Gdy zabraknie chleba, biorę jogurt i płatki. Po chwili wyciągam gorący bochenek

Zaglądasz do chleba, z nadzieją, że ostał się tam kawałek bułki, ale znajdujesz tylko okruszki? Zanim zaczniesz przeklinać swój los i nerwowo szukać butów oraz kluczyków do samochodu, sprawdź przepis na ekspresowy chleb bez wyrastania.

Przepis na szybki chlebPrzepis na szybki chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczenie chleba kojarzy się z czymś wymagającym dużej dawki czasu oraz cierpliwości. Do tego wiele osób myśli, że potrzeba do tego sporej dawki umiejętności i dobrego zakwasu. Świat wypieków skrywa jednak wiele smacznych przepisów, z którymi poradzi sobie nawet amator. Jednym z nich jest prosty chleb bez mąki, drożdży i zakwasu. Jego podstawą jest jogurt oraz nasiona. Świetnie sprawdzi się, gdy w domu zabraknie pieczywa, a ty nie masz czasu ani ochoty, by pędzić do piekarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Szybki chleb bez zakwasu i drożdży

To najprostszy przepis na domowy chleb, jaki znam. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z płatkami owsianymi, ulubionymi nasionami oraz odrobiną miodu i sody. Idealnie sprawdzi się jako baza do klasycznych kanapek czy dodatek do zupy. Co najważniejsze, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, od razu można zabierać się za pieczenie.

Chleb z ziaren - Pyszności
Chleb z ziaren - Pyszności © Canva | Nastco

W każdym kęsie dzieje się dużo, bo podstawą są różnorodne nasiona i orzechy. Skład i proporcje mieszanki możesz dobrać indywidualnie, według własnych preferencji. Jest zdrowo, szybko i przy tym naprawdę bardzo smacznie. Płatki owsiane, nasiona i orzechy dostarczają organizmowi błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jogurt naturalny jest źródłem białka i probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Gdy wyjmuję ten chlebek z piekarnika, wszyscy czekają niecierpliwie, aż przestygnie.

Możesz użyć zarówno jogurtu naturalnego, jak i greckiego. Jogurt grecki nada chlebowi bardziej zwartej konsystencji. Chleb piecz w keksówce o wymiarach ok. 20x9 cm.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 300 g płatków owsianych,
  • 1 szklanka mieszanki nasion i orzechów (np. dynia, słonecznik, orzechy włoskie, chia, len),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz jogurt, płatki owsiane, mieszankę nasion i orzechów, miód, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuj powierzchnię, delikatnie dociskając.
  3. Piecz w nagrzanym do 170 st. Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia na kratce. Następnie pokrój i podawaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości