Wspiera serce i odporność. Pij na zdrowie, bo trwa sezon

Słodki, przełamany delikatną kwasowością, pełen witamin i antyoksydantów. Wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego, a do tego odżywia skórę od wewnątrz. Poznaj zalety soku winogronowego.

Szklanka soku winogronowegoSzklanka soku winogronowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na winogrona zaczyna się w drugiej połowie sierpnia, a kończy w październiku. W tym czasie możemy cieszyć się ich słodkim smakiem. To jeden z tych owoców, które można jeść w naprawdę dużych ilościach, bowiem obfituje on w witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.

Jeśli uprawiasz winogrona i w tym roku plon jest wyjątkowo obfity, przygotuj domowy sok z winogron. To prawdziwa bomba witamin i antyoksydantów. Pity regularnie, wesprze układ odpornościowy i krwionośny, a do tego, odżywi skórę od wewnątrz. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona są tak słodkie, że z powodzeniem mogą zastąpić deser. Choć w 100 g owoców mieści się aż 15 g cukru, warto jeść je możliwie jak najczęściej ze względu na wysoką wartość witamin i minerałów. Jak już wspomnieliśmy, winogrona zawierają wysokie stężenie witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, które wspierają nie tylko układ odpornościowy, ale i nerwowy. To jednak nie wszystko. Owoce obfitują także w potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan czy miedz. Każdy z tych składników odżywia skórę od wewnątrz, sprawiając, że staje się zdrowa, gładka i nie pojawiają się na niej wypryski.

Sok z winogron — najprostszy przepis

Składniki:

  • 500 g ulubionych winogron (kolor nie ma tutaj znaczenia),
  • 2 duże łyżki cukru lub miodu,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Winogrona umyj i pozbądź się z nich pestek. Jak to zrobić? Przekrój je na pół, a następnie wyciągnij nasiona za pomocą wykałaczki lub widelczyka deserowego. Jeśli cierpisz na niestrawność albo masz zamiar podać sok dzieciom, usuń też skórkę z owoców.
  2. Przygotowane winogrona umieść w wysokiej misce i zblenduj je na gładkie purée. Po zblendowaniu wyciągnij czystą miskę i umieść na niej sitko o drobnych oczkach lub gazę. Wlej na nią gotowe purée. W ten sposób pozbędziesz się resztek skórek czy pestek.
  3. Dodaj do owoców cukier lub miód oraz łyżkę soku z cytryny, która przełamie słodycz soku.
  4. Tak przygotowany sok przelej do czystej butelki. Trzymaj go w lodówce i spożyj go w przeciągu trzech dni.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej