Wspiera serce i odporność. Pij na zdrowie, bo trwa sezon

Słodki, przełamany delikatną kwasowością, pełen witamin i antyoksydantów. Wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, a do tego odżywia skórę od wewnątrz. Poznaj zalety soku winogronowego.

Szklanka soku winogronowego
Szklanka soku winogronowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.09.2023 11:01

Sezon na winogrona zaczyna się w drugiej połowie sierpnia, a kończy w październiku. W tym czasie możemy cieszyć się ich słodkim smakiem. To jeden z tych owoców, które można jeść w naprawdę dużych ilościach, bowiem obfituje on w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.

Jeśli uprawiasz winogrona i w tym roku plon jest wyjątkowo obfity, przygotuj domowy sok z winogron. To prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. Pity regularnie, wesprze układ odpornościowy i krwionośny, a do tego, odżywi skórę od wewnątrz. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona są tak słodkie, że z powodzeniem mogą zastąpić deser. Choć w 100 g owoców mieści się aż 15 g cukru, warto jeść je możliwie jak najczęściej ze względu na wysoką wartość witamin i minerałów. Jak już wspomnieliśmy, winogrona zawierają wysokie stężenie witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, które wspierają nie tylko układ odpornościowy, ale i nerwowy. To jednak nie wszystko. Owoce obfitują także w potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan czy miedz. Każdy z tych składników odżywia skórę od wewnątrz, sprawiając, że staje się zdrowa, gładka i nie pojawiają się na niej wypryski.

Sok z winogron — najprostszy przepis

Składniki:

  • 500 g ulubionych winogron (kolor nie ma tutaj znaczenia),
  • 2 duże łyżki cukru lub miodu,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Winogrona umyj i pozbądź się z nich pestek. Jak to zrobić? Przekrój je na pół, a następnie wyciągnij nasiona za pomocą wykałaczki lub widelczyka deserowego. Jeśli cierpisz na niestrawność albo masz zamiar podać sok dzieciom, usuń też skórkę z owoców.
  2. Przygotowane winogrona umieść w wysokiej misce i zblenduj je na gładkie purée. Po zblendowaniu wyciągnij czystą miskę i umieść na niej sitko o drobnych oczkach lub gazę. Wlej na nią gotowe purée. W ten sposób pozbędziesz się resztek skórek czy pestek.
  3. Dodaj do owoców cukier lub miód oraz łyżkę soku z cytryny, która przełamie słodycz soku.
  4. Tak przygotowany sok przelej do czystej butelki. Trzymaj go w lodówce i spożyj go w przeciągu trzech dni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sokwinogronaźródła antyoksydantów
Wybrane dla Ciebie