Podkręci smak kawy i poprawi trawienie. Niepozorne liście z ogródka spisują się na medal
Kawa z miętą umili popołudniowy relaks z filiżanką w dłoni. Piękny aromat kawy doskonale komponuje się z orzeźwiającymi nutami mięty. Tego po prostu trzeba spróbować.
04.08.2024 11:11
Korzystamy z właściwości mięty i kawy oddzielnie, ale co gdyby połączyć jedno z drugim? W rezultacie powstanie nie tylko pełen aromatu napój, ale też drogocenny środek wspomagający trawienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto pić kawę z mięta?
Mięta dodaje orzeźwiających nut napojom, również kawie. Wykazuje przede wszystkim działanie bakteriobójcze i rozkurczowe, a także przeciwzapalne, żółciopędne i żółciotwórcze. Ponadto mięta pobudza układ trawienny, apetyt i obniża ciśnienie.
Z kolei kawa dostarcza energii i wspomaga funkcjonowanie organizmu. Wykazuje działanie usprawniające funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób, w tym cukrzycy typu 2. Kawa skomponowana z liśćmi mięty nie tylko dostarczy wrażeń smakowych, ale też pobudzi układ trawienny do działania.
Jak zrobić kawę z miętą?
Składniki:
- 1 szklanka czarnej kawy,
- 3 listki mięty,
- opcjonalnie mleko i cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Liście mięty dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki, by uwolnić z nich więcej aromatu.
- Do gorącej, świeżo zaparzonej kawy dodaj liście mięty i przykryj całość na kilka minut, by mięta mogła się zaparzyć.
- Pij małymi łykami. Możesz dodać ulubione dodatki do smaku, jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne uzyskamy, spożywając czysty napar.