PrzepisSłodkościCzekoladowy deser ryżowy z czterech składników. Nie sposób mu się oprzeć

Czekoladowy deser ryżowy z czterech składników. Nie sposób mu się oprzeć

Czekoladowy deser ryżowy
Czekoladowy deser ryżowy
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sklepowych lodówkach czeka wiele smaków ryżowych deserów, również tych z dodatkiem czekolady. W tym przypadku to jednak zupełnie co innego, bo prosty deser przypomina czekoladowy krem lub mus. Zaskocz swoich bliskich nietypowym przysmakiem z ryżu.

Jeśli w lodówce zalega ci końcówka ryżu, to idealna okazja, by wypróbować ten prosty deser. Wystarczy zaledwie kilka składników: wspominany na początku ryż, czekolada, woda i kakao. Efekt końcowy jest bardzo czekoladowy i naprawdę smaczny. Jeśli obawiasz się, że ryż będzie wyczuwalny, to zdecydowanie możesz się zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser ryżowy

Ryż z jabłkami znają chyba wszyscy, wszak to jeden z najpopularniejszych deserów z dzieciństwa. Tutaj białe ziarenka zamieniają się w aksamitny, dekadencki krem zdecydowanie warty słodkiego grzechu. To świetny sposób na to, jak wykorzystać resztki z lodówki i nie marnować jedzenia.

Po wyjęciu z lodówki krem jest dość twardy i zbity. Jeśli chcesz, aby stał się gładki i przypominający mus, wyciągnij go wcześniej i daj mu trochę czasu w pokojowej temperaturze.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, 
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 4 łyżki kakao w proszku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kielichu blendera umieść ugotowany i wystudzony ryż. Dodaj gorącą wodę oraz roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce gorzką czekoladę. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Składniki na mus
Składniki na mus© Pyszności

Krok 2. Gotowy mus przełóż do foremki, miseczek lub innego naczynia. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Mus czekoladowo-ryżowy
Mus czekoladowo-ryżowy© Pyszności

Krok 3. Wyjmij foremkę z lodówki i udekoruj czekoladowy krem przy pomocy kakao. Jeśli chcesz, aby był bardziej miękki, odczekaj po wyjęciu z chłodzenia, aby zmiękł. Idealny do wyjadania łyżeczką jako deser. Smacznego!

Mus czekoladowo-ryżowy
Mus czekoladowo-ryżowy© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także