PrzepisNapojePodkręci smak kawy i poprawi trawienie. Niepozorne liście z ogródka spisują się na medal

Podkręci smak kawy i poprawi trawienie. Niepozorne liście z ogródka spisują się na medal

Wypróbuj kawę z tym dodatkiem
Wypróbuj kawę z tym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Canva | charnsitr

04.08.2024 11:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa z miętą umili popołudniowy relaks z filiżanką w dłoni. Piękny aromat kawy doskonale komponuje się z orzeźwiającymi nutami mięty. Tego po prostu trzeba spróbować.

Korzystamy z właściwości mięty i kawy oddzielnie, ale co gdyby połączyć jedno z drugim? W rezultacie powstanie nie tylko pełen aromatu napój, ale też drogocenny środek wspomagający trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto pić kawę z mięta?

Mięta dodaje orzeźwiających nut napojom, również kawie. Wykazuje przede wszystkim działanie bakteriobójcze i rozkurczowe, a także przeciwzapalne, żółciopędne i żółciotwórcze. Ponadto mięta pobudza układ trawienny, apetyt i obniża ciśnienie.

Z kolei kawa dostarcza energii i wspomaga funkcjonowanie organizmu. Wykazuje działanie usprawniające funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób, w tym cukrzycy typu 2. Kawa skomponowana z liśćmi mięty nie tylko dostarczy wrażeń smakowych, ale też pobudzi układ trawienny do działania.

Kawa z miętą
Kawa z miętą© Canva | Miramiska

Jak zrobić kawę z miętą?

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy,
  • 3 listki mięty,
  • opcjonalnie mleko i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Liście mięty dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki, by uwolnić z nich więcej aromatu.
  2. Do gorącej, świeżo zaparzonej kawy dodaj liście mięty i przykryj całość na kilka minut, by mięta mogła się zaparzyć.
  3. Pij małymi łykami. Możesz dodać ulubione dodatki do smaku, jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne uzyskamy, spożywając czysty napar.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także