Pij pół szklanki dziennie. Twój problem z zaparciami zniknie raz na zawsze

Chcesz poradzić sobie z zaparciami i wzdęciami? Koniecznie sięgnij po ten produkt. Zakwas buraczany sprawi, że szybko pozbędziesz się problemów jelitowych. Wystarczy tylko kilka dni, by poczuć się lepiej.

ObrazekZakwas buraczany (adobe)
Paulina Hermann

Z zaparciami zmaga się wiele osób. Jest to bardzo męczące i każdy szuka różnych sposobów. Niektórzy sięgają na przykład po leki na przeczyszczenie, inni próbują lewatywy. Na szczęście istnieją mniej inwazyjne metody. W walce z tym problemem sprawdza się odpowiednia dieta. Jednak nawet jej czasem trzeba pomóc.

Zakwas buraczany w mig poradzi sobie z zaparciami

Wystarczy tylko pół szklanki mikstury dziennie przez kilka dni, by cieszyć się najlepszymi efektami. Musimy jednak pamiętać o tym, by pić ją na czczo. Jakie jeszcze działanie ma ten "magiczny eliksir"? Zakwas pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i podwyższa poziom żelaza we krwi. Ponadto przyspiesza trawienie.

Jak taki zakwas buraczany smakuje? Fani mówią, że przypomina barszcz czerwony, ale jest nieco kwaśniejszy. Jeśli będziecie chcieli go urozmaicić, możecie dodać odrobinę majeranku i kilka ząbków czosnku. Te składniki nie tylko poprawią smak napoju, ale i dodadzą mu wielu cennych właściwości zdrowotnych.

Obrazek
Zakwas na barszcz - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na zakwas z buraków. Musicie uzbroić się w cierpliwość

Przygotujcie potrzebne składniki:

  • dwa kilogramy buraków,
  • 2,5 litra wody,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2,5 cm świeżego imbiru,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie,
  • 2,5 łyżeczki soli (1 łyżeczka na litr).

Wykonanie

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków i pokrojenia warzyw na grube plastry. Warto robić to w rękawiczkach, by nie zafarbować sobie dłoni. Sok z buraków trudno potem zmyć ze skóry. Następnie włóż buraki do słoika (koniecznie wyparzonego i umytego) i dodaj czosnek z przyprawami.
  2. Zalej wszystko ciepłą wodą z dodatkiem soli. Przypilnuj, aby składniki nie wystawały ponad powierzchnię wody.
  3. Przykryj słoik gazą i odstaw go na 7 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możesz zamieszać zakwas drewnianą łyżką. Po upływie tygodnia zakwas buraczany będzie gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce przez wiele dni.

 

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom