Znany dietetyk pokazał, jak wyglądał jako nastolatek. Ważył ponad 100 kg i czuł się fatalnie

Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek to doskonale znany wielu osobom ekspert w dziedzinie dietetyki. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. Przed laty dr Wrzosek sam zmagał się z otyłością, brakiem pewności siebie i niskim poczuciem własnej wartości. Swoim doświadczeniem podzielił się z internautami na Facebooku. 

ObrazekFacebook/Michał Wrzosek

Wiele osób zna jego twarz z krótkich filmików, publikowanych w mediach społecznościowych. Tam dr Wrzosek dzieli się swoją wiedzą z zakresu dietetyki i żywienia, rozprawiając się z mitami i pomagając Polakom zadbać o dietę. Dzisiaj jest cenionym specjalistą, prowadzi firmę, której sam jest wizytówką. Jego forma jednak to efekt ciężkiej pracy. Jak wspomniał w jednym z postów na Facebooku, jako nastolatek borykał się ze sporymi problemami z wagą. 

Przemiana znanego dietetyka. Kiedyś ważył 100 kilogramów

"Byłem otyły" - zaczyna swoją historię dr Wrzosek. Przyznaje dalej, że jako nastolatek ważył 100 kilogramów. Objadał się kajzerkami z serem żółtym, a jedyną styczność, jaką miał z warzywami, to w postaci ketchupu. Zdradza też, że jego pewność siebie i poczucie własnej wartości były mocno poturbowane. Na zmiany zdecydował się, mając już dość żartów i drwin ze swojej osoby.

"Ułożyłem sam sobie pierwszą dietą. Nie miałem żadnego wsparcia wśród rodziny i bliskich. Dzisiaj zabieranie ze sobą swoich zdrowych posiłków jest czymś całkiem normalnym. 15 lat temu nie było. Wszyscy zajadali się słodyczami ze szkolnego sklepiku, a ze mnie śmiali się, gdy wyciągałem swoje jedzenie. Taki paradoks. Najpierw być obiektem żartów ze względu na nadwagę, a potem, bo próbuję coś z tym zrobić. Mimo wszystko osiągnąłem cel – schudłem" - napisał w jednym z postów udostępnionych na Facebooku.

Dzisiaj dr Wrzosek jest cenionym specjalistą. Natomiast jego droga do sukcesu była równie trudna, jak ta po zdrowie i lepszą wersję samego siebie. Jak zdradza w mediach społecznościowych, przez pierwsze cztery lata studiów dziennych pracował nocami w gastronomi. "Na wszystko – swoją formę, sukcesy pacjentów, moją firmę zapracowałem ciężko sam" - kwituje.

Dr Michał Wrzosek: żyję zdrowo od 15 lat i jestem z tego dumny

Dr Michał Wrzosek dodaje, że rozumie, przez co przechodzą osoby, które chcą zrzucić kilogramy, ponieważ sam się z tym zmagał. Zaznacza też, że doświadczenie to, wieloletnia praca z pacjentami oraz wiedza, którą zdobywał przez 10 lat edukacji, pomogły mu opracować specjalną dietę. Dr Wrzosek jest autorem Metody Respo, która - jak podkreśla - pomogła prawie 19 tys. podopiecznym poczuć się dobrze w swoim ciele.

"Skuteczność mojej metody została potwierdzona badaniami naukowymi opublikowanymi w cenionym piśmie naukowym 'Nutrients' i 'JERPH'. I to jedyna polska dieta, której efektywność została potwierdzona w badaniach naukowych" - wspomina na Facebooku. "Moja wiedza to nie tylko sucha teoria – to moje doświadczenie. Żyję zdrowo od 15 lat i jestem z tego dumny" - dodaje.

Dr Michał Wrzosek to jeden z założycieli Centrum Respo, przedsiębiorstwa świadczącego usługi z szeroko pojętego zakresu dietetyki. Jest również mężem i ojcem, i jak dodaje, mimo że pracuje co najmniej 200 godzin miesięcznie, stara się spędzać jak najwięcej czasu z rodziną. Na Instagramie zaś prowadzi konto, gdzie dzieli się wiedzą z zakresu dietetyki i rozprawia się z żywieniowymi mitami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej