Ten szybki koktajl z sezonowych owoców oczyszcza jelita. W końcu dopniesz ulubione spodnie

Ten pyszny koktajl to najlepszy sposób na pożegnanie lata i powitanie nieco chłodniejszych dni. Właśnie na przełomie tych dwóch pór roku królują śliwki. Zamiast jednak wrzucać je do ciasta, zamień w zdrowszą opcję.

Koktajl ze śliwek - PysznościKoktajl ze śliwek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koktajl ze śliwek węgierek to przepyszna propozycja na chłodniejsze dni. Bogaty w błonnik i antyoksydanty, pomoże ci zadbać o zdrowie jelit i wspomoże odporność. To idealny sposób, aby cieszyć się smakiem lata jeszcze przez chwilę, a w jesień wejść ze zdrowym brzuchem i uśmiechem na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Zdrowy koktajl owocowy

Połączenie słodkich śliwek węgierek z aromatycznym cynamonem i orzeźwiającym sokiem z cytryny jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Śliwki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, które wzmacniają odporność i poprawiają ogólny stan zdrowia. Ponadto są bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza, niezbędnych dla mocnych kości, prawidłowej pracy mięśni i produkcji czerwonych krwinek.

Śliwki - Pyszności
Śliwki - Pyszności © Pixabay

Śliwki są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące, dzięki czemu mogą być doskonałym elementem zbilansowanej diety. Na dodatek poprawiają pracę jelit, dzięki czemu odchudzanie staje się łatwiejsze, bo nasza przemiana materii działa na wyższych obrotach.

Koktajl ze śliwek

Ostatnie dni lata warto wykorzystać na delektowanie się pysznym koktajlem ze śliwek węgierek. Ten pełen witamin napój to nie tylko doskonały sposób na ochłodę, ale także na wzmocnienie organizmu przed nadchodzącą jesienią. To idealny przepis przejściowy między rześkimi napojami z lata a rozgrzewającymi naparami z okresu jesienno-zimowego.

Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe
Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 6 śliwek węgierek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Ten przepis to baza, z którą możesz eksperymentować. Zamiast wody dodaj sok jabłkowy, dorzuć inne owoce, wsyp otręby - śmiało kombinuj z dodatkami. Dzięki temu napój szybko ci się nie znudzi. Orzechy i nasiona dostarczą zdrowych tłuszczów i białka. A jeśli szukasz naturalnego słodzika, miód będzie doskonałym wyborem.

Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. Możesz go podawać z kostkami lodu lub świeżą miętą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser