Ogórki kiszone wyjdą mętne i będą gazować. Zobacz, jak uniknąć tego błędu

Choć kiszenie ogórków wydaje się proste, drobne niedopatrzenia mogą znacząco wpłynąć na ich jakość. Jakich błędów unikać? Co zrobić, kiedy ogórki są mętne i gazują?

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą mętne? Dlaczego ogórki kiszone wychodzą mętne?
Źródło zdjęć: © Canva | S847

Kiszone ogórki to stały element polskiego stołu. Są chrupiące, kwaśne i pełne aromatu, dzięki czemu świetnie komponują się z wieloma potrawami. Jednak ich przygotowanie nie jest wolne od pułapek. Jeden niewłaściwy ruch może sprawić, że kiszonki będą mętne i zaczną gazować. Oto najczęstsze błędy i wskazówki, jak tego uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Dlaczego kiszone ogórki są mętne i gazują?

Zanim stwierdzisz, że coś jest nie tak z twoimi kiszonkami, sprawdź, czy na pewno masz powód do niepokoju. Zarówno gazujące ogórki, jak i ogórki w mętnej zalewie nie oznaczają, że kiszonka jest zepsuta. I jedno, i drugie powstaje w wyniku fermentacji, jest też potwierdzeniem, że ta fermentacja przebiegła (najpewniej) prawidłowo.

Jeżeli jednak mętność jest znaczna, a gazowanie intensywne, fermentacja mogła przebiec nieprawidłowo. Jednym z najlepszych sposobów na zweryfikowanie jakości kiszonki jest test zapachu. Zdrowe ogórki mają charakterystyczny, lekko kwaśny zapach, z kolei nieprzyjemny, gnilny lub inny nietypowy aromat oznacza, że ogórki mogą być zepsute. W takim przypadku najlepiej je wyrzucić, aby uniknąć zatrucia.

Mętne i gazujące ogórki. Sprawdź, kiedy powinny niepokoić
Mętne i gazujące ogórki. Sprawdź, kiedy powinny niepokoić © Canva | alisafarov

Jakich błędów unikać podczas kiszenia ogórków?

Jednym z błędów jest... nadmiar. Po prostu im więcej ogórków w słoiku, tym mniej miejsca na swobodny przepływ gazów podczas fermentacji. Owszem, ogórki do kiszenia upychamy raczej ciasno, ale nie na tyle ciasno, by w słoiku nie było wolnych przestrzeni. Chodzi o to, by żaden ogórek nie wypłynął na wierzch - wtedy niemalże stuprocentowo pewne jest to, że się zepsuje, razem z całą kiszonką. Zadbaj więc o to, by warzywa były całkowicie zanurzone w zalewie. To warunek konieczny. Zalewa z kolei nie powinna sięgać gwintu słoika, a nieco niżej.

Wpadkę może gwarantować niewłaściwy rodzaj soli. Niby nic, ale to w tym może tkwić problem źle ukiszonych ogórków. Nie kombinuj i do kiszonych ogórków stosuj starą i sprawdzoną sól kamienną niejodowaną. Zrezygnuj z klasycznej jodowanej, a tym bardziej z soli z dodatkami.

Problematyczne mogą być niewłaściwe warunki przechowywania gotowych kiszonek oraz niedokładne mycie słoików. W tym drugim przypadku resztki brudu i bakterii mogą prowadzić do rozwoju pleśni, a w pierwszym zbyt wysoka temperatura lub jej wahania mogą zakłócić proces fermentacji. Pamiętaj, by słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej