Żadne jagody goji czy acai. Metabolizm poprawi napar z polskich owoców
Dereń jadalny, który jest najczęściej spotykanym gatunkiem derenia w Polsce, jest rośliną o wielu cennych właściwościach. Jego owoce, liście i kora są wykorzystywane zarówno w medycynie, jak i w kuchni. To polski superfood, nieco zapomniany, a mogący zastąpić drogie jagody goji czy acai w diecie.
30.07.2024 14:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dereń (Cornus L.) to rodzaj krzewów ozdobnych, które pochodzą z rodziny dereniowatych. Wyróżniamy wiele gatunków derenia, ale w Polsce najczęściej spotykane są dwa: dereń jadalny i dereń świdwa. Cenne owoce derenia jadalnego mają słodko-kwaśny smak, który jest charakterystyczny dla tego gatunku. Można je spożywać na każdym etapie dojrzałości. Zielone owoce są przeznaczane do kiszenia, czerwone i twarde do suszenia i kandyzowania, natomiast dojrzałe owoce można spożywać na surowo, a także wykorzystywać do robienia przetworów i nalewki, znanej jako dereniówka. Chcąc pozbyć się cierpkiego smaku dojrzałych owoców, warto je wcześniej przemrozić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co dobry jest dereń?
Owoce derenia jadalnego mają wiele właściwości leczniczych, które są znane i doceniane od wieków. Owoce derenia są bogatym źródłem wielu minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Zawierają również flawonoidy, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki i cukry, a także witaminy C, P i A.
Owoce derenia łagodzą stany gorączkowe, działają przeciwgrzybiczo i przeciwalergicznie. Poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie. Dereń jadalny jest polecany pacjentom borykającym się ze schorzeniami nerek bądź dróg moczowych, ponieważ roślina zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu oraz działa przeciwzapalnie.
Spożywanie owoców derenia stymuluje również wydzielanie insuliny. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, cierpią na biegunki i kolki, powinny docenić te owoce. Warto również wspomnieć, że antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe. Owoce derenia są również zalecane osobom, które zmagają się z anemią.
Kto powinien pić napar z derenia?
Dereń powinien pojawić się w diecie osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Udowodniono bowiem, że owoce derenia poprawiają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Dobrym sposobem na włączenie derenia do diety jest popijanie naparu z suszonych owoców. Te można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub ususzyć je samodzielnie.
Jak przygotować napar z derenia jadalnego? Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką gorącej wody i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcedź przygotowany napar i pij 2-3 razy dziennie.