W PRL-u każdy je zajadał. Mało kto ma świadomość, że to tak zdrowe dania

Kuchnia PRL-u, choć kojarzy się z czasami niedoborów, kryje w sobie wiele kulinarnych perełek. Dania z tamtych czasów, przygotowywane z prostych, naturalnych składników, mogą być nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Okazuje się, że wiele z nich, po niewielkich modyfikacjach, doskonale wpisuje się w dzisiejsze trendy zdrowego żywienia.

W PRL-u każdy je zajadał. Mało kto ma świadomość, że to tak zdroW PRL-u każdy je zajadał. Mało kto ma świadomość, że to tak zdro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kuchnia PRL-u kojarzy się z prostotą, kreatywnością i smakiem znanym z dzieciństwa. Choć czasy reglamentacji i pustych półek dawno minęły, wiele potraw z tamtego okresu wciąż jest obecnych na naszych stołach. Okazuje się, że niektóre z tych dań mogą zaskakiwać nie tylko smakiem, ale i wartością odżywczą. Kuchnia PRL-u nadal budzi wiele emocji i wspomnień. Chociaż te lata kojarzą się z niedoborami i ograniczeniami, wiele potraw, które królowały w tamtych czasach, okazuje się być zarówno smacznymi, jak i zdrowymi. Poznaj te dania, które mogą pozytywnie wpływać na twoje zdrowie, zainspirowane propozycjami dietetyka Bartka Kulczyńskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Śledź w śmietanie - skarbnica witamin i minerałów

Śledź w śmietanie z ziemniakami, to klasyczne danie z PRL-u, które jest bogactwem witamin i minerałów. Zawarty w śledziu atlantyckim jod, selen, witamina D i kwasy omega-3 korzystnie wpływają na serce, mózg i tarczycę. Dietetycy zalecają zamianę śmietany na jogurt naturalny, aby zmniejszyć kaloryczność potrawy.

Wątróbka duszona z cebulką - źródło żelaza i witamin

Wątróbka to jeden z podrobów, który warto włączyć do diety, dostarczając żelaza, selenu, cynku, witaminy B12 i A. Duszenie wątróbki z cebulką pozwala zachować jej wartości odżywcze i smak. Idealnym dodatkiem będzie kasza pęczak, buraczki lub razowe pieczywo.

Jajka w sosie chrzanowym - zdrowe i smaczne połączenie

Jajka są cennym źródłem białka, witamin i minerałów, mimo obiegowej opinii. Chrzan, podawany tradycyjnie z jajkami, wzmacnia odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Sos chrzanowy przygotowany na bazie jogurtu naturalnego zmniejsza kaloryczność dania.

Fasolka po bretońsku - sycąca i odżywcza

Fasolka po bretońsku, ceniona za aromatyczny sos i sycącą konsystencję, dostarcza wartości odżywczych. Biała fasola zawiera błonnik, potas, wapń, żelazo i magnez, a dodatkowe pomidory wzbogacają danie o likopen, silny przeciwutleniacz. Dietetycy sugerują przygotowanie fasolki z mniejszą ilością kiełbasy i boczku, z naciskiem na naturalne przyprawy i zioła.

Sałatka jarzynowa - bogactwo warzyw w jednym daniu

Sałatka jarzynowa, uwielbiana w PRL-u, to prawdziwa mieszanka zdrowia i smaku. Ziemniaki, ogórki kiszone, pietruszka, marchewka, jabłko, groszek konserwowy i jajka dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek, tworząc lżejszą wersję sałatki.

Możemy odkryć smaki PRL-u na nowo, ciesząc się nie tylko sentymentalnymi wspomnieniami, ale także dbając o zdrowie swoje i najbliższych.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy