Ten szybki koktajl z sezonowych owoców oczyszcza jelita. W końcu dopniesz ulubione spodnie

Ten pyszny koktajl to najlepszy sposób na pożegnanie lata i powitanie nieco chłodniejszych dni. Właśnie na przełomie tych dwóch pór roku królują śliwki. Zamiast jednak wrzucać je do ciasta, zamień w zdrowszą opcję.

Koktajl ze śliwek - PysznościKoktajl ze śliwek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koktajl ze śliwek węgierek to przepyszna propozycja na chłodniejsze dni. Bogaty w błonnik i antyoksydanty, pomoże ci zadbać o zdrowie jelit i wspomoże odporność. To idealny sposób, aby cieszyć się smakiem lata jeszcze przez chwilę, a w jesień wejść ze zdrowym brzuchem i uśmiechem na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Zdrowy koktajl owocowy

Połączenie słodkich śliwek węgierek z aromatycznym cynamonem i orzeźwiającym sokiem z cytryny jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Śliwki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, które wzmacniają odporność i poprawiają ogólny stan zdrowia. Ponadto są bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza, niezbędnych dla mocnych kości, prawidłowej pracy mięśni i produkcji czerwonych krwinek.

Śliwki - Pyszności
Śliwki - Pyszności © Pixabay

Śliwki są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące, dzięki czemu mogą być doskonałym elementem zbilansowanej diety. Na dodatek poprawiają pracę jelit, dzięki czemu odchudzanie staje się łatwiejsze, bo nasza przemiana materii działa na wyższych obrotach.

Koktajl ze śliwek

Ostatnie dni lata warto wykorzystać na delektowanie się pysznym koktajlem ze śliwek węgierek. Ten pełen witamin napój to nie tylko doskonały sposób na ochłodę, ale także na wzmocnienie organizmu przed nadchodzącą jesienią. To idealny przepis przejściowy między rześkimi napojami z lata a rozgrzewającymi naparami z okresu jesienno-zimowego.

Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe
Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 6 śliwek węgierek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Ten przepis to baza, z którą możesz eksperymentować. Zamiast wody dodaj sok jabłkowy, dorzuć inne owoce, wsyp otręby - śmiało kombinuj z dodatkami. Dzięki temu napój szybko ci się nie znudzi. Orzechy i nasiona dostarczą zdrowych tłuszczów i białka. A jeśli szukasz naturalnego słodzika, miód będzie doskonałym wyborem.

Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. Możesz go podawać z kostkami lodu lub świeżą miętą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu