Najlepsze na śniadanie. Puszyste i chrupiące bułki robię z ziemniaków

Bułki ziemniaczane przygotowane w domu kuszą chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem. To gwarancja udanego poranka, zwłaszcza kiedy na jeszcze ciepłej bułce topi się masło. Czego więcej potrzeba do szczęścia?

Bułki ziemniaczane Bułki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
SKOMENTUJ

Bułki ziemniaczane powinieneś przygotować z co najmniej z dwóch powodów: po pierwsze – są po prostu boskie, a po drugie – wpisują się doskonale w ideę kuchni bezresztkowej, gdyż ich bazą mogą stać się ziemniaki, które zostały z obiadu. Ja sama uwielbiam ten przepis i w wolne poranki serwuje bliskim własnoręcznie przygotowane pieczywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Bułki ziemniaczane domowej roboty. Proste i szybkie

Bułki ziemniaczane na drożdżach instant zrobisz raz-dwa, a większość składników zapewne masz w swojej kuchni, bo poza samymi ziemniakami i drożdżami potrzebujesz nieco mąki, soli, wody i dosłownie kilku kropli oliwy. Bułki ziemniaczane są puszyste w środku, a przy tym lekko wilgotne - właśnie za sprawą ziemniaczanego purée. Dzięki temu pozostaną też dłużej świeże, jednak zazwyczaj znikają tak szybko, że nie mają kiedy zeschnąć.

Bułki ziemniaczane to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie. Uwielbiamy przecież pieczywo, a przygotowane własnoręcznie smakuje jeszcze bardziej. Masło topiące na świeżej i jeszcze lekko ciepłej bułce umili poranek jak nic innego. Ten przepis musisz sobie zapisać.

Bułki ziemniaczane pełnoziarniste. Przepis

Składniki:

  • 300 g ziemniaczanego purée,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 250 g mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych instant,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 300 ml letniej wody.

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiej i wymieszaj z purée ziemniaczanym. Dodaj drożdże i sól.
  2. Do mieszaniny dodaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj je przez ok. 5 minut, możesz użyć w tym celu miksera.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto podziel na 8 części. Dłonie lekko zwilż oliwą, a następnie uformuj z kawałków ciasta bułeczki. Gotowe odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Bułeczki przykryj i odstaw na 40 minut, a następnie lekko skrop je oliwą i piecz w 190 st. C przez 15-18 minut.
  6. Gotowe bułki studź na kratce.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza