NewsyDietetyk Michał Wrzosek obalił popularny mit. Chodzi o jedzenie chleba

Dietetyk Michał Wrzosek obalił popularny mit. Chodzi o jedzenie chleba

Michał Wrzosek ewidentnie nie lubi zgadzać się z "oklepanymi" tezami innych specjalistów żywieniowych. Tym razem znany dietetyk nagrał film, w którym obala znane mity, które — ponoć zupełnie niesłusznie — oplotły pieczywo niczym macki. Jakie rewelacje odkrył Wrzosek? I czy pieczywo naprawdę jest takie tuczące?

Czy pieczywo naprawdę jest tuczące? - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Dr Michał Wrzosek
Czy pieczywo naprawdę jest tuczące? - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Dr Michał Wrzosek

28.04.2023 19:30

W społecznym dyskursie nie brakuje mitów na temat żywności, które doskonale potwierdzają to, że kłamstwo powtarzane w końcu staje się prawdą. Ileż to ucierpiały na takich pomówieniach zupełnie niewinne produkty! Sztandarowym przykładem takiej sytuacji z całą pewnością są jajka, a sporów na ich temat i prób wyjaśnienia realnego wpływu jajek na poziom cholesterolu, nie brakuje.

Oczywiście do głowy przychodzą nam wciąż kolejne i kolejne przykłady podobnych mitów. A to, że ogórek i pomidor w jednej misce tworzą zabójczą substancję, a to, że kawa rozpuszczalna to zło wcielone. Do kolekcji tego typu pomówień Michał Wrzosek postanowił dorzucić jeszcze stwierdzenie, że pieczywo tuczy. Jak ze swojej decyzji tłumaczy się dietetyk?

Czy pieczywo naprawdę jest tuczące?  - Pyszności; foto: Canva
Czy pieczywo naprawdę jest tuczące? - Pyszności; foto: Canva

Pieczywo — mity i fakty według Michała Wrzoska

W swoim nagraniu Michał Wrzosek postanowił podjąć się odnalezienia mitów i prawd w tym, co "mówi się na mieście". Jak się okazuje, wiele z tego, co się słyszy, mija się z prawdą. I to o dobre kilka kilometrów! Jakie przykłady takich manipulacji podał dietetyk? Niektóre mogą cię zdziwić. Przeczytaj i daj znać, czy o tym wszystkim wiedziałeś!

Pieczywo tuczy — FAŁSZ

Tyjemy od nadmiaru kalorii, a nie od pieczywa — przekonuje w swoim nagraniu Michał Wrzosek. Doktor dietetyki zauważył, że w tej kwestii przeważa raczej to, co kładziemy na kanapkach, a nie samo pieczywo. Margaryna czy gruba warstwa masła mają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, niż powinny.

Pieczywo z marketu jest dużo gorsze — FAŁSZ

Wrzosek uważa, że zarówno w piekarniach, jak i w dyskontach, można odnaleźć dobrej jakości pieczywo. Jako przykład podał doskonale nam — i tobie z całą pewnością też — Biedronkę, a właściwie to znajdujący się w niej produkt: chleb żytni, który zawiera jedynie trzy składniki i żadnych niepożądanych dodatków. Można? Można!

Pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze od wafli ryżowych — PRAWDA

Ta teza nie jest może najbardziej popularnym stwierdzeniem o pieczywie, ale rzeczywiście zdarzyło nam się ją usłyszeć. Co prawda Wrzosek nie uargumentował swojego zdania na ten temat, ale nie trzeba daleko szukać, by poznać prawdę o waflach. Te pozornie zdrowe produkty mają wysoki indeks glikemiczny, a w niektórych ponoć odnaleziono nawet arsen, czyli szkodliwy dla człowieka pierwiastek.

Zobacz też przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie