Ten szybki koktajl z sezonowych owoców oczyszcza jelita. W końcu dopniesz ulubione spodnie

Ten pyszny koktajl to najlepszy sposób na pożegnanie lata i powitanie nieco chłodniejszych dni. Właśnie na przełomie tych dwóch pór roku królują śliwki. Zamiast jednak wrzucać je do ciasta, zamień w zdrowszą opcję.

Koktajl ze śliwek - PysznościKoktajl ze śliwek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Koktajl ze śliwek węgierek to przepyszna propozycja na chłodniejsze dni. Bogaty w błonnik i antyoksydanty, pomoże ci zadbać o zdrowie jelit i wspomoże odporność. To idealny sposób, aby cieszyć się smakiem lata jeszcze przez chwilę, a w jesień wejść ze zdrowym brzuchem i uśmiechem na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Zdrowy koktajl owocowy

Połączenie słodkich śliwek węgierek z aromatycznym cynamonem i orzeźwiającym sokiem z cytryny jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Śliwki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, które wzmacniają odporność i poprawiają ogólny stan zdrowia. Ponadto są bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza, niezbędnych dla mocnych kości, prawidłowej pracy mięśni i produkcji czerwonych krwinek.

Śliwki - Pyszności
Śliwki - Pyszności © Pixabay

Śliwki są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące, dzięki czemu mogą być doskonałym elementem zbilansowanej diety. Na dodatek poprawiają pracę jelit, dzięki czemu odchudzanie staje się łatwiejsze, bo nasza przemiana materii działa na wyższych obrotach.

Koktajl ze śliwek

Ostatnie dni lata warto wykorzystać na delektowanie się pysznym koktajlem ze śliwek węgierek. Ten pełen witamin napój to nie tylko doskonały sposób na ochłodę, ale także na wzmocnienie organizmu przed nadchodzącą jesienią. To idealny przepis przejściowy między rześkimi napojami z lata a rozgrzewającymi naparami z okresu jesienno-zimowego.

Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe
Sok z suszonych śliwek jest remedium na problemy jelitowe © Adobe Stock

Składniki:

  • 6 śliwek węgierek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Ten przepis to baza, z którą możesz eksperymentować. Zamiast wody dodaj sok jabłkowy, dorzuć inne owoce, wsyp otręby - śmiało kombinuj z dodatkami. Dzięki temu napój szybko ci się nie znudzi. Orzechy i nasiona dostarczą zdrowych tłuszczów i białka. A jeśli szukasz naturalnego słodzika, miód będzie doskonałym wyborem.

Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. Możesz go podawać z kostkami lodu lub świeżą miętą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀