzeźwiającymi nutami mięty. Tego po prostu trzeba spróbować.

Wypróbuj kawę z tym dodatkiemWypróbuj kawę z tym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva | charnsitr

Korzystamy z właściwości mięty i kawy oddzielnie, ale co gdyby połączyć jedno z drugim? W rezultacie powstanie nie tylko pełen aromatu napój, ale też drogocenny środek wspomagający trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Dlaczego warto pić kawę z mięta?

Mięta dodaje orzeźwiających nut napojom, również kawie. Wykazuje przede wszystkim działanie bakteriobójcze i rozkurczowe, a także przeciwzapalne, żółciopędne i żółciotwórcze. Ponadto mięta pobudza układ trawienny, apetyt i obniża ciśnienie.

Z kolei kawa dostarcza energii i wspomaga funkcjonowanie organizmu. Wykazuje działanie usprawniające funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób, w tym cukrzycy typu 2. Kawa skomponowana z liśćmi mięty nie tylko dostarczy wrażeń smakowych, ale też pobudzi układ trawienny do działania.

Kawa z miętą
Kawa z miętą © Canva | Miramiska

Jak zrobić kawę z miętą?

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy,
  • 3 listki mięty,
  • opcjonalnie mleko i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście mięty dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki, by uwolnić z nich więcej aromatu.
  2. Do gorącej, świeżo zaparzonej kawy dodaj liście mięty i przykryj całość na kilka minut, by mięta mogła się zaparzyć.
  3. Pij małymi łykami. Możesz dodać ulubione dodatki do smaku, jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne uzyskamy, spożywając czysty napar.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej