Najmocniejszy naturalny antybiotyk. Zrób napar, który ma działanie przeciwbakteryjne

Ewa Kozioł, dyplomowana fitoterapeutka i autorka książek na temat ziół, pokazała, jak w domowych warunkach przyrządzić potężny napar przeciwbakteryjny. Każdy jego składnik to niesamowite wsparcie dla zdrowia, które z całą pewnością przyda nam się w okresie wzmożonych przeziębień.

Naturalny antybiotyk w formie naparu. Jedyny w swoim rodzajuNaturalny antybiotyk w formie naparu. Jedyny w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Facebook | Zielony Zagonek

Ostatnie lata stanowią wyraźny wzrost zainteresowania medycyną naturalną i ziołolecznictwem. Społeczeństwo odrobiło swoją lekcję i wie już, że właściwości prozdrowotne roślin, które nas otaczają, to żadna bajka czy zabobon, lecz fakt potwierdzony badaniami naukowymi. Fitoterapeuci, czyli specjaliści od ziołolecznictwa, apelują natomiast, by ich fach przestał być kojarzony z medycyną alternatywną, a zaczął — z akademicką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

W Polsce uosobieniem ziołolecznictwa jest Ewa Kozioł. Dyplomowana zielarka, która wiedzę zdobywała m.in. na Uniwersytecie John Moores w Liverpoolu, od lat prowadzi Zielony Zagonek — blog, poradnik i sklep skupiający się na dziedzinie fitoterapii. Jakiś czas temu specjalistka pokazała w swoich mediach społecznościowych, jak przygotować najmocniejszy naturalny antybiotyk w formie naparu. Jego skład i właściwości są istotnie niezwykłe.

Naturalny antybiotyk według Ewy Kozioł

Napar Ewy Kozioł, posiadający silne właściwości prozdrowotne, to mieszanka kilku prostych składników. Najważniejszym z nich jest kurkuma — przyprawa, w której obecna jest kurkumina, czyli związek chemiczny wykazujący właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze i przeciwzapalne. Porządny szereg korzyści, prawda? Więcej o niesamowitych cechach kurkumy przeczytasz tutaj.

Naturalny antybiotyk tworzy przede wszystkim kurkuma i zawarta w niej kurkumina
Naturalny antybiotyk tworzy przede wszystkim kurkuma i zawarta w niej kurkumina © Canva | ollo

Poza kurkumą naturalny antybiotyk Ewy Kozioł składa się jeszcze z miodu (pobudza trawienie, obniża ciśnienie, działa uspokajająco), goździków (działanie przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe) i pieprzu (wsparcie w leczeniu zakażeń bakteryjnych). Każdy z tych produktów to multum korzyści w minimalnej ilości. Połączenie, jak zapewne się domyślasz, to w efekcie napar, który wesprze naszą odporność jak żaden inny naturalny środek.

Naturalny antybiotyk. Jak go przygotować?

Przygotowanie naparu Ewy Kozioł jest banalnie proste i każdy z nim sobie poradzi. Wystarczy wsypać do szklanki 1 łyżeczkę kurkumy, szczyptę goździków i tyle samo pieprzu. Następnie mieszankę należy zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15-20 minut.

Kiedy napar będzie już letni, trzeba dodać do niego jeszcze łyżkę miodu. Tak przygotowany napar Ewa Kozioł poleca spożywać w formie "shotów" - trzy razy dziennie w razie infekcji. Efekt na pewno zrobi na tobie duże wrażenie. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej