To ukochany przepis wszystkich dzieci. Konfitura lepsza niż nutella

Gdy tylko pojawiają się pyszne, dojrzale śliwki, czas na uzupełnienie domowej spiżarni o kilka słoiczków wyjątkowo pysznej konfitury. Jest tak smaczna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania ze słoika. Chociaż w zasadzie specjalnie ograniczać się nie trzeba, bo to zdrowsza alternatywa dla kremów i smarowideł.

Powidła śliwkowe z czekoladą - PysznościPowidła śliwkowe z czekoladą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy słodki aromat duszonych śliwek z nutą czekolady wypełnia dom to znak, że w garnku robią się smaczne powidła. Czekośliwka to przysmak uwielbiany przez pokolenia, bo na wyjadaniu łyżeczką prosto ze słoiczka przyłapać można każdego, bez względu na wiek. To idealne lekarstwo na jesienną chandrę i długie, zimowe wieczory. Czas wybrać się na ryneczek po śliwki i przygotować pyszne zapasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

Śliwki, znane ze swoich prozdrowotnych właściwości, w połączeniu z antyoksydantami zawartymi w gorzkiej czekoladzie, tworzą wyjątkowy duet, który wspiera nasz układ odpornościowy i poprawia samopoczucie. I to w naprawdę wyjątkowo smaczny sposób - żadna nutella nie dorasta czekośliwce do pięt.

Czekośliwka - Pyszności
Czekośliwka - Pyszności © Adobe Stock

Czekośliwkę dodawać można do naleśników, placuszków czy racuchów, przekładać nią ciasta, smarować biszkopty, dorzucić trochę do owsianki, czy po prostu zjadać prosto ze słoiczka. Lepiej przygotować większy zapas na zimę, bo znika w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek (bez pestek),
  • 300 g cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 100 g kakao,
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj i usuń z nich pestki.
  2. Zmiel śliwki w maszynce do mięsa, aby masa była gładka. Możesz je opcjonalnie również zblendować.
  3. Przełóż zmielone śliwki do dużego garnka i dodaj cukier. Dorzuć również ziarenka z wydrążonej laski wanilii. Ten ostatni dodatek możesz pominąć.
  4. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
  5. Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści.
  6. Gorącą czekośliwkę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć wyparzonymi pokrywkami.
  7. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"