PoradyW PRL-u obowiązkowa do śniadania. Dziś mało kto pamięta, a obniża poziom cholesterolu we krwi

W PRL‑u obowiązkowa do śniadania. Dziś mało kto pamięta, a obniża poziom cholesterolu we krwi

Kiedyś ten napój był niezwykle popularny. Dlaczego warto do niego wrócić?
Kiedyś ten napój był niezwykle popularny. Dlaczego warto do niego wrócić?
Źródło zdjęć: © Canva | Pressmaster

08.04.2024 09:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten tajemniczy napój i jego wyjątkowy zapach wielu z na kojarzy się z dzieciństwem. Zmierzch PRL-u zakończył erę jego niezwykłej popularności, ale dzisiaj coraz częściej wracamy do jego picia. Dlaczego? Cóż, teraz wiemy, że był nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domyślasz się już, o jaki napój chodzi?

Kawa zbożowa była niegdyś spożywana przez Polaków w olbrzymich ilościach. Wtedy niewiele osób wiedziało, że korzystamy na tym podwójnie: rozkoszując się jej smakiem, ale również czerpiąc z niej ciekawe właściwości prozdrowotne. Dzisiejsza świadomość konsumencka sprawiła, że kawa zbożowa po raz kolejny zajęła ważne miejsce w naszych szafkach kuchennych. Dlaczego warto po nią sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa zbożowa — smak i zdrowie w jednym

Kawa bezkofeinowa jest często uznawana za pewnego rodzaju zniewagę, gorszy i zupełnie niezrozumiały odpowiednik prawdziwej kawy. Rzeczywistość potrafi jednak zaskakiwać. Kawa bez kofeiny okazuje się absolutnie zdrowa, odżywcza, a nawet... pobudzająca. Istnieje mnóstwo powodów, dla których warto po nią sięgać, a nawet zastąpić nią tradycyjną "małą czarną".

Kawa zbożowa zwykle jest produkowana z któregoś z trzech rodzajów zbóż: orkiszu, jęczmienia lub żyta. Każdy z tych gatunków doskonale wpływa na ludzkie zdrowie. Wymieńmy zalety kawy zbożowej w postaci podpunktów, by zostało to dobrze odnotowane:

  • rewelacyjnie wpływa na wątrobę (usprawnia proces detoksykacji)
  • wspiera odchudzanie (poprawia perystaltykę jelit, reguluje metabolizm)
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • poprawia działanie układu nerwowego i odpornościowego
  • pomaga utrzymać optymalną kondycję skóry i włosów (przede wszystkim za sprawą witaminy B)
Kawa zbożowa jest przygotowywana m.in. z orkiszu
Kawa zbożowa jest przygotowywana m.in. z orkiszu© Canva | fotandy

Kawa zbożowa, która pobudza

Ponieważ kawę pijemy głównie z dwóch powodów: jej smaku oraz właściwości energetyzujących, musimy ci przekazać doskonałe wieści. Jak się okazuje, kawa bezkofeinowa potrafi doskonale pobudzić do działania. To kwestia występowania w niej witamin z grupy B oraz kwasu krzemowego. Dzięki nim kawa zbożowa dodaje nam energii i poprawia koncentrację. Jednocześnie taki napój nie podnosi ciśnienia i nie uzależnia. Prawda, że brzmi to wszystko cudownie?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także