Polacy zajadają się na potęgę. Michał Wrzosek uznał ją za najgorszą wędlinę z Biedronki

Szeroka oferta produktów wbrew pozorom utrudnia wybór. Niełatwo ocenić, co rzeczywiście jest warte wrzucenia do koszyka, a co lepiej zostawić na sklepowej półce. Czytanie etykiet to krok w dobrym kierunku, jednak nadal problemem jest to, że nie każdy potrafi czytać je ze zrozumieniem. Dr Michał Wrzosek udostępnił więc w sieci nagranie, w którym wyjaśnia, jak wyłuskać z etykiety najważniejsze informacje, by dokonać dobrego wyboru. Przykład dał na wędlinach z Biedronki.

Dr  Wrzosek radzi, by czytać składy produktów ze zrozumieniemDr Wrzosek radzi, by czytać składy produktów ze zrozumieniem
Źródło zdjęć: © YouTube | Michał Wrzosek (screenshot)

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na YouTubie materiałów zajął się wędlinami z Biedronki. Wskazał również produkt, którego nie poleca kupować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Najgorsza wędlina w Biedronce. Dr Michał Wrzosek mówi wprost

Jednym z najgorszych wyborów w Biedronce, jeśli mowa o wędlinach, to - zdaniem dra Wrzoska - mielonka tyrolska. Produkt ten zawiera 68 proc. mięsa i oznacza to, że blisko jedna trzecia tego produktu to woda i substancje dodatkowe. Ponadto mielonka tyrolska zawiera dużą ilość stabilizatorów i konserwantów, a także jest mało zasobna w białko, za to bogata w tłuszcz.

Dietetyk podniósł również temat glutaminianu sodu, który znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, w tym wędlinach. Jak wyjaśnił, glutaminian to substancja wzmacniająca smak i jest ona bezpieczna, dopóki nie spożywamy je nadmiarze (bezpieczna dawka to 30 mg na 1 kg masy ciała). Niemniej dietetyk podkreśla, że nie jest to dodatek niezbędny i lepiej jest szukać produktów, które po prostu go nie zawierają.

Podobnie jest z azotynem sodu, którego również najlepiej unikać, ale - wyjaśnia dr Wrzosek - należy mieć na względzie, że dodatki do żywności, w tym azotyn sodu, stają się niebezpieczne, jeśli dostarczamy ich do organizmu w nadmiarze. Ze względu na to, że nowoczesna dieta zawiera wiele produktów przetworzonych, trudno obliczyć, ile takich substancji w rzeczywistości spożywamy. Dlatego specjalista poleca, by ograniczać spożycie produktów wysokoprzetworzonych.

Dr Michał Wrzosek pokazał, jak wybierać dobre wędliny w sklepie
Dr Michał Wrzosek pokazał, jak wybierać dobre wędliny w sklepie © YouTube | Michał Wrzosek (screenshot)

Jak wybrać dobrą wędlinę w sklepie? Dietetyk podpowiada

Dr Michał Wrzosek podpowiada, by przede wszystkim zwracać uwagę na ilość mięsa w wędlinie, ponieważ im więcej mięsa, tym mniej miejsca na wodę oraz dodatki do żywności, w tym konserwanty, wzmacniacze smaku czy stabilizatory. Substancje te, spożywane w nadmiarze, mogą negatywnie wpływać na zdrowie oraz przyczyniać się do zwiększonego ryzyka cukrzycy, niektórych nowotworów i chorób serca.

- Ja, gdy wybieram wędlinę dla siebie, to chcę, żeby miała co najmniej 85 procent mięsa, zawierała co najmniej 20 procent białka i miała maksymalnie 3 gramy tłuszczu na 100 gramów - podpowiada specjalista. - Z założenia polędwica jest chudsza od szynki, a szynka gotowana często będzie miała mniej soli niż wędzona i największą zaletą tych wędlin pakowanych jest to, że bardzo łatwo możemy sprawdzić ich skład i wartość odżywczą - dodaje.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby