Wrzosek nie wierzył, gdy wziął karton do ręki i zaczął czytać. Za ten produkt nie warto przepłacać
- Nie wierzyłem, że w Biedronce pojawi się taki produkt - grzmi dr Michał Wrzosek w jednym z nagrań udostępnionych na Instagramie. A mowa o mleku, które znalazło się w asortymencie sklepów popularnej sieci i które, jak się okazuje, poza wyższą ceną oferuje niewiele więcej od klasycznego mleka.
10.05.2024 15:00
Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podniósł temat wysokobiałkowego mleka, które pojawiło się na półkach w Biedronce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wysokobiałkowe mleko w Biedronce. Warto przepłacać?
Dr Michał Wrzosek "obnażył" prawdę na temat nowego produktu w asortymencie znanej sieci handlowej. I mimo że informacje na temat wartości odżywczej konkretnych artykułów spożywczych są dostępne dla każdego na wyciągnięcie ręki, nie każdy ma czas czy ochotę porównywać jedne z drugimi.
Zrobił to znany dietetyk kliniczny, a wynikami małego śledztwa podzielił się na Instagramie. Dr Michał Wrzosek porównał skład odżywczy mleka z mlekiem wysokobiałkowym. Jakie wysnuł wnioski?
"To mleko ma tylko pół procenta tłuszczu, a więc sprawdzi się dobrze podczas odchudzania. Kosztuje aż 6 zł, to około dwa razy więcej niż zwykłe mleko. I jak każde mleko jest dobrym źródłem wapnia" - komentuje dietetyk. "Faktycznie, jest wzbogacone w białko, ale tego białka jest tylko jeden gram więcej niż w zwykłym mleku. Dlatego sam odpowiedz sobie na pytanie, czy warto przepłacać".
Zobacz także
Produkty nabiałowe bogate w białko. Co zamiast mleka?
Produkty nabiałowe, które mogłyby podbić podaż białka w twojej diecie, to m.in. twaróg chudy (20 g na 100 g), jajka kurze (12,5 g na 100 g), ser mozzarella (24,3 g na 100 g) czy skyr (12 g białka). Jak widnieje na etykiecie mleka wysokobiałkowego, o którym wspominał dr Wrzosek w nagraniu, w 100 ml zawiera 4,5 g białka. Natomiast mleko zwykłe, również zawierające 0,5 proc. tłuszczu, tego białka zawiera 3 g.
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych codziennej diety. Wśród najważniejszych jego funkcji wymienia się budowanie wszystkich tkanek organizmu, udział w skurczach mięśni, regulowanie gospodarki hormonalnej, odpowiedzialność za odporność oraz transport tlenu i składników mineralnych.