Gdy zabraknie chleba, biorę jogurt i płatki. Po chwili wyciągam gorący bochenek

Zaglądasz do chleba, z nadzieją, że ostał się tam kawałek bułki, ale znajdujesz tylko okruszki? Zanim zaczniesz przeklinać swój los i nerwowo szukać butów oraz kluczyków do samochodu, sprawdź przepis na ekspresowy chleb bez wyrastania.

Przepis na szybki chlebPrzepis na szybki chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczenie chleba kojarzy się z czymś wymagającym dużej dawki czasu oraz cierpliwości. Do tego wiele osób myśli, że potrzeba do tego sporej dawki umiejętności i dobrego zakwasu. Świat wypieków skrywa jednak wiele smacznych przepisów, z którymi poradzi sobie nawet amator. Jednym z nich jest prosty chleb bez mąki, drożdży i zakwasu. Jego podstawą jest jogurt oraz nasiona. Świetnie sprawdzi się, gdy w domu zabraknie pieczywa, a ty nie masz czasu ani ochoty, by pędzić do piekarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Szybki chleb bez zakwasu i drożdży

To najprostszy przepis na domowy chleb, jaki znam. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z płatkami owsianymi, ulubionymi nasionami oraz odrobiną miodu i sody. Idealnie sprawdzi się jako baza do klasycznych kanapek czy dodatek do zupy. Co najważniejsze, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, od razu można zabierać się za pieczenie.

Chleb z ziaren - Pyszności
Chleb z ziaren - Pyszności © Canva | Nastco

W każdym kęsie dzieje się dużo, bo podstawą są różnorodne nasiona i orzechy. Skład i proporcje mieszanki możesz dobrać indywidualnie, według własnych preferencji. Jest zdrowo, szybko i przy tym naprawdę bardzo smacznie. Płatki owsiane, nasiona i orzechy dostarczają organizmowi błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jogurt naturalny jest źródłem białka i probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Gdy wyjmuję ten chlebek z piekarnika, wszyscy czekają niecierpliwie, aż przestygnie.

Możesz użyć zarówno jogurtu naturalnego, jak i greckiego. Jogurt grecki nada chlebowi bardziej zwartej konsystencji. Chleb piecz w keksówce o wymiarach ok. 20x9 cm.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 300 g płatków owsianych,
  • 1 szklanka mieszanki nasion i orzechów (np. dynia, słonecznik, orzechy włoskie, chia, len),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz jogurt, płatki owsiane, mieszankę nasion i orzechów, miód, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuj powierzchnię, delikatnie dociskając.
  3. Piecz w nagrzanym do 170 st. Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.

Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia na kratce. Następnie pokrój i podawaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki