Nie robię już zwykłych kanapek. Smaruję placki tortilli i zwijam w roladki

Proste, a jednak tak podkręcone, że niektórzy mogą być zaskoczeni tym smakowym połączeniem. Roladki z tortilli i pasta jajeczna w tym wydaniu wykręcają wszystkim numer, bo zupełnie nie przypominają tego, czego się spodziewamy. Łap przepis i koniecznie zapisz na później.

Roladki z tortilli to doskonałe rozwiązanie nie tylko na imprezęRoladki z tortilli to doskonałe rozwiązanie nie tylko na imprezę
Źródło zdjęć: © Canva | Serenethos

Fani pasty jajecznej i roladek z tortilli mogą podać sobie rękę, bo oto przepis na twist nie z tej ziemi. Zwinięte placuszki wypełnia przepyszny i aromatyczny farsz bazujący na jajkach, ale z dodatkami, które wynoszą tę kanapkową pastę na zupełnie inny poziom. Wypróbuj, a zapomnisz o innych imprezowych propozycjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Tortilla z pastą jajeczną. Te roladki zrobią furorę

Roladki z tortilli to od lat niezdetronizowane królowe imprezowych przekąsek. Kiedy nie wiadomo, co podać, roladki sprawdzą się zawsze. Można serwować je na zimno i ciepło, w przeróżnych wariantach smakowych i kolorach. A jeśli nie masz pomysłu na śniadanie z jajem, koniecznie wypróbuj przepis na roladki z tortilli z pastą jajeczną. I to nie byle jaką, bo skomponowaną z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i odżywczym awokado.

Jeśli lubisz dobrze namieszać w kuchni, dodaj do pasty jajecznej nieco chrzanu, który doda jej wyrazistości. Fani ziół nie muszą poprzestawać na szczypiorku. Jeśli wolisz nieco mocniejsze smaki, zamiast niego użyj świeżego tymianku, który kocha się w suszonych pomidorach. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Roladki z tortilli
Roladki z tortilli © Canva | nedomacki

Roladki z tortilli z pastą jajeczną. Przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • suszonych pomidorów,
  • pół awokado,
  • 3-4 placki tortilli,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • rukola, kiełki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Awokado również pokrój w mniejsze kawałki, posiekaj suszone pomidory i szczypiorek.
  3. Składniki wymieszaj ze sobą, dodaj majonez, sól i pieprz.
  4. Przygotowaną pastę rozsmaruj na placu tortilli. Z jednej strony pozostaw 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
  5. Placka zawiń od strony z farszem, a następnie pokrój na małe roladki i wyłóż na talerz ozdobiony rukolą. Dla dekoracji możesz dodać garść kiełków.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser