PrzepisŚniadanieNajlepsze na śniadanie. Puszyste i chrupiące bułki robię z ziemniaków

Najlepsze na śniadanie. Puszyste i chrupiące bułki robię z ziemniaków

Bułki ziemniaczane
Bułki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Canva | iko636

26.08.2024 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bułki ziemniaczane przygotowane w domu kuszą chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. To gwarancja udanego poranka, zwłaszcza kiedy na jeszcze ciepłej bułce topi się masło. Czego więcej potrzeba do szczęścia?

Bułki ziemniaczane powinieneś przygotować z co najmniej z dwóch powodów: po pierwsze – są po prostu boskie, a po drugie – wpisują się doskonale w ideę kuchni bezresztkowej, gdyż ich bazą mogą stać się ziemniaki, które zostały z obiadu. Ja sama uwielbiam ten przepis i w wolne poranki serwuje bliskim własnoręcznie przygotowane pieczywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułki ziemniaczane domowej roboty. Proste i szybkie

Bułki ziemniaczane na drożdżach instant zrobisz raz-dwa, a większość składników zapewne masz w swojej kuchni, bo poza samymi ziemniakami i drożdżami potrzebujesz nieco mąki, soli, wody i dosłownie kilku kropli oliwy. Bułki ziemniaczane są puszyste w środku, a przy tym lekko wilgotne - właśnie za sprawą ziemniaczanego purée. Dzięki temu pozostaną też dłużej świeże, jednak zazwyczaj znikają tak szybko, że nie mają kiedy zeschnąć.

Bułki ziemniaczane to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie. Uwielbiamy przecież pieczywo, a przygotowane własnoręcznie smakuje jeszcze bardziej. Masło topiące na świeżej i jeszcze lekko ciepłej bułce umili poranek jak nic innego. Ten przepis musisz sobie zapisać.

Bułki ziemniaczane pełnoziarniste. Przepis

Składniki:

  • 300 g ziemniaczanego purée,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 g mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych instant,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 300 ml letniej wody.

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiej i wymieszaj z purée ziemniaczanym. Dodaj drożdże i sól.
  2. Do mieszaniny dodaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je przez ok. 5 minut, możesz użyć w tym celu miksera.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto podziel na 8 części. Dłonie lekko zwilż oliwą, a następnie uformuj z kawałków ciasta bułeczki. Gotowe odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Bułeczki przykryj i odstaw na 40 minut, a następnie lekko skrop je oliwą i piecz w 190 st. C przez 15-18 minut.
  6. Gotowe bułki studź na kratce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także