Gdy zabraknie chleba, biorę jogurt i płatki. Po chwili wyciągam gorący bochenek
Zaglądasz do chleba, z nadzieją, że ostał się tam kawałek bułki, ale znajdujesz tylko okruszki? Zanim zaczniesz przeklinać swój los i nerwowo szukać butów oraz kluczyków do samochodu, sprawdź przepis na ekspresowy chleb bez wyrastania.
26.08.2024 10:45
Pieczenie chleba kojarzy się z czymś wymagającym dużej dawki czasu oraz cierpliwości. Do tego wiele osób myśli, że potrzeba do tego sporej dawki umiejętności i dobrego zakwasu. Świat wypieków skrywa jednak wiele smacznych przepisów, z którymi poradzi sobie nawet amator. Jednym z nich jest prosty chleb bez mąki, drożdży i zakwasu. Jego podstawą jest jogurt oraz nasiona. Świetnie sprawdzi się, gdy w domu zabraknie pieczywa, a ty nie masz czasu ani ochoty, by pędzić do piekarni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki chleb bez zakwasu i drożdży
To najprostszy przepis na domowy chleb, jaki znam. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z płatkami owsianymi, ulubionymi nasionami oraz odrobiną miodu i sody. Idealnie sprawdzi się jako baza do klasycznych kanapek czy dodatek do zupy. Co najważniejsze, nie trzeba czekać, aż wyrośnie, od razu można zabierać się za pieczenie.
W każdym kęsie dzieje się dużo, bo podstawą są różnorodne nasiona i orzechy. Skład i proporcje mieszanki możesz dobrać indywidualnie, według własnych preferencji. Jest zdrowo, szybko i przy tym naprawdę bardzo smacznie. Płatki owsiane, nasiona i orzechy dostarczają organizmowi błonnika, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Jogurt naturalny jest źródłem białka i probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Gdy wyjmuję ten chlebek z piekarnika, wszyscy czekają niecierpliwie, aż przestygnie.
Możesz użyć zarówno jogurtu naturalnego, jak i greckiego. Jogurt grecki nada chlebowi bardziej zwartej konsystencji. Chleb piecz w keksówce o wymiarach ok. 20x9 cm.
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 300 g płatków owsianych,
- 1 szklanka mieszanki nasion i orzechów (np. dynia, słonecznik, orzechy włoskie, chia, len),
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz jogurt, płatki owsiane, mieszankę nasion i orzechów, miód, sól oraz sodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuj powierzchnię, delikatnie dociskając.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia na kratce. Następnie pokrój i podawaj. Smacznego!