Michał Wrzosek wskazał, który chleb z Biedronki jest najlepszy. Cena zaskakuje
Nie trzeba drenować portfela, by zdrowo się odżywiać. Dotyczy to również pieczywa, którego ceny mogą przyprawiać o zawroty głowy, zwłaszcza kiedy poszukujemy jakościowego wyrobu. Okazuje się jednak, że bochenek z Biedronki może zaskoczyć nie tylko wartościowym składem, ale też niską ceną.
11.09.2024 08:29
Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat dyskontowych zamienników drogich produktów. Na liście znalazł się również chleb. Okazuje się, że zdrowa opcja nie musi kosztować kroci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy chleb z dyskontu. Nie jest drogi i ma dobry skład
W opublikowanym w mediach społecznościowych materiale dr Michał Wrzosek podpowiedział, z jakich produktów komponować posiłki, by było zdrowo, ale nie ucierpiał na tym portfel. Stworzył więc listę niedrogich produktów z Biedronki, które stanowią zamienniki bardziej kosztownych marek premium.
"Moja misja to udowodnić, że każdy może schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia – bez względu na budżet" – wyjaśnił we wpisie na Instagramie.
Na liście znalazł się również chleb. Ceny pieczywa potrafią zaskoczyć, zwłaszcza jeśli chcemy nabyć produkt o dobrym składzie z piekarni. Okazuje się jednak, że nie trzeba drenować portfela, by kupić jakościowe pieczywo. Dietetyk wskazał bowiem, że w Biedronce warto sięgać po niekrojony i niepakowany chleb żytni. W jego składzie znajdziemy jedynie mąkę, wodę i sól. Ponadto to jedna z najtańszych opcji w tej sieci sklepów. Jak dodał dr Wrzosek, niekrojony chleb żytni jest lepszym wyborem niż, wiele obiecujący nazwą, chleb fitness.
Zobacz także
Czy chleb głęboko mrożony jest zdrowy?
Dr Wrzosek podniósł niegdyś również temat pieczywa głęboko mrożonego, owianego nadal złą sławą. Bułki i chleby z Biedronki czy Lidla, odpiekane na miejscu, to produkty, które najpierw zostały poddane wstępnej obróbce cieplnej, a następnie zamrożone. Czy to, że nie są wypiekane w 100 proc. na miejscu, sprawia, że są mniej wartościowe?
Dietetyk wskazał, że pieczywo głęboko mrożone przyrządzane jest z takich samych składników jak to wypiekane w całości na miejscu, nie wymaga ono dodawania konserwantów czy innych dodatków do żywności. Dietetyk powołał się również na badania, które wykazały, że pieczywo głęboko mrożone nie różni się pod względem wartości odżywczej od pieczywa wypiekanego tradycyjnie.