Dawniej robiono w domach i rozlewano do butelek z gumką. Dzisiaj już mało kto pamięta o polskiej coli

Podpiwek to naturalnie gazowany i bezalkoholowy (lub zawierający znikomy procent alkoholu) napój. Właśnie ze względu na obecność bąbelków, ale też słodkawy smak, nazywano go dawniej polską colą. Mimo że podpiwek z czasem zaczął tracić na znaczeniu, do tej pory w wielu domach sporządza się ten tradycyjny napój. Zobacz, co warto o nim wiedzieć.

Podpiwek to naturalnie gazowany napój Podpiwek to naturalnie gazowany napój
Źródło zdjęć: © Canva | zmurciuk_k

Dawniej podpiwek przyrządzano w domach i rozlewano do popularnych niegdyś szklanych butelek z gumką i dociskającą sprężyną. Do przygotowania podpiwku służyły gotowe mieszanki sprzedawane w małych paczuszkach przedstawiających brodacza trzymającego kufel z pieniącym się napojem. Również dzisiaj bez problemu można przygotować podpiwek w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Podpiwek, czyli polska cola lub napój żniwiarzy. Hit epoki PRL

Podpiwek powstaje z wody, słodu, drożdży, a także w niektórych przypadkach z chmielu i cukru. To tradycyjny polski napój, który może poszczycić się historią równie długą, co piwo. Początkowo nie był samodzielnym produktem, lecz stanowił efekt uboczny procesu warzenia złocistego trunku. Szczególnie chętnie spożywany był na polskiej wsi, gdzie stanowił doskonałe orzeźwienie podczas żniw czy sianokosów, gasząc pragnienie pracujących na polach. Stąd też jedna z nazw podpiwku - napój żniwiarzy.

Przyrządzanie podpiwku z biegiem czasu stało się tradycją praktykowaną w wielu polskich domach. W okresie PRL-u, kiedy dostęp do różnorodnych produktów był ograniczony, podpiwek cieszył się dużą popularnością. W sklepach można było nabyć specjalne paczuszki z ekstraktem zbożowym, który stanowił bazę do domowej produkcji tego napoju. Jednak po 1989 roku, wraz z pojawieniem się na rynku wielu nowych produktów podpiwek został wyparty.

Podpiwek na liście produktów tradycyjnych w woj. kujawsko-pomorskim

Początkowo podpiwek wytwarzano z odpadów po uwarzeniu piwa, ale ten, który kojarzymy z okresem PRL-u lub znamy obecnie, ściśle powiązany jest z... kawą zbożową i Kujawami. Podpiwek Kujawski widnieje na liście produktów tradycyjnych w województwie kujawsko-pomorskim. A wszystko zaczęło się w 1816 roku we Włocławku, gdzie dwaj bracia - Ferdynand i Wilhelm Bohm uruchomili pierwszą na polskich ziemiach fabrykę produkującą kawę zbożową.

Kujawy to region znany ze swoich urodzajnych gleb. Bogactwo w surowce, w tym zboża, sprawiło, że powstało tam wiele zakładów przemysłowych. Kawa zbożowa szybko zyskała popularność wśród mieszkańców Kujaw. Ale nie tylko do picia była wykorzystywana. Służyła również jako składnik do produkcji ciemnego napoju gazowanego - podpiwku.

Podpiwek, oprócz prażonych ziaren jęczmienia i zmielonego korzenia cykorii (które były głównymi składnikami kawy zbożowej), zawierał także tzw. chmiel aromatyczny, bogaty w olejki eteryczne. W wyniku procesu fermentacji powstawał napój o unikalnym, słodko-gorzkim smaku. Zawierał minimalną ilość alkoholu (do 1-2 proc.) lub był całkowicie bezalkoholowy. Dodać również trzeba, że poza Kujawskim wyróżniamy też podpiwek Lubuski, Warmiński, Jędrzej i Obołoń.

Podpiwek bazuje na kawie zbożowej
Podpiwek bazuje na kawie zbożowej © Canva | kuba61

Jak zrobić podpiwek?

Składniki:

  • 5 l wody,
  • 80 g kawy zbożowej Kujawianka (kawa instant, np. Inka nie nadaje się do warzenia podpiwku),
  • 10 g chmielu (suszone szyszki można kupić w sklepach zielarskich),
  • 2 g świeżych (koniecznie) drożdży,
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj, a następnie dodaj kawę zbożową i chmiel. Gotuj całość na małym ogniu, mieszając co chwilę.
  2. Po 15 minutach odstaw płyn do ostudzenia (powinien mieć ok. 35 st. C po ostudzeniu).
  3. Odlej jedną szklankę płynu i rozpuść w nim drożdże, a następnie wlej całość z powrotem do garnka.
  4. Następnie dodaj cukier i sok z połówki cytryny. Wymieszaj całość dokładnie.
  5. Tak przygotowany płyn należy przecedzić przez gazę lub suche gęste sito, a następnie rozlać do butelek. Można użyć butelek plastikowych. Należy pamiętać, by nie uzupełniać ich w całości, a w 3/4, a po rozlaniu butelki należy ścisnąć i zakręcić.
  6. Butelki odstaw na dobę w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Po tym czasie bardzo wolno i delikatnie upuść zgromadzone wewnątrz butelek powietrze.
  7. Po tym ponownie ściśnij butelki, zakręć i odstaw w chłodniejsze miejsce na 3-4 dni.
  8. Po tym czasie podpiwek powinien być gotowy. Najlepiej schować go w lodówce, co zatrzyma proces dalszej fermentacji. Podpiwek najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzony.

Czy podpiwek jest zdrowy?

Podpiwek zawiera biotynę, zwaną witaminą H, która dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie systemu nerwowego i poprawia działanie tarczycy. Podpiwek to również znany domowy probiotyk i prebiotyk, a sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które przez dłuższy czas stosowały antybiotyki. Podpiwek to również źródło składników mineralnych oraz witamin, m.in. selenu, chromu, cynku, witamin z grupy B, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, kwasu fitynowego.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości