Zamiast wydawać krocie, zrób w domu. Pomoże przy zaparciach i doda energii

Aromat i smak suszonej śliwki doda głębi wielu potrawom, jednak nie z tylko z tego powodu warto zawsze mieć kilka sztuk w kuchennych zapasach. To również sposób na uprawnienie pracy jelit, pomoc przy zaparciach i doskonała przekąska, kiedy zaczyna brakować energii. Przygotuj śliwki w domu i ciesz się ich smakiem cały rok.

Suszone śliwki przygotuj w domu Suszone śliwki przygotuj w domu
Źródło zdjęć: © Canva | Sarah2

Suszone śliwki to doskonały składnik wielu dań, ale także zdrowy element zróżnicowanej diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone śliwki wspierają pracę jelit, poprawiając perystaltykę i pomagając pozbyć się złogów. Co prawda, suszone śliwki potrafią sporo kosztować, ale ich przygotowanie w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Jak zrobić suszone śliwki w domu?

Najpierw zacznij od przebrania śliwek: do suszenia nadają się wyłącznie okazy dojrzałe, zdrowe, bez uszkodzeń. Następnie śliwki należy wrzucić do wrzątku na kilkanaście sekund, a po tym, by zatrzymać proces gotowania, przerzucić je do zimnej wody. Blanszowanie śliwek lub chociażby przelewanie ich wrzątkiem jest niezbędne, gdyż dzięki temu skórka stanie się miękka i łatwiej będzie usunąć woskowy nalot (konieczne, by umożliwić odparowanie wody).

Następnie śliwki należy osuszyć, pozbawić je pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 55-60 st. C - to optymalna wartość, by śliwki nie przegrzały się i nie przypaliły. Śliwki możesz suszyć, używając termoobiegu, co przyspieszy cały proces. Najlepiej, by w piekarniku spędziły dobę, możesz też suszyć je na raty - najpierw przez 4 godziny, następnie, po ostudzeniu, 5-6 godzin, jednak w wyższej niż wcześniej temperaturze. Śliwki są gotowe, kiedy mają elastyczny miąższ, a sok nie wycieka.

Suszone śliwki możesz zrobić w domu
Suszone śliwki możesz zrobić w domu © Canva | Sarah2

Suszone śliwki - dlaczego warto je jeść?

Suszone śliwki przede wszystkim zawierają znaczną ilość błonnika, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Błonnik wspiera regularność wypróżnień i zapobiega zaparciom, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Dodatkowo błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Suszone śliwki są dość kaloryczne, dlatego zaleca się spożywanie kilku sztuk dziennie, nawet podczas diety odchudzającej. Sześć suszonych śliwek dostarcza około 100 kcal i może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Te owoce są źródłem witamin i minerałów, takich jak potas, żelazo i witamina K. Potas jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Witamina K odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.

Suszone śliwki są bogate w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3 i B6, które odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych organizmu. Zawierają także przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i mogą zmniejszać ryzyko chorób serca oraz nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀