W PRL-u obowiązkowa do śniadania. Dziś mało kto pamięta, a obniża poziom cholesterolu we krwi

Ten tajemniczy napój i jego wyjątkowy zapach wielu z na kojarzy się z dzieciństwem. Zmierzch PRL-u zakończył erę jego niezwykłej popularności, ale dzisiaj coraz częściej wracamy do jego picia. Dlaczego? Cóż, teraz wiemy, że był nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domyślasz się już, o jaki napój chodzi?

Kiedyś ten napój był niezwykle popularny. Dlaczego warto do niego wrócić?Kiedyś ten napój był niezwykle popularny. Dlaczego warto do niego wrócić?
Źródło zdjęć: © Canva | Pressmaster

Kawa zbożowa była niegdyś spożywana przez Polaków w olbrzymich ilościach. Wtedy niewiele osób wiedziało, że korzystamy na tym podwójnie: rozkoszując się jej smakiem, ale również czerpiąc z niej ciekawe właściwości prozdrowotne. Dzisiejsza świadomość konsumencka sprawiła, że kawa zbożowa po raz kolejny zajęła ważne miejsce w naszych szafkach kuchennych. Dlaczego warto po nią sięgać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Kawa zbożowa — smak i zdrowie w jednym

Kawa bezkofeinowa jest często uznawana za pewnego rodzaju zniewagę, gorszy i zupełnie niezrozumiały odpowiednik prawdziwej kawy. Rzeczywistość potrafi jednak zaskakiwać. Kawa bez kofeiny okazuje się absolutnie zdrowa, odżywcza, a nawet... pobudzająca. Istnieje mnóstwo powodów, dla których warto po nią sięgać, a nawet zastąpić nią tradycyjną "małą czarną".

Kawa zbożowa zwykle jest produkowana z któregoś z trzech rodzajów zbóż: orkiszu, jęczmienia lub żyta. Każdy z tych gatunków doskonale wpływa na ludzkie zdrowie. Wymieńmy zalety kawy zbożowej w postaci podpunktów, by zostało to dobrze odnotowane:

  • rewelacyjnie wpływa na wątrobę (usprawnia proces detoksykacji)
  • wspiera odchudzanie (poprawia perystaltykę jelit, reguluje metabolizm)
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • poprawia działanie układu nerwowego i odpornościowego
  • pomaga utrzymać optymalną kondycję skóry i włosów (przede wszystkim za sprawą witaminy B)
Kawa zbożowa jest przygotowywana m.in. z orkiszu
Kawa zbożowa jest przygotowywana m.in. z orkiszu © Canva | fotandy

Kawa zbożowa, która pobudza

Ponieważ kawę pijemy głównie z dwóch powodów: jej smaku oraz właściwości energetyzujących, musimy ci przekazać doskonałe wieści. Jak się okazuje, kawa bezkofeinowa potrafi doskonale pobudzić do działania. To kwestia występowania w niej witamin z grupy B oraz kwasu krzemowego. Dzięki nim kawa zbożowa dodaje nam energii i poprawia koncentrację. Jednocześnie taki napój nie podnosi ciśnienia i nie uzależnia. Prawda, że brzmi to wszystko cudownie?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej