Wystarczy pół łyżeczki. Odmładza, odchudza i wspomaga odporność

Kurkuma to przyprawa o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu i odmładza. Jak ją stosować, aby uzyskać jak najlepsze efekty?

Korzeń kurkumyKorzeń kurkumy
Źródło zdjęć: © Freepik | Photographer:Eugene Hill
Marcin Michałowski

Jesień przynosi ze sobą zmęczenie, brak energii i ochoty na aktywność. To czas, kiedy nasza odporność potrzebuje wsparcia. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby uniknąć jesiennego spadku formy. Wystarczy codziennie sięgnąć po "złoty napój". Dowiedz się, jak przygotować ten zdrowy eliksir i czerpać z niego korzyści

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączyłam ziemniaki z serem i wrzuciłam na patelnię. Nie został ani kawałek

Kurkuma: Cudowna przyprawa z dalekiej indyjskiej kuchni

Kurkuma, znana również jako "złoto wschodu", od lat cieszy się popularnością zarówno w kuchni indyjskiej, jak i na całym świecie. Ta sproszkowana przyprawa, pochodząca z korzenia rośliny z rodziny imbirowatych, to nie tylko doskonały dodatek do potraw, ale także skarbnica cennych witamin i minerałów.

Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbólowe. Kurkuma jest również bogata w witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, cynk, magnez, potas i żelazo.

Kurkuma w walce z jesiennymi potrawami

Gdy pogoda za oknem staje się kapryśna, a zmienne temperatury sprzyjają przeziębieniom, warto zainwestować w naturalne metody wzmacniania odporności. Kurkuma to jedno z rozwiązań. W połączeniu z innymi składnikami takimi jak czosnek czy miód może stworzyć doskonałą obronę organizmu przed jesiennymi dolegliwościami.

Jak stosować kurkumę?

Kurkumę można stosować na wiele sposobów. Można ją dodawać do potraw, napojów lub przyjmować w formie suplementów diety.

Przepis na wodę z kurkumą

Codzienne picie wody z kurkumą, szczególnie rano na czczo, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać o umiarze i monitorować reakcje organizmu. W przypadku objawów alergii lub nadwrażliwości należy przerwać spożycie tego napoju.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szklanka ciepłej wody.

Przygotowanie:

  1. W szklance z ciepłą wodą rozpuść kurkumę, miód, sok z cytryny i czarny pieprz.
  2. Wymieszaj i wypij.

Ważne informacje:

  • Kurkumę należy spożywać z czarnym pieprzem, który zwiększa przyswajalność kurkuminy.
  • Kurkuma może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed jej stosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"