PrzepisPij pół szklanki dziennie. Twój problem z zaparciami zniknie raz na zawsze

Pij pół szklanki dziennie. Twój problem z zaparciami zniknie raz na zawsze

Zakwas buraczany (adobe)
Zakwas buraczany (adobe)
23.06.2023 14:30, aktualizacja: 18.09.2023 08:27

Chcesz poradzić sobie z zaparciami i wzdęciami? Koniecznie sięgnij po ten produkt. Zakwas buraczany sprawi, że szybko pozbędziesz się problemów jelitowych. Wystarczy tylko kilka dni, by poczuć się lepiej.

Z zaparciami zmaga się wiele osób. Jest to bardzo męczące i każdy szuka różnych sposobów. Niektórzy sięgają na przykład po leki na przeczyszczenie, inni próbują lewatywy. Na szczęście istnieją mniej inwazyjne metody. W walce z tym problemem sprawdza się odpowiednia dieta. Jednak nawet jej czasem trzeba pomóc.

Zakwas buraczany w mig poradzi sobie z zaparciami

Wystarczy tylko pół szklanki mikstury dziennie przez kilka dni, by cieszyć się najlepszymi efektami. Musimy jednak pamiętać o tym, by pić ją na czczo. Jakie jeszcze działanie ma ten "magiczny eliksir"? Zakwas pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i podwyższa poziom żelaza we krwi. Ponadto przyspiesza trawienie.

Jak taki zakwas buraczany smakuje? Fani mówią, że przypomina barszcz czerwony, ale jest nieco kwaśniejszy. Jeśli będziecie chcieli go urozmaicić, możecie dodać odrobinę majeranku i kilka ząbków czosnku. Te składniki nie tylko poprawią smak napoju, ale i dodadzą mu wielu cennych właściwości zdrowotnych.

Zakwas na barszcz - Pyszności; Foto Canva.com
Zakwas na barszcz - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na zakwas z buraków. Musicie uzbroić się w cierpliwość

Przygotujcie potrzebne składniki:

  • dwa kilogramy buraków,
  • 2,5 litra wody,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2,5 cm świeżego imbiru,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie,
  • 2,5 łyżeczki soli (1 łyżeczka na litr).

Wykonanie

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków i pokrojenia warzyw na grube plastry. Warto robić to w rękawiczkach, by nie zafarbować sobie dłoni. Sok z buraków trudno potem zmyć ze skóry. Następnie włóż buraki do słoika (koniecznie wyparzonego i umytego) i dodaj czosnek z przyprawami.
  2. Zalej wszystko ciepłą wodą z dodatkiem soli. Przypilnuj, aby składniki nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  3. Przykryj słoik gazą i odstaw go na 7 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możesz zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po upływie tygodnia zakwas buraczany będzie gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce przez wiele dni.

 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także