Czekoladowy deser ryżowy z czterech składników. Nie sposób mu się oprzeć

W sklepowych lodówkach czeka wiele smaków ryżowych deserów, również tych z dodatkiem czekolady. W tym przypadku to jednak zupełnie co innego, bo prosty deser przypomina czekoladowy krem lub mus. Zaskocz swoich bliskich nietypowym przysmakiem z ryżu.

Czekoladowy deser ryżowyCzekoladowy deser ryżowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jeśli w lodówce zalega ci końcówka ryżu, to idealna okazja, by wypróbować ten prosty deser. Wystarczy zaledwie kilka składników: wspominany na początku ryż, czekolada, woda i kakao. Efekt końcowy jest bardzo czekoladowy i naprawdę smaczny. Jeśli obawiasz się, że ryż będzie wyczuwalny, to zdecydowanie możesz się zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Czekoladowy deser ryżowy

Ryż z jabłkami znają chyba wszyscy, wszak to jeden z najpopularniejszych deserów z dzieciństwa. Tutaj białe ziarenka zamieniają się w aksamitny, dekadencki krem zdecydowanie warty słodkiego grzechu. To świetny sposób na to, jak wykorzystać resztki z lodówki i nie marnować jedzenia.

Po wyjęciu z lodówki krem jest dość twardy i zbity. Jeśli chcesz, aby stał się gładki i przypominający mus, wyciągnij go wcześniej i daj mu trochę czasu w pokojowej temperaturze.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, 
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 4 łyżki kakao w proszku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W kielichu blendera umieść ugotowany i wystudzony ryż. Dodaj gorącą wodę oraz roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce gorzką czekoladę. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Składniki na mus
Składniki na mus © Pyszności

Krok 2. Gotowy mus przełóż do foremki, miseczek lub innego naczynia. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Mus czekoladowo-ryżowy
Mus czekoladowo-ryżowy © Pyszności

Krok 3. Wyjmij foremkę z lodówki i udekoruj czekoladowy krem przy pomocy kakao. Jeśli chcesz, aby był bardziej miękki, odczekaj po wyjęciu z chłodzenia, aby zmiękł. Idealny do wyjadania łyżeczką jako deser. Smacznego!

Mus czekoladowo-ryżowy
Mus czekoladowo-ryżowy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste