Żadne jagody goji czy acai. Metabolizm poprawi napar z polskich owoców
Dereń jadalny, który jest najczęściej spotykanym gatunkiem derenia w Polsce, jest rośliną o wielu cennych właściwościach. Jego owoce, liście i kora są wykorzystywane zarówno w medycynie, jak i w kuchni. To polski superfood, nieco zapomniany, a mogący zastąpić drogie jagody goji czy acai w diecie.
Dereń (Cornus L.) to rodzaj krzewów ozdobnych, które pochodzą z rodziny dereniowatych. Wyróżniamy wiele gatunków derenia, ale w Polsce najczęściej spotykane są dwa: dereń jadalny i dereń świdwa. Cenne owoce derenia jadalnego mają słodko-kwaśny smak, który jest charakterystyczny dla tego gatunku. Można je spożywać na każdym etapie dojrzałości. Zielone owoce są przeznaczane do kiszenia, czerwone i twarde do suszenia i kandyzowania, natomiast dojrzałe owoce można spożywać na surowo, a także wykorzystywać do robienia przetworów i nalewki, znanej jako dereniówka. Chcąc pozbyć się cierpkiego smaku dojrzałych owoców, warto je wcześniej przemrozić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To najprostszy deser na lato. W kilka minut przenosi na rajską wyspę
Na co dobry jest dereń?
Owoce derenia jadalnego mają wiele właściwości leczniczych, które są znane i doceniane od wieków. Owoce derenia są bogatym źródłem wielu minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Zawierają również flawonoidy, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki i cukry, a także witaminy C, P i A.
Owoce derenia łagodzą stany gorączkowe, działają przeciwgrzybiczo i przeciwalergicznie. Poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie. Dereń jadalny jest polecany pacjentom borykającym się ze schorzeniami nerek bądź dróg moczowych, ponieważ roślina zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu oraz działa przeciwzapalnie.
Spożywanie owoców derenia stymuluje również wydzielanie insuliny. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, cierpią na biegunki i kolki, powinny docenić te owoce. Warto również wspomnieć, że antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe. Owoce derenia są również zalecane osobom, które zmagają się z anemią.
Kto powinien pić napar z derenia?
Dereń powinien pojawić się w diecie osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Udowodniono bowiem, że owoce derenia poprawiają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Dobrym sposobem na włączenie derenia do diety jest popijanie naparu z suszonych owoców. Te można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub ususzyć je samodzielnie.
Jak przygotować napar z derenia jadalnego? Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką gorącej wody i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcedź przygotowany napar i pij 2-3 razy dziennie.