Wspiera serce i odporność. Pij na zdrowie, bo trwa sezon

Słodki, przełamany delikatną kwasowością, pełen witamin i antyoksydantów. Wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, a do tego odżywia skórę od wewnątrz. Poznaj zalety soku winogronowego.

Szklanka soku winogronowegoSzklanka soku winogronowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na winogrona zaczyna się w drugiej połowie sierpnia, a kończy w październiku. W tym czasie możemy cieszyć się ich słodkim smakiem. To jeden z tych owoców, które można jeść w naprawdę dużych ilościach, bowiem obfituje on w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.

Jeśli uprawiasz winogrona i w tym roku plon jest wyjątkowo obfity, przygotuj domowy sok z winogron. To prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. Pity regularnie, wesprze układ odpornościowy i krwionośny, a do tego, odżywi skórę od wewnątrz. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona są tak słodkie, że z powodzeniem mogą zastąpić deser. Choć w 100 g owoców mieści się aż 15 g cukru, warto jeść je możliwie jak najczęściej ze względu na wysoką wartość witamin i minerałów. Jak już wspomnieliśmy, winogrona zawierają wysokie stężenie witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, które wspierają nie tylko układ odpornościowy, ale i nerwowy. To jednak nie wszystko. Owoce obfitują także w potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan czy miedz. Każdy z tych składników odżywia skórę od wewnątrz, sprawiając, że staje się zdrowa, gładka i nie pojawiają się na niej wypryski.

Sok z winogron — najprostszy przepis

Składniki:

  • 500 g ulubionych winogron (kolor nie ma tutaj znaczenia),
  • 2 duże łyżki cukru lub miodu,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Winogrona umyj i pozbądź się z nich pestek. Jak to zrobić? Przekrój je na pół, a następnie wyciągnij nasiona za pomocą wykałaczki lub widelczyka deserowego. Jeśli cierpisz na niestrawność albo masz zamiar podać sok dzieciom, usuń też skórkę z owoców.
  2. Przygotowane winogrona umieść w wysokiej misce i zblenduj je na gładkie purée. Po zblendowaniu wyciągnij czystą miskę i umieść na niej sitko o drobnych oczkach lub gazę. Wlej na nią gotowe purée. W ten sposób pozbędziesz się resztek skórek czy pestek.
  3. Dodaj do owoców cukier lub miód oraz łyżkę soku z cytryny, która przełamie słodycz soku.
  4. Tak przygotowany sok przelej do czystej butelki. Trzymaj go w lodówce i spożyj go w przeciągu trzech dni.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥