NewsyPleśń w kawie? Znany dietetyk zabrał głos w sprawie

Pleśń w kawie? Znany dietetyk zabrał głos w sprawie

Dr Kulczyńska wziął na tapet kawę
Dr Kulczyńska wziął na tapet kawę
Źródło zdjęć: © Canva: samer daboul, YouTube: Dr Bartek Kulczyński (screenshot)

23.07.2024 19:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Producenci kaw chwalą swoje produkty, wskazując, że są wolne od pleśni, co miałoby stanowić o ich wyjątkowości. W wyszukiwarce Google coraz częściej pojawia się zapytanie dotyczące kawy bez ochratoksyny. Ale czy kawa rzeczywiście zawiera toksyny pleśni, czy może to kolejny chwyt marketingowy? Wątpliwości rozwiewa dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk i technolog żywienia, publikuje na YouTube materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików wyjaśnił, czy szerzące się w przestrzeni medialnej informacje na temat toksyn pleśni i akrylamidu obecnych w kawie powinny być powodem do niepokoju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy w kawie jest ochratoksyna?

Dr Bartek Kulczyński przyznaje, że ziarna kawy można zaliczyć do grupy produktów podatnych na rozwój pleśni. Dodaje przy tym, że rozwijające się na ziarnach kawy pleśnie produkują jedną z najsilniejszych toksyn, jaką jest ochratoksyna. Ochratoksyna wykazuje działanie uszkadzające nerki, a w wielu przypadkach zmiany, jakie wywołuje, są nieodwracalne. To również substancja uznana za prawdopodobnie rakotwórczą.

Czy w kawach, które znajdziemy na polskim rynku, wykazano obecność ochratoksyny? Dr Bartek powołuje się na doświadczenie (sprzed dwóch lat), które wykazało, że spośród 56 zbadanych próbek w 16 wykryto ochratoksynę (więcej w kawach rozpuszczalnych). Specjalista przypomina jednak, że o tym, czy dana substancja jest toksyczna, decyduje jej dawka. A w przypadku kawy żadna z przebadanych próbek nie przekroczyła limitów. Te zaś ustala prawo unijne, które - jak ocenia dr Kulczyński - jest restrykcyjne w zakresie bezpieczeństwa żywności.

- Warto wspomnieć też o tym, że organizacje zdrowotne ustaliły również tolerowaną dawkę ochratoksyny, jaką może przyjąć nasz organizm bez wpływu na zdrowie. I tu mogę powiedzieć, że wypijanie od 1 do 3 kawy dziennie, czy to zwykłej kawy palonej, czy kawy instant nie budzi żadnych obaw. Przy czym oczywiście, jeśli ktoś regularnie spożywałby np. 6 kaw instant dziennie, to stwarzałby już pewne ryzyko zdrowotne - wyjaśnia dietetyk. - Zgodnie z tymi wszystkimi informacjami mogę powiedzieć, że obecność pleśni w kawie nie jest tak poważnym problemem, jak to niektóre osoby przedstawiają - podsumowuje ekspert.
Toksyny pleśni i akrylamid w kawie?
Toksyny pleśni i akrylamid w kawie? © Canva | sh_AWESOME

Czy w kawie jest akrylamid?

W przestrzeni medialnej coraz częściej słyszy o się o akrylamidzie obecnym w kawie. Dr Kulczyński przypomina, że akrylamid powstaje podczas wytwarzania niektórych produktów spożywczych, szczególnie w trakcie pieczenia, smażenia i prażenia, a wysokie spożycie akrylamidu wraz z dietą może wiązać się z szeregiem problemów zdrowotnych.

Jak wyjaśnia specjalista, kawa jest jednym z ważniejszych źródeł pokarmowych akrylamidu (ten powstaje w wyniku prażenia ziaren kawy). Okazuje się również, że kawa rozpuszczalna zawiera nawet 4,5-krotnie więcej akrylamidu niż kawa mielona. Warto jednak dodać, że duże ilości akrylamidu są obecne również m.in. w chipsach ziemniaczanych, chrupkim pieczywie czy płatkach kukurydzianych. Czy zatem obecność akrylamidu w kawie powinna być dla nas powodem do zmartwień?

- Ilość akrylamidu w kawie wydaje się być zbyt mała, aby wywołać taki efekt [neurotoksyczności i rakotwórczości - przyp. red.], przynajmniej jeśli mowa o umiarkowanym spożywaniu, czyli do około 3 porcji dziennie - tłumaczy dr Kulczyński.

Specjalista zaznacza przy tym, że, mimo obecnego w kawie akrylamidu, bliżej jej do działania przeciwnowotworowego niż do powodowania nowotworów. Powołując się na badania, przedstawia, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem kawy a mniejszym ryzykiem rozwoju raka wątroby czy raka endometrium. Dlatego ekspert poucza, by produkty spożywcze oceniać przez pryzmat obecności wszystkich składników pokarmowych, a nie tylko jednego wybranego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawapleśńprodukty spożywcze