To ukochany przepis wszystkich dzieci. Konfitura lepsza niż nutella
11.09.2024 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy tylko pojawiają się pyszne, dojrzale śliwki, czas na uzupełnienie domowej spiżarni o kilka słoiczków wyjątkowo pysznej konfitury. Jest tak smaczna, że ciężko powstrzymać się od wyjadania ze słoika. Chociaż w zasadzie specjalnie ograniczać się nie trzeba, bo to zdrowsza alternatywa dla kremów i smarowideł.
Kiedy słodki aromat duszonych śliwek z nutą czekolady wypełnia dom to znak, że w garnku robią się smaczne powidła. Czekośliwka to przysmak uwielbiany przez pokolenia, bo na wyjadaniu łyżeczką prosto ze słoiczka przyłapać można każdego, bez względu na wiek. To idealne lekarstwo na jesienną chandrę i długie, zimowe wieczory. Czas wybrać się na ryneczek po śliwki i przygotować pyszne zapasy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą
Śliwki, znane ze swoich prozdrowotnych właściwości, w połączeniu z antyoksydantami zawartymi w gorzkiej czekoladzie, tworzą wyjątkowy duet, który wspiera nasz układ odpornościowy i poprawia samopoczucie. I to w naprawdę wyjątkowo smaczny sposób - żadna nutella nie dorasta czekośliwce do pięt.
Czekośliwkę dodawać można do naleśników, placuszków czy racuchów, przekładać nią ciasta, smarować biszkopty, dorzucić trochę do owsianki, czy po prostu zjadać prosto ze słoiczka. Lepiej przygotować większy zapas na zimę, bo znika w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek (bez pestek),
- 300 g cukru,
- 1 laska wanilii,
- 100 g kakao,
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj i usuń z nich pestki.
- Zmiel śliwki w maszynce do mięsa, aby masa była gładka. Możesz je opcjonalnie również zblendować.
- Przełóż zmielone śliwki do dużego garnka i dodaj cukier. Dorzuć również ziarenka z wydrążonej laski wanilii. Ten ostatni dodatek możesz pominąć.
- Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
- Dodaj przesiane kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Kontynuuj gotowanie, mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści.
- Gorącą czekośliwkę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć wyparzonymi pokrywkami.
- Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Powidła śliwkowe z kakao i czekoladą przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!