Nie robię już zwykłych kanapek. Smaruję placki tortilli i zwijam w roladki

Proste, a jednak tak podkręcone, że niektórzy mogą być zaskoczeni tym smakowym połączeniem. Roladki z tortilli i pasta jajeczna w tym wydaniu wykręcają wszystkim numer, bo zupełnie nie przypominają tego, czego się spodziewamy. Łap przepis i koniecznie zapisz na później.

Roladki z tortilli to doskonałe rozwiązanie nie tylko na imprezęRoladki z tortilli to doskonałe rozwiązanie nie tylko na imprezę
Źródło zdjęć: © Canva | Serenethos

Fani pasty jajecznej i roladek z tortilli mogą podać sobie rękę, bo oto przepis na twist nie z tej ziemi. Zwinięte placuszki wypełnia przepyszny i aromatyczny farsz bazujący na jajkach, ale z dodatkami, które wynoszą tę kanapkową pastę na zupełnie inny poziom. Wypróbuj, a zapomnisz o innych imprezowych propozycjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Tortilla z pastą jajeczną. Te roladki zrobią furorę

Roladki z tortilli to od lat niezdetronizowane królowe imprezowych przekąsek. Kiedy nie wiadomo, co podać, roladki sprawdzą się zawsze. Można serwować je na zimno i ciepło, w przeróżnych wariantach smakowych i kolorach. A jeśli nie masz pomysłu na śniadanie z jajem, koniecznie wypróbuj przepis na roladki z tortilli z pastą jajeczną. I to nie byle jaką, bo skomponowaną z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i odżywczym awokado.

Jeśli lubisz dobrze namieszać w kuchni, dodaj do pasty jajecznej nieco chrzanu, który doda jej wyrazistości. Fani ziół nie muszą poprzestawać na szczypiorku. Jeśli wolisz nieco mocniejsze smaki, zamiast niego użyj świeżego tymianku, który kocha się w suszonych pomidorach. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Roladki z tortilli
Roladki z tortilli © Canva | nedomacki

Roladki z tortilli z pastą jajeczną. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • suszonych pomidorów,
  • pół awokado,
  • 3-4 placki tortilli,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • rukola, kiełki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Awokado również pokrój w mniejsze kawałki, posiekaj suszone pomidory i szczypiorek.
  3. Składniki wymieszaj ze sobą, dodaj majonez, sól i pieprz.
  4. Przygotowaną pastę rozsmaruj na placu tortilli. Z jednej strony pozostaw 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
  5. Placka zawiń od strony z farszem, a następnie pokrój na małe roladki i wyłóż na talerz ozdobiony rukolą. Dla dekoracji możesz dodać garść kiełków.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione